Cykling

Norsk stjerne glemmer aldrig Donald Trumps løb - har stadig præmiechecken

For 30 år siden blev den sidste udgave af Donald Trumps cykelløb kørt. Tour de Trump skulle udfordre Tour de France, men løbet fik kun to år på bagen.

- Mens nogen af os overvejer at købe en cykel, så har Donald Trump købt et cykelløb.

Sådan lød det på NBC tilbage i 1989, da den første udgave af Tour de Trump skulle afvikles i Guds eget land.

Donald Trump ville skabe USA’s svar på Tour de France, men festen varede blot i to år. Det er nu 30 år siden, at det sidste løb under navnet Tour de Trump blev kørt i 1990.

En kort affære taget i betragtning af, den dengang rige forretningsmand havde proklameret, at han ville skabe et løb på størrelse med Tour de France.

- Jeg tror, at som tiden går og med lidt modning og en indsats, vil det her løb være tilsvarende Tour de France. Jeg kan ikke sige, vi kan gøre det større, men i teorien har vi langt flere mennesker, så teoretisk set kan det godt blive større.

Det var ordene fra Donald Trump selv, da han blev interviewet af NBC i forbindelse med løbets debut.

Han inviterede mig og et par andre fra holdet ud på hans private yacht efter sejren. Vi blev hentet i en helikopter

Dag Otto Lauritzen, vinder af Tour de Trump

Han drømte stort, men i starten var han slet ikke med på projektet. Ideen opstod hos den amerikanske sportsjournalist John Tesh, der år forinden havde dækket Tour de France for NBC.

John Tesh og hans kollega Bill Packer ville derfor skabe et stort amerikansk cykelløb. Og her kom Donald Trump ind i billedet. De manglede nemlig en hovedsponsor.

Donald Trump var skeptisk, da de tre mænd mødtes i Trump Tower. Men da John Tesh tilbød at navngive løbet Tour de Trump og placere sidste etapes målstreg ved Trump Plaza, var handlen i hus. Tour de Trump var en realitet.

’Vi boede på hoteller, hvor præsidenterne havde boet’

Selvom Donald Trumps cykelsatsning brast efter to udgaver, fik den nuværende amerikanske præsident skabt et storslået cykelløb - i rigtig Donald Trump-ånd med alt, hvad det indebærer.

Det husker den tidligere norske cykelrytter Dag Otto Lauritzen, der stillede til start i den allerførste udgave af det ti etaper lange landevejsløb.

- Det var et vældig godt løb. Vi boede jo på hoteller, som normale cykelryttere ikke havde oplevet. Det var hoteller, hvor præsidenterne tidligere havde boet. Vi var virkelig overraskede over standarden og den service, vi fik, for det var virkelig luksus. Det var et virkelig godt og organiseret cykelløb, siger han til TV 2 SPORT.

Den norske 7 Eleven-rytter endte faktisk med at vinde den første udgave af Tour de Trump i 1989. Og det var ikke hvilken som helst triumf.

Blev hyldet på Trumps private yacht

Nordmanden vandt ikke en eneste etape, men han kunne stadig fejre den samlede sejr efter løbets tiende og sidste etape. Etapen, der havde målstreg ved Donald Trumps eget kasino og hotel i Atlantic City, Trump Plaza.

Belgiske Eric Vanderaerden stod noteret for fire etapesejre og førte løbet inden enkeltstarten på sidste etape, men et forkert sving og en velkørende nordmand betød, at han måtte se sig slået med mere end to minutter i det samlede regnskab.

Triumfen skabte oplevelser, som Dag Otte Lauritzen nok aldrig glemmer.

- Det var jo et fantastisk løb at vinde, og det betød meget for mig og mit hold, 7 Eleven. Jeg har jo billeder af, at jeg står på podiet og bliver lykønsket af Donald Trump. Han inviterede mig og et par andre fra holdet ud på hans private yacht efter sejren.

- Vi blev hentet i en helikopter og fik en rundvisning på hans yacht. Jeg husker, at hans livvagter var der, og det var jo ganske fascinerende. Når jeg tænker tilbage på det, er det jo lidt vildt, at det er USA’s præsident.

Selvom Trump ikke dengang var præsident, så var han stadig ufattelig rig. Og kontroversiel. Den store båd var nemlig ikke købt hos en officiel forhandler.

- Han sagde dengang, at det var en af de største private yachter i verden, som han havde købt af en våbenhandler et par år forinden. Der var blomster for mere end 100.000 dollars på den båd. Så det var noget af en speciel oplevelse, husker Dag Otto Lauritzen.

Protester ved målstregen og kæmpe præmiesummer

Hvis vi vender tilbage til det, med at han skabte et løb i ægte Donald Trump-ånd, så er der noget om snakken.

Er man af den overbevisning, at Trump er kontroversiel i disse tider som præsident, så er det ikke noget nyt fænomen. Selvom han blot var en forretningsmand for 30 år siden, så havde han stadig store dele af befolkningen efter sig.

Og det kunne ses rundt omkring i det amerikanske landskab, når feltet strøg forbi. Når feltet passerede en målstreg, var det bannere med slogans som “Die Yuppie $cum”, “Hungry? Eat the Rich” og “Trump = Anti-Christ”, der blafrede i vejkanterne.

Som rytter var det dog ikke noget, der var forstyrrende.

- Jeg har efterfølgende læst meget om protesterne. Men når du er cykelrytter, så er du meget i zonen og i din egen boble, så man koncentrerer sig om at gøre sin ting. Men vi lagde da godt mærke til forskellige protestaktioner, hvor folk stod med plakater rettet mod Donald Trump, erindrer Dag Otto Lauritzen.

Faktisk var det på mange måder bare en fordel, at det var en velhavende mand som Donald Trump, der stod i spidsen for cykelløbet.

Ikke nok med de luksuriøse og ekstravagante hoteller, som rytterne boede på, så havde rigmanden også kastet en masse penge i præmiepuljen.

Den samlede præmiesum lød på 250.000 dollars – godt to millioner danske kroner – mens der også var en lokkende præmiecheck til løbsvinderen.

- Der var rigtig fine pengepræmier i det løb. Jeg har stadig checken på 50.000 dollars hængende på min væg herhjemme. I forhold til hvad vi tjente af penge dengang, så var det store summer.

I 1989 blev Tour de Trump afviklet i samme tidsrum som Vuelta a Espanã. Og selvom Donald Trumps cykelløb ingen historie havde, så valgte store cykelhold som PDM, Panasonic-Isostar og 7 Eleven Vueltaen fra. Netop på grund af Donald Trump og de mange penge.

Det betød også, at datidens stjerner som Greg LeMond, Andrew Hamptsen og Steven Rooks stillede til start.

Donald Trump inviterede et bordel-hold

Der kan dog også være andre årsager til, at de ryttere stod klar i startblokken. Donald Trump havde nemlig inviteret otte professionelle hold, mens de resterende 11 hold var amatører. Og blandt amatørholdene var det famøse Sauna Diana-hold.

Sauna Diana var et hollandsk cykelhold, der på mange måder revolutionerede cykelrytternes forberedelser. I 1980’erne købte de som de første en dobbeltdækker, så holdet kunne ankomme i en holdbus, hvor de samtidigt kunne forberede sig. Dengang var normen ellers, at rytterne fragtede sig i biler.

Holdet var sponsoreret af det hollandske bordel Club Diana, hvilket også betød, at holdbussen kom trillende med billeder af nøgne damer på siden. Det husker Dag Otto Lauritzen tydeligt. Faktisk går historien på, at Sauna Diana-bussen endte med at blive et sted, hvor feltets ryttere blev taget sig godt af efter løbene.

Efter 1990-udgaven af Tour de Trump så Donald Trump sig dog nødsaget til at trække sig, da han rendte ind i en stor gældssag i forretningsverdenen.

Den gigantiske kemikalievirksomhed DuPont overtog derefter løbet. Fra 1991 til 1996 gik løbet derfor under navnet Tour de DuPont, som Lance Armstrong nåede at vinde to gange, inden løbet drejede nøglen om.