Cykling

Ørnens øjne - mange kan lære meget af Bjarne Riis

KLUMME: Bjarne Riis har i de seneste mange år, af flere omgang, været en af de mest succesfulde holdejere - men hvad er det, der gør ham så speciel?

Da Bjarne Riis købte sig ind i det sydafrikanske hold NTT, var folk hurtige til at begynde at snakke om Bjarne Riis-effekten. Jeg vil ikke slutte mig til koret, men kan dog alligevel konstatere, at sæsonstarten har været betydeligt bedre for NTT end sidste år.

På nuværende tidspunkt har de seks sejre. Det er tre gange så mange som på tilsvarende tidspunkt sidste år og blot én færre, end holdet vandt i hele 2019.

Hvad er det så, Bjarne kan, der gør, at han skiller sig ud fra mængden? Han er selv inde på, at han kan forstå teknologien, og han kan omsætte den til praksis. Jeg vil nok ikke give ham ret i, at det er hans største force. Selvom jeg vil give ham ret i, at han er dygtig på det punkt.

Jeg synes, hans forcer primært er hans dedikation. Når du møder Bjarne inden et cykelløb, er han altid top tændt, og det smitter af. Du kan mærke, han er glad, fordi han er der, hvor han gerne vil være.

Allerede tidligt i min karriere spurgte han mig: "Hvorfor er du cykelrytter?". Det var noget, han gerne ville have, vi tænkte over. For han havde oplevet alt for mange cykelryttere, der bare cyklede, fordi hvad skulle de ellers gøre? Det kan måske lyde lidt banalt, men det er noget, jeg har taget med videre i mit liv. Det gjorde også, at når man sad en kold majdag på en etape i Giroen i de italienske Dolomitter, og regnen bare silede ned, så var vi afklarede med, hvorfor vi var der. Når alt kan virke lidt meningsløst, så er det godt lynhurtig at kunne finde noget mening.

Voksenskældud fra Bjarne er det værste, jeg har prøvet

Chris Anker Sørensen

Derudover er Bjarne Riis bare én, man har respekt for. Voksenskældud fra Bjarne er det værste, jeg har prøvet. Han kan være så skuffet, at det næsten får en til at gå ud af sit gode skind. Ikke fordi han skælder og smælder. Men den tavshed der er, når man kommer ind i bussen, den siger alt.

Bjarne Riis har et vanvittigt godt blik for cykelløb, og han har blik for at lave taktikker, der siger spar to. Men det, han er allerbedst til, er at holde nogle motivationstaler, jeg sjældent har set andre holde. Hans engagement gør, at de virkelig brænder igennem.

Han lader sig ikke begrænse

Chris Anker Sørensen

Jeg kan huske engang på et taktikmøde inden DM, hvor Bjarne sagde: ”Drenge, på tredje omgang kører vi sidevind”.

Kasper Klostergaard rakte hånden i vejret. ”Bjarne, det blæser ikke”.

Bjarne kiggede på ham med det ørneblik, som kun Bjarne kan sende afsted: "Jamen så må I jo bare skabe jeres egen sidevind”.

Det er klassisk Bjarne Riis. Han lader sig ikke begrænse. Når han har lagt en plan, så lader han ikke manglende sidevind eller andre undskyldninger komme i vejen. Det smitter af på rytterne. Ja, Bjarne kunne næsten få os til at tro på, vi kunne lave vores egen sidevind. Hvad vigtigere er. Da vi gik ud fra det møde, tænkte vi ikke på, om vi kunne sætte de andre, men hvornår vi gjorde.

Kort sagt: Bjarne Riis er god til at få et hold til at være et hold. Han er god til at få hver enkelt på holdet til at yde sit optimale. Selv den dag i dag, hvor jeg ikke længere er ansat af Bjarne, ja, der spidser jeg altid ørerne lidt ekstra, når Bjarne Riis siger noget. Man kan sige meget om manden, og det bliver der også gjort, men jeg mener, at mange andre holdejere kunne lære meget af Bjarne Riis.