Cykling

Armstrong indrømmer, at doping kan have forårsaget hans testikelkræft

Den 24. august 2012 udelukkede det amerikanske dopingagentur Armstrong fra cykelsporten for evigt og fratog alle hans sejre. STEPHANE DE SAKUTIN / Scanpix Denmark

I en ny dokumentar om Lance Armstrong indrømmer han brug af doping fra en tidlig alder, og at han måske selv fremprovokerede sin testikelkræft.

Du kan se dokumentaren 'LANCE' på TV 2 og TV 2 PLAY i juli.

I mange år kørte Lance Armstrong med i den absolutte cykeltop.

I 2012 fik han frataget alle sine sejre og udelukket fra sporten på livstid. I 2013 indrømmede han at have gjort brug af doping.

Og nu her i 2020 kommer han med nye indrømmelser i ESPN's nye dokumentar LANCE. Det skriver Cyclingnews.

Armstrong fortæller i et klip fra dokumentaren, at han har mistanke om, at epo kan have været en medvirkende faktor til den testikelkræft, han fik diagnosticeret i 1996. For ifølge ham var 1996-sæsonen det eneste tidspunkt, han tog væksthormon.

- Så i mit hoved er jeg sådan lidt... vækst, voksende hormoner og celler, som.. hvis der skal dyrkes noget godt, så sker det. Men ville det ikke også give mening, at hvis der var nogle dårlige celler, så ville de også vokse?

Jeg var altid sådan: 'Ohh - hvad har vi her?'

Lance Armstrong om doping

Og da han to år efter var tilbage i sadlen, var det alvorlige bump på vejen ikke noget, der havde fået ham til at ændre syn på brugen af doping.

- Der er langt værre ting du kan putte i din krop.

- På mange måder - og der her kommer ikke til at være et populært svar - er epo et sikkert stof. Under forudsætning af, det tages under vejledning af en medicinfaglig og i rette mængder.

Armstrong nåede at vinde Tour de France syv gange - senest i 2005 - inden han indstillede karrieren.

Doping fra en tidlig alder

Men han kommer med flere indrømmelser.

Skaberen bag dokumentaren, Marina Zenovich, spørger i et klip ind til, hvor gammel Armstrong var, første gange han dopede sig.

- Formentlig... 21 år, svarer han og fortsætter:

- Der er en masse måder at definere doping på. Den nemmeste måde at definere det på, er at 'bryde reglerne'. Så om vi fik injektioner af vitaminer og lignende ting i en tidlig alder? Ja. Men de var ikke ulovlige, så...

Og han var helt klar over, hvad det var, han sprøjtede ind i kroppen.

- Selvfølgelig. Oh, ja, ja, ja. Kom nu. Jeg er ikke en af de fyre. Jeg var altid sådan 'Ohh - hvad har vi her?' Jeg spurgte altid, og jeg vidste det altid, og jeg tog altid beslutningen på egen hånd.

Dokumentaren LANCE bliver delt i to og har premiere den 24. og 31. maj på ESPN.