Cykling

Stortalent slog stærke ryttere: - Han er verdensklasse, siger dansk sportsdirektør

Andreas Leknessund kan i fremtiden blive en udfordrer til Tour de France-tronen, efter han satte flere norske World Tour-ryttere til vægs.

Mens alle cykelløb for tiden enten er aflyst eller udskudt, leder cykelrytterne efter alternative måder at konkurrere på.

I Norge afholdte de onsdag konkurrencen ’Klatrekongen’ hos TV 2 Norge, hvor en række af de bedste norske cykelryttere kørte om kap på tid opad en stigning på 5,2 kilometer.

Teoretisk set har han de evner, der skal til for at vinde et Tour de France

Christian Andersen, Sportsdirektør Uno-X

Hurtigst af alle var det bare 20-årige stortalent Andreas Leknessund, der til dagligt kører på prokontinental-holdet Uno-X.

På startlisten var der ellers prominente navne som World Tour-rytterne Edvald Boasson Hagen og sidste års nummer otte i Vuelta a España, Carl Frederik Hagen, men de kunne ikke stille noget op imod unge Andreas Leknessund.

- Det var fedt, han kørte stærkt, siger den danske sportsdirektør på Uno-X Christian Andersen til TV 2 SPORT.

- Andreas er en verdensklasse rytter, det kan man godt tillade sig at sige. Det viser han også med de ryttere, han slår. Det er jo ryttere, der begår sig på verdenstoppen.

Har evnerne til at vinde Tour de France

Andreas Leknessund kører i år sin tredje sæson på det norske hold, men allerede sidste år skrev han en tre-årig kontrakt med World Tour-holdet Team Sunweb fra 2021.

Her skal han forsøge at gøre sig i de store etapeløb, mener Christian Andersen.

- Han er en Grand Tour-rytter. Der er der slet ingen tvivl om. Han kan både klatre og køre enkeltstart, så han har de egenskaber, der skal til for at blive en god etapeløbsrytter.

Den unge nordmand har da også tidligere vist sine evner i netop etapeløbene. Ikke mindst da han sidste år vandt det store U23-etapeløb Fredsløbet foran flere nuværende World Tour-ryttere.

- Teoretisk set har han de evner, der skal til for at vinde et Tour de France. Men der er jo selvfølgelig mange parametre, der skal gå op i en højere enhed, siger Christian Andersen.

- Hans udvikling skal selvfølgelig fortsætte i den samme retning, for der er mange om buddet, og der bliver ikke færre med alle dem, der kommer.

Modgang kan styrke ham

Sejren i ’Klatrekongen’ var et tiltrængt lyspunkt for Andreas Leknessund, der har gennemlevet en svær periode.

Sidste halvdel af 2019-sæsonen blev præget af flere skader til det unge talent, og i foråret mistede han på tragisk vis sin far.

- Han har haft en masse modgang. Det er jo voldsomt at sige, men jeg tror, at når han kommer igennem modgangen, så bliver han styrket på den anden side, siger Christian Andersen.

Hemmeligt cykelløb med afstand

’Klatrekongen’ blev afviklet på den fem kilometer lange stigning Krokkleiva nordvest for Oslo.

For at sikre, der ikke kom tilskuere ud langs vejen, havde arrangørerne hemmeligholdt lokationen indtil sidste øjeblik, så de kunne afvikle løbet uden at øge smitterisikoen.

Andreas Leknessund var hele 21 sekunder hurtigere end sidste års vinder af Tour de l’Avenir, Tobias Foss, der til dagligt kører på Team Jumbo Visma.

- Det var hårdere end jeg forudså. Det var bare hårdt. Jeg lagde hårdt ud og håbede, det ville holde, og det gjorde det så, sagde Andreas Leknessund til TV 2 Norge.

På platformen Strava, hvor cykelryttere kan registrere deres ture, er det samtidig den hurtigste tid nogensinde på Krokkleiva.