Cykling

På søndag bager jeg kage for at trøstespise

Klumme: Belgien er bidt af cykelsporten, og den flamske del af landet er et sandt mekka for cykelryttere.

Det er ikke lige frem breaking news, at Flandern Rundt er aflyst. Alligevel kan jeg godt mærke, at jeg søndag den 5. april skal have bagt lidt kage, så jeg kan trøstespise. For selvom det, der lige nu fylder hos mig, er hele coronasituationen, så banker mit hjerte jo i den grad for cykelsporten.

Og Flandern Rundt er sammen med VM for herrer elite og Liege-Bastogne-Liege de løb, jeg holder mest af.

Mine favoritløb når ikke Tour de France til sokkeholderne, når det angår vigtighed, tilskuerinteresse, tv-seere og kommerciel værdi. Det er også derfor, man hele tiden har så stor fokus på, hvad der sker med Tour de France. Det løb er på alle måder cykelsportens flagskib, og man kan ikke diskutere, at de er verdens største cykelløb.

De tre førnævnte løb kan dog noget andet end Tour de France. Jeg kan selv mærke den dag i dag, hvor jeg sidder trygt og godt inde i kommentatorboksen, at jeg har lidt ekstra sommerfugle i maven inden de løb. Jeg er rastløs aftenerne før og står op lidt tidligere end normalt for at spise min morgenmad.

Flandern Rundt er det eneste løb, jeg er ked af, jeg aldrig har kørt

Chris Anker Sørensen

Liege-Bastogne-Liege og VM for herre elite har jeg kørt rigtig mange gange, men desværre aldrig Flandern Rundt. Det er faktisk det eneste løb, jeg er ked af, jeg aldrig har kørt. Jeg var ellers ved at overtale mit franske hold i 2016, Fortuneo Vital Concept, til, at jeg skulle køre det. De fik dog desværre ikke en invitation, og så strandede drømmen ligesom der.

Jeg tror næsten man skal have kørt cykelløb i Flandern for at forstå, hvor specielt det er. Hver en lille by har nærmest deres eget lille cykelløb, et Kermesse-løb. Det er et løb rundt om byen på en rute, der er et sted imellem 5-10 km. Indskrivning og nummerafhentning forgår inde på den lokale bar, hvor du skal møve dig igennem mængden af storrygende og øldrikkende gæster for at komme hen til et lille klapbord, hvor du først skal fremvise gyldig licens og så lige smider syv euro for at være med. Løbene falder altid sammen med, at der er tivoli i byen, så når du står ved startstregen, blander lugten af kamfercreme fra din indsmurte ben sig med lugten af fritter fra de mange madboder.

Deres stolthed er en historie for sig

I mine første år som senior, hvor jeg kørte på det lidt mindre hold Designa Køkken, tilbragte jeg ofte en uge af min sommerferie med at være i Flandern. Jeg tænede 60-80 kilometer om morgenen, og så køre 120 kilometer Kermesse om aftenen.

I min professionelle karriere har jeg kørt flere løb i Belgien, og jeg støder ofte på folk, der kommer med fotos, jeg skal underskrive fra netop de her Kermesse-aftener i 2005 og 2006. Sågar mødte jeg til Tour de France-starten sidste år i Bruxelles nogle fans, der lige fiskede en billedemappe op af deres bugnende taske. I den taske havde de billeder af mig fra de løb for næsten 15 år siden.

Henover vinteren er der møder, hvor de mødes og bytter autografkort. Især underskrevne fotos af stjernerne før de blev store stjerner er i højkurs. Cykling er meget mere end bare en sport. Det er næsten en hel religion for mange flamlænder.

Den stolthed, de har over deres løb, er en historie for sig. Jeg havde engang en soigneur på et mindre hold, og mens jeg lå på massagebriksen, spurgte jeg, om han skulle med til det næste løb. Det svarede han nej til, da han de næste par uger havde travlt, for han var jo med i organisationen af Flandern Rundt.

Jeg var lidt skeptisk omkring det og spurgte på en pæn måde ind til hans rolle. Det viste sig, at han var flagpost i en rundkørsel i Ronse. Det er bestemt også et vigtig hverv, men alligevel ikke helt hvad jeg forstår som at være 'en af løbets arrangører'. Men det viser bare lidt om hvor meget ejerskab de tager på løbet, og hvor stolte de er over at være en del af det.

Jeg ved godt, at det forsøges at få puttet Flandern Rundt og de mange andre skønne løb i Flandern, der plejer at blive kørt på nuværende tidspunkt, ind et andet sted i kalenderen. Jeg tror dog, det mest sandsynlige scenarier er, at vi må vente et år på cykelløb fra den flamske egn. Det er et kæmpe tab, for de flamske løb er nok det tætteste, man kommer på cykelløb i traditionel forstand. Det er bare ned i hornene og så derudaf.