Cykling

Fremtidens danske stjerner: Han kan ikke undgå en World Tour-kontrakt

Klumme: Hvem er de mest lysende talenter lige nu, der står klar i kulissen til at tage over fra de ryttere, vi følger i dag.

Sidste år var et jubelår for dansk cykelsport, og den indeværende sæson startede også godt med sejre til både Magnus Cort, Kasper Asgreen, Søren Kragh Andersen og Jakob Fuglsang.

Selvom Asgreen er ung endnu, og Fuglsang bliver bedre år for år - og at Davide Rebellin som 48 årige stadig aktiv - så er de der næppe alle sammen om ti år. Men hvem skal vi så heppe på til den tid?

Det vil tiden vise, men vi kan i hvert fald kigge på, hvem der står på spring til at blive de næste danske talenter, der får kontrakt med de store World Tour-hold.

Niklas Larsen - 23 år (Uno-X)

Lige nu satser han mere på banen og OL i Tokyo end på landevejen. Derudover har gentagne knæproblemer holdt ham ude ad flere omgange og gjort, at han ikke har haft den kontinuitet i træning og løb, der er nødvendig for at komme i spil til World Tour-kontrakter.

Han gav jo beviser på sit talent med sejren i PostNord Danmark Rundt sidste år. Han kan køre enkeltstart, er relativ hurtig og kører faktisk også godt opad på kortere stigninger. Det viste han i GP Lillehammer sidst, hvor han vandt.

Altså en yderst komplet rytter, der kan blande sig i massespurter og overleve mindre stigninger. Så hvis han kan komme ud på den anden side og blive skadefri hele næste år, kan jeg simpelthen ikke se, hvordan han skal undgå en World Tour-kontrakt.

Johan Price-Pejtersen - 20 år (Coloquick)

Lige nu bliver der produceret den ene gode enkeltstartsrytter efter den anden i Danmark. Johan Price-Pejtersen havde en rigtig god sæson sidste år med U23-EM og bronzemedalje til DM for elite.

Ved begge lejligheder slog han Mikkel Bjerg, og han var derfor også en af medaljefavoritterne til U23-VM - men han væltede i en gigantisk vandpyt, hvilket satte en stopper for medaljedrømmene i Yorkshire.

Han mangler fortsat en del i de samlede starter, men hans enkeltstartskvaliteter kan der ikke sættes en finger på. Vi har senest set Mathias Norsgaard og Mikkel Bjerg blive professionelle, og deres generalieblad minder meget om Johan Price-Pejtersens. Derfor kan han sagtens blive næste i rækken.

Julius Johansen - 20 år (Uno-X)

Juniorverdensmesteren fra 2017 har allerede været i flere af de helt store holds søgelys, og han var med på Deceuninck-Quick Steps træningslejr i foråret 2019.

Ligesom Niklas Larsen fokuserer han dog mere på banen end landevejen lige nu, og dermed skal vi nok hen på den anden side af OL i Tokyo næste år, før landevejen får en skalle.

Som det ofte er kendetegnende med baneryttere, er han hurtig og kan køre en ret pæn enkeltstart. Noget, der også skaffede ham en samlet femteplads i PostNord Danmark Rundt 2018 i sit første seniorår. Sin unge alder til trods har han allerede taget sig en del styrt, hvilket også kostede ham store dele af sæsonen sidste år, hvor et brækket kraveben holdt ham ude.

Jacob Hindsgaul Madsen - 19 år (Uno-X)

Det er selvfølgelig resultater i cykelløb, der tæller, men en Strava-rekord på det rigtige bjerg kan bestemt også hjælpe lidt på vej. Sådan en rekord tog Jacob Hindsgaul Madsen sidste år på Coll de Rates - et ofte frekventeret testbjerg tæt på Calpe.

Tidligere indehaver af rekorden er Tejay van Garderen og Jonas Vingegaard.

I løbet af 2019-sæsonen gav han da også beviser på sine klatreegenskaber med en sejr i det bjergrige løb Valle d’Aosta og en fjerdeplads på en bjergetape i Tour de l’Avenir. Lige nu er han en af de mest spændende danske klatretalenter udenfor World Touren.

Frederik Rodenberg - 22 år (Uno-X)

Endnu en banerytter og dermed også en rytter, der har andet fokus lige nu end landevej. Jeg er dog ret sikker på, at det, han lavede til bane-VM i Berlin med 4000 meter-holdet, hvor han tog nogle føringer i afslutningen, der havde fået selv Chuck Norris til at løfte øjenbrynene, ikke er gået ubemærket hen hos World Tour-holdene.

Han er lige nu det bedste bud på en ny dansk supersprinter. Han slog Kaden Groves, der i år allerede har vundet to sejre for Michelton Scott, i U23-GP Frankfurt sidste år.

Frederik Rodenberg har dog også haft knæproblemer, og faktisk var han tæt på et karrierestop i 2018, da han i en periode på næsten et år døjede med smerter. Det virker dog til han er ude på den anden side nu, så med endnu en god sæson næste år, så burde vejen ind på World Touren være banet.

Andreas Kron - 21 år (Riwal Readynez)

I modsætning til de andre fem, jeg har nævnt, har Andreas faktisk kørt cykelløb i år. Han var overordentlig tæt på at vinde første etape af Saudi Tour i februar måned, men blev hentet på de sidste meter af etapen. Sidste år sad han også i finalen af U23-VM og spurtede sig til en femteplads.

Netop spurten er en af Andreas' svagheder, da han ikke er jordens hurtigste, og dermed ofte vil komme til kort i spurter. Til gengæld kører han rigtig fint opad og har et fighterhjerte udover det sædvanlige. Hans femteplads i Belgien Rundt var et bevis herpå, og hvor han også viste sin gode næse for cykelløb.

Han har dog en tendens til at lande hårdt ned på hovedet, når han vælter, hvilket har resulteret i flere pauser som følge af hjernerystelser. Det, han har vist, når han er skarp, har dog gjort, at han allerede er i mange holds søgelys.

De mange andre talenter

Udover de nævnte kan man også nævne ryttere som Jakob Egholm og Mathias Larsen. De kører henholdsvis for de to talentfabrikker Hagens Berman Axeon og Kometa Xstra, der har sendt den ene rytter efter den anden videre til World Touren.

Samtidig er der de helt unge ryttere som Frederik Wandahl, Joshua Gudnitz, William Blume Levy og Anthon Charmig. Alle fire ryttere kører hjemme på de to danske kontinental-hold BHS Almeborg og ColoQuick.

Dermed ser fremtiden altså ganske lys ud for dansk cykling, og der burde være belæg for at sige, at vi fortsat kan være med i toppen langt ud i fremtiden.