Cykling

Cavendish er 'ude på den anden side' efter svær depression

Mark Cavendish har kæmpet både fysisk og mentalt i de senere år, men midt i coronakrisens mørke ser briten nu lyst på hverdagen igen.

Mens de fleste nok gerne så verden vende tilbage til det normale, nyder Mark Cavendish livet i fulde drag i øjeblikket.

Det er ikke, fordi han ikke er påvirket af coronakrisen, eller fordi han er ligeglad med den, men fordi han i dag føler sig mere sund i krop og sind, end han har gjort i lang tid.

Til The Telegraph fortæller han nemlig, at han ovre sin depression, som han fik konstateret kort efter, at han i 2018 røg ud af Tour de France efter 11. etape, fordi han ikke klarede tidgrænsen.

- Jeg er ude på den anden side nu. Så meget som jeg kan være i hvert fald. Det er dejligt at være kommet ud af det og at kunne se positivt på tingene, siger Cavendish.

Nederlag på nederlag

De seneste år har været ualmindeligt hårde for den snart 35-årige brite.

I både 2017 og 2018 missede han flere måneder af cykelsæsonen, fordi han kæmpede med Epstein-Barr-virussen, bedre kendt som kyssesyge. Derudover har han måttet acceptere aldrig helt at slippe for smerter efter en brækket skulder udover altså at blive ramt af en depression.

Og det var blandt andet kombinationen af, at behandlingen mod kyssesygen ikke rigtig virkede, og at hans forhold til sin daværende chef Douglas Ryder brød sammen, der tog Cavendish til et "mørkt sted", som han selv kalder det.

- Det stod på i to år, hvor jeg ikke vidste, hvornår jeg kunne køre ræs igen, så det 'vinder' jeg på nu, siger han med tanke på, at coronakrisen i øjeblikket gør, at alle cykelryttere er i samme situation som ham rent sportsligt.

- Nu træner jeg og føler mig godt tilpas i stedet for ikke at træne og føle mig nyttesløs.

I disse uger opholder han sig i de rammer, han blev født i, på den lille ø Isle of Man mellem Nordirland og England. Her er han med familien, som i øjeblikket viser sig at være nøglen til, at han i dag er kommet ud på den anden side.

- At kunne nyde det nu (at være far, red.) er dejligt. Det er skønt at opleve det og at gøre, som fædre og mødre gør. Det holder mig glad og super motiveret. Og holder det mig nok også i balance, siger Mark Cavendish.

Briten skiftede i vinter til Bahrain-McLaren, hvor han nåede at køre to løb, før sæsonen blev suspenderet. Hans seneste sejr kom den 23. februar 2017.