Cykling

Norske profiler tager afstand fra ’kilometerkrig’

Amund Grøndahl Jansen fra Team Jumbo-Visma under Touren i 2019. Anne-christine Poujoulat / Ritzau Scanpix

To norske cykelprofiler er skeptiske over for de ekstreme cykelture, der bliver praktiseret i landet under sæsonpausen på grund af coronavirussen.

Det er ikke alle i Norge, der er lige begejstrede for ’kilometerkrigen’.

Det er nordmændenes betegnelse for det fænomen, hvor sportsfolk er i konkurrence med hinanden om, hvem der kan tilbagelægge flest kilometer – og oftest på kortest tid.

De norske World Tour-ryttere Amund Grøndahl Jansen og Carl Fredrik Hagen har begge ytret deres skepsis i forhold til de ekstreme udfoldelser.

- Jeg går efter at forberede mig til den næste konkurrence, hvornår det så end bliver. 400 eller 500 kilometer hører ikke hjemme i en professionel cykelrytters træningshverdag, og endda mindre under de nuværende omstændigheder, skriver Team Jumbo Visma-rytteren Amund Grøndahl Jansen på Twitter.

Han bliver bakket op af Team Lotto – Soudal-rytteren Carl Fredrik Hagen.

- Det er ikke sundt at cykle 600 eller 700 kilometer eller hvad de gør. Og det er ikke sundt at gå 500 kilometer på ski. Det er heller ikke supersundt at være topidrætsudøver, så hver enkelt må vurdere, hvad der er klogt og uklogt. Jeg vurderer, at for mit vedkommende er det uklogt, skriver han på Twitter.

Hundredevis af kilometer på et døgn

Reaktionen kommer efter flere opsigtsvækkende historier om sportsfolk, der den seneste tid har presset sig selv til ekstreme udfoldelser.

Det begyndte med flere norske langrendsløbere, der på 19 timer gik mere end 300 kilometer i et forsøg på at slå verdensrekorden.

Siden er de lange træningsture også blevet en konkurrence på andet end skiene. Den professionelle norske cykelrytter Jonas Abrahamsen præsterede ifølge TV 2 Norge at cykle 511 kilometer på 12 timer og 55 minutter. Vel at mærke indendørs på en cykel oppe på loftet, hvor han begyndte klokken 06.37 om morgenen, og hvor hans lillesøster undervejs stod for leverancen af drikkedunke samt mad.

Siden er Jonas Abrahamsens mange kilometer blevet overgået af landsmanden Jonas Iversby Hvideberg, der har cyklet 600 kilometer på 17 timer og 25 minutter.

Amund Grøndahl Jansen peger på, at der er en risiko ved at træne så længe, da det er ugunstigt for immunforsvaret, hvis man går sukkerkold.

- Jeg tror for så vidt, at unge og raske mennesker kan udføre sådanne ture, og jeg tror ikke, at nogen vil havne i umiddelbar livsfare, men som idrætsudøver vil jeg ikke gøre det. Du kan risikere et mere alvorligt sygdomsforløb, end du ellers ville have haft, hvis du bliver smittet, siger han til TV 2 Norge.

Den norske cykelrytter Alexander Kristoffs træner, Stein Ørn, der er tidligere landsholdslæge, fortæller til det norske medie, at de ekstreme tures effekt på immunforsvaret er begrænset for veltrænede atleter.