Cykling

Valgren gør status: Det løftede os, da Bjarne Riis kom til

Den danske Team Manager har blandt andet indført en klar tone og et stærkt sammenhold på NTT Pro Cycling.

- I dag er endnu et signifikant øjeblik for det her hold - og dets fremtid.

Sådan sagde Douglas Ryder, der er Genereal Manager på NTT Pro Cycling på et pressemøde på Hotel d’Angleterre den 8. januar, da Bjarne Riis offentliggjorde sit indtog på det sydafrikanske hold.

Han havde næppe forestillet sig, at holdet allerede i sin nærmeste fremtid ville mærke effekten af Bjarne Riis' tilstedeværelse.

Men faktum er, at siden holdets første år på World Touren i 2016 har de ikke haft så mange sejre så tidligt i sæsonen, som de har fået i år.

Selvom flere ting er ændret på holdet, så ser den danske stjerne Michael Valgren en stor positiv effekt i, at Bjarne Riis er kommet ombord.

- Det har gjort noget, at Bjarne er kommet til holdet. Når Bjarne er i et rum - og snakker - så holder alle kæft, siger Michael Valgren til TV 2 SPORT.

- Jeg ved ikke, hvad det er, han gør, men han kan bare et eller andet der. Og det virker indtil videre. Da han kom ind over holdet, så løftede det os et ekstra nyk.

Det sydafrikanske hold har indtil videre vundet seks sejre i år – blot én færre end holdet vandt i hele 2019.

Mens det sidste år kun var Giacomo Nizzolo og Edvald Boasson Hagen, der hentede sejrene, så er der allerede fire af holdets ryttere, der har vundet i år. Og det er dét aftryk, Bjarne Riis i samarbejde med den danske sportsdirektør Lars Michaelsen har sat. Michaelsen er også kommet til holdet op til denne sæson.

- Vi er allesammen "in this together", kan man sige. Vi prøver at løfte hinanden, for vi har mange gode kvaliteter, vi skal bare lære at bruge dem rigtigt, siger Michael Valgren.

Netop det, at han kan være med til at gøre en forskel, har betydet meget for Bjarne Riis i sæsonens første måneder.

- Det er fedt at være en del af et hold, hvor der er mulighed for forbedring, og der er et potentiale at arbejde med. Så er det som om, at så kan man gøre en endnu større forskel, siger Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

NTT Pro Cyclings sejre i 2020

  1. 5. etape Tour Down Under - Giacomo Nizzolo
  2. 4. etape Etoile de Bessèges - Ben O'Connor
  3. Sydafrikanskemesterskab - Ryan Gibbons
  4. 3. etape Tour de Langkawi - Max Walscheid
  5. 8. etape Tour de Langkawi - Max Walscheid
  6. 2. etape Paris-Nice - Giacomo Nizzolo

- Han kan godt lide at presse os

En af de steder, hvor Michael Valgren særligt mærker Bjarne Riis’ tilstedeværelse, er i radioen under cykelløbene.

- Bjarne kan godt lide at snakke. Det siger han også selv. Han kan godt lide at presse os. Men det er også fedt, for det manglede vi sidste år, siger Michael Valgren.

- Sidste år var vi ikke gode nok, og det er vi måske heller ikke i år endnu. Men fordi vi har en til at presse os i øret, så giver man sig altså lige det ekstra. Det giver bare pote.

Det ekstra pres kan hurtigt ende med at blive endnu større i fremtiden, hvis Bjarne Riis skal udfolde sine ambitioner.

Inden han solgte sit tidligere World Tour hold Team Saxobank i 2013 til rigmanden Oleg Tinkov, var ambitionen at være verdens bedste cykelhold.

Det drømmer den danske Team Manager muligvis også om i fremtiden med NTT Pro Cycling, men for nuværende vil han fokusere på at finde holdets niveau.

- Det, der er vigtigt lige nu, er at finde ud af, hvor vi er - og så finde den vej, vi skal ud på for at komme derhen, hvor vi vil hen, siger Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

- Det bliver en rejse, og hvor hurtigt den kommer til at gå, det ved jeg jo ikke.

Røvfuld skal gøre Valgren bedre

Michael Valgren skiftede til det sydafrikanske hold inden 2019, hvor han kom til efter et succesfuldt år hos Astana med sejre i klassikerne Omloop het Nieuwsblad og Amstel Gold Race.

Det formåede han ikke at følge op på i 2019, hvor en sygdom i foråret slog ham ud af kurs. Derfor vil den 28-årige thybo løfte sit niveau i 2020.

- Jeg blev købt ind til holdet her som sådan en stjernerytter, og nogle gange så tror jeg, at folk er lidt bange for at komme med deres ærlige mening. Det dur bare ikke, siger Michael Valgren til TV 2 SPORT.

- Jeg har også brug for engang imellem at få en røvfuld, for det bliver jeg også bare bedre af. Der er Bjarne og Lars igen rigtig gode.

En anden, der også skal gå hårdt til danskeren, er træneren og svogeren André Valgren Steensen, som Michael Valgren igen har fået efter et år med en træner, der var tildelt af holdet.

- André kender mig sindssygt godt, og han er en pissedygtig træner. Og så arbejder vi bare godt sammen. Det er igen det her med at sige sin ærlige mening.

- Der havde jeg en træner sidste år, der var sådan lidt en ”yes-man”. Så er det for nemt, siger Michael Valgren.

Selvom 2019 sluttede med flere top-10 placeringer for Michael Valgren – blandt andet ved VM, hvor landsmanden Mads Pedersen vandt – så blev det ikke til nogen sejre.

Det skal der laves om på i år, hvor Michael Valgren vil på sejrsskamlen igen.

- Jeg skal vinde så meget, som muligt i de store løb. Jeg skal bare være med, hvor det er sjovt. Det er jo det, jeg savner, siger Michael Valgren.

- Jeg er jo ikke en type, der vinder mange cykelløb, så jeg tager det hele med, for jeg synes, at når jeg vinder, så vinder jeg på en fed måde.

- Ikke sagt at en Danmark Rundt-etape er større end Touren. Det er det selvfølgelig ikke. Men jeg vil gerne vinde igen, for det giver bare noget selvtillid. Men jeg tror også, det kommer til at ske i år.

Michael Valgren havde blandt andet udset sig nogle af forårets klassikere, men efterhånden som situationen med coronavirussen udvikler sig, bliver det mere og mere usandsynligt, at han kan køre dem i år.

I skrivende stund er Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Lìege og Fleche-Wallonne alle udsat på ubestemt tid. Flandern Rundt og Amstel Gold Race bliver heller ikke kørt som planlagt.

Interviewet med Michael Valgren er lavet under Paris-Nice - inden hele sportens verden lukkede ned.