Cykling

Cancellara ser ny tendens med unge ryttere - ekspert fremhæver mangelvare

Fabian Cancellara ser mange unge cykelryttere slå igennem tidligt. Men ifølge Rolf Sørensen betyder det ikke en stigning i flere helt unge vindere.

Gennem tiden har det hørt til sjældenhederne at se helt unge ryttere på toppen af sejrsskamlen.

Hvis man ser på listen over vindere af Tour de France, er den ikke ligefrem overplastret med unge navne.

Det kræver også erfaring. Det kan du ikke kan træne dig til

Rolf Sørensen

Som førstegangsvinder finder man blandt andre dengang 33-årige Carlos Sastre, 28-årige Chris Froome og 32-årige Bradley Wiggins.

Og tager man et kig på landevejen, skal man kun kigge to år tilbage for at finde Alejandro Valverde, der blev verdensmester i en alder af 38 år.

Men i 2019 stjal ungdommen rampelyset. Her vandt Egan Bernal Tour de France i en alder af blot 22 år, mens en 23-årig Mads Pedersen skabte eufori i de danske stuer, da han vandt VM i landevejscykling.

Et generationsskifte på vej

Noget tyder på, at det fremover ikke vil være usædvanligt, hvis man spørger den tidligere cykelstjerne Fabian Cancellara.

- De unge ryttere er begyndt meget tidligt at tilpasse sig den mere intense træning og livet som professionel, siger Cancellara til Eurosport.

- Før kom man langsomt frem, trin for trin og trak sig tilbage som 35-40-årig. Nu bliver de yngste cykelryttere gode tidligere, men jeg ved ikke, hvor længe deres karriere kommer til at vare, tilføjer den tidligere OL-guldvinder og verdensmester i enkeltstart.

Erfaring kan ikke trænes

Tidligere cykelrytter og ekspert på TV 2 SPORT Rolf Sørensen fremhæver ligesom Cancellara den mere strukturerede træning som et af svarene på, at unge ryttere vinder tidligere frem. Men han tror ikke, at Bernals sejr starter en bølge af unge vindere fremover.

- Det kommer stadigvæk til at høre til sjældenhederne. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Rolf Sørensen.

Især ikke når man snakker de helt store løb som Tour de France, Liège-Bastogne-Liège, Flandern Rundt og Paris-Robaix.

- Hvis der er én på 21-22 år, der vinder hvert tiende år, så tror jeg, det er meget, siger Rolf Sørensen.

Og det er på grund af én meget vital ting.

- Én ting er, at du træner og gør alle de rigtige ting, men det kræver også erfaring. Det kan du ikke kan træne dig til, ligegyldigt hvor fysisk et fænomen du er, siger Rolf Sørensen.

Han mener, at cykelryttere stadig kommer til at peake og få deres største sejre, når de er mellem 25 og 30 år.