Cykling

Merckx kritiserer behandlingen af Giro d’Italia: - Der er ingen respekt

Cykellegenden Eddy Merckx jubler ikke over behandlingen af Giro d'Italia, der i år er blevet udskudt på grund af corona.   Anne-christine Poujoulat / Scanpix Denmark

Den belgiske cykellegende har flere ting på hjertet omkring årets cykelsæson.

Flere løb er blevet aflyst, de store klassikere er udskudt, og Tour de France er i fare for at blive kørt uden tilskuere i hvert hårnålesving.

Der er sket mange ændringer for cykelsporten i år, og den største af dem må være, at sportens løbskalender er kogt ned til at vare fra august til november.

Det har skubbet rundt på planerne for flere af de legendariske løb, og ifølge cykellegenden Eddy Merckx er det kun Tour de France, der har fået vist respekt under omrokeringen.

- Når otte kalendermåneder er blevet koncentreret ned til 90 dage, så er en vis overlapning uundgåelig. Men Giro d’Italia er ikke blevet behandlet godt. Der er ingen respekt, siger Eddy Merckx til den italienske avis La Stampa og tilføjer:

- Ingen ønsker at benægte Tourens enorme betydning både økonomisk og kommercielt, men de øvrige løb, der har haft historisk betydning for cykelsporten, fortjener også respekt.

Hvem bliver cykelsportens næste Merckx?

I samme interview bliver den 75-årige belgier spurgt, om han ser sin landsmand, unge Remco Evenepoel, som den næste udgave af ham selv.

- Han har allerede vundet en stor klassiker som San Sebastián, og selvfølgelig er han talentfuld, men vejen er stadig lang.

- Nogle gange synes han at tro, at han allerede er på toppen. Jeg håber for ham, at han lever op til alle forventningerne, men han bliver nødt til at spise en masse brød først (har stadig meget at arbejde på, red.), siger Eddy Merckx.

Flamsk talemåde

'Han bliver nødt til at spise en masse brød', er en flamsk talemåde, der betyder, at man stadig har meget at arbejde på. 

Den unge belgier har allerede sikret sig lederstatus hos Deceuninck - Quick-Step i denne sæson, og hans store potentiale, venlige personlighed og gennembrudsresultater har gjort ham populær blandt de belgiske cykelfans og medier. Men han mangler tilsyneladende stadig at opnå status hos en af de største ryttere gennem tiden.

- Eddy Merckx har ret til at udtale sig om andre ryttere. Se på hans karriere, der er intet at tilføje. Men jeg vil ikke bekymre mig om det. Jeg ved, at jeg gør det godt. Holdet er tilfreds med, hvad jeg har gjort indtil videre. Det er det vigtigste, siger Remco Evenepoel til den belgiske avis Het Nieuwsblad.

Satser på Giro d'Italia

Trods sejrene ved EM i enkeltstart og i San Sebastián sidste år samt Volta ao Algarve og Vuelta a San Juan i år, blegner 20-årige Evenepoels resultater ved siden af Eddy Merckxs uendelige liste over triumfer.

Den belgiske cykellegende har blandt andet vundet Tour de France og Giro d’Italia fem gange samlet, og i år håber Evenepoel på at kunne følge i legendens hjulspor.

- En Grand Tour er vigtig for min udvikling, siger Remco Evenepoel.

Deceuninck-Quickstep-rytteren har heldigvis kunne træne uden for i Belgien under hele corona-pandemien, men den reducerede løbskalender betyder, at han må vente med at gå efter de olympiske lege og Liège-Bastogne-Liège til næste år. Sidstnævnte falder nemlig sammen med starten på Giroen, der nu bliver Evenepoels helt store mål for sæsonen.

Mens Evenepoel kommer til at køre Giro d’Italia for Deceuninck-Quickstep, er det Julian Alaphilippe og Sam Bennett der skal sikre holdet en sejr ved Tour de France.