Coronavirus

Frankrigs sportsminister overvejer Tour de France uden tilskuere

Julian Alaphilippe i bjergtrøjen i 2018. Jeff Pachoud / Ritzau Scanpix

Tour de France står stadig til at blive afviklet i juni, og nu åbner Frankrigs sportsminister muligheden for at afvikle Touren på tomme veje.

Tour de France er blandt de få sportsbegivenheder henover sommeren, hvor der endnu ikke er truffet en beslutning om udskydelse.

EM i fodbold og OL i Tokyo har allerede trykket på knappen som følge af corona-pandemien.

Nu giver Frankrig sportsminister så et lille håb i en dyster tid. Hun overvejer nemlig muligheden for at afvikle Tour de France uden tilskuere.

- Den økonomiske model for Tour de France er ikke baseret på billetindtægter. Den er baseret på tv-rettigheder, siger Roxana Maracineanu til L'Equipe og uddyber:

- I denne periode med indespærring er alle opmærksomme og ansvarlige. Alle forstår fordelene ved at blive hjemme og favorisere fjernsynet i stedet for at se det live. Det ville ikke være så dårligt, hvis vi kunne se touren i fjernsynet.

En udtalelse, der falder et par dage efter, at selvsamme minister kunne fortælle, at selve afviklingen af Tour de France er til diskussion.

- Diskussionerne om Tour de France er fortsat i gang, sagde hun i onsdags.

Alle løb de næste måneder er allerede udskudt. Det indebærer store klassikerløb som Flandern Rundt, Paris - Roubaix og Liége - Bastogne - Liége. Også den italienske Grand Tour, Giro d'Italia, er udskudt.

De næste løb på World Touren, der endnu ikke er udskudt, er Criterium du Dauphiné i starten af juni, Schweiz Rundt og så Tour de France, der har start 27. juni.

Aflysning kan få store konsekvenser

Skulle det vise sig umuligt at afholde Touren til sommer, vil både cykelholdene, den internationale cykelunion (UCI), rettighedshavere og sponsorer uden tvivl gøre alt for at få løbet genplaceret i år.

Faktum er nemlig, at Tour de France er cykelsportens med afstand mest eksponerede begivenhed. Og en aflysning vil ramme hele sporten som en økonomisk hammer med store konsekvenser til følge.

Det forklarer Jesper Worre, der er løbsdirektør for PostNord Danmark Rundt og tidligere cykelrytter.

- Tour de France er afgørende for økonomien for de professionelle cykelhold. Hvis man skal hænge det op på én ting, så er det deres synlighed der. Det udgør nok mere end 50 procent.

- Så hvis Touren ikke bliver afviklet, begynder det at have alvorlige konsekvenser for nogle hold. Touren betyder alt, siger han.