Cykling

Armstrong tog fra Texas til Rom for at undskylde til sin store fjende

I 2013 var der dømt forsoning mellem Lance Armstrong og Filippo Simeoni i Rom. I dag opfordrer sidstnævnte til at tilgive amerikaneren.

Du kan se dokumentaren 'LANCE' på TV 2 og TV 2 PLAY i juli.

Siden 2003 havde Lance Armstrong gjort alt for at gøre livet surt for sin italienske cykelkollega Filippo Simeoni, der havde vidnet mod amerikaneren i en retssag, som kædede ham sammen med brug af doping.

Lige indtil 2013.

Her indrømmede Armstrong at have taget doping og at have samarbejdet med dopinglægen Michele Ferrari. I den nye ESPN-dokumentar om Lance Armstrong fortæller amerikaneren, at han i 2013 efter indrømmelserne rakte ud efter Simeoni for at undskylde. Den historie bekræfter den italienske cykelrytter nu.

Simeoni fortæller, at Lance Armstrong tog fra sin bopæl i Texas til Italiens hovedstad, Rom. Her mødtes de ledsaget af en journalist og en tolk. Aftalen var sat op efter en kort samtale over telefonen.

Og mødet var yderst konstruktivt, fortæller italieneren.

- Vi talte i mere end en time. Overordnet så modtog jeg hans dybfølte og ærlige undskyldninger, og jeg fortalte ham om min vrede og min smerte over det, der skete med mig.

- Jeg befriede mig fra de mange spøgelser, der havde ledsaget mig i årevis, selvom det stadig tog noget tid, før jeg havde styrken til at tale om det roligt med den rette afstand, som var nødvendig, siger Simeoni til italienske Il Giornale.

Trusler og had – også på cyklen

Siden retssagen i 2003 var Simeoni en hadet skikkelse i cykelfeltet. Dette takket være Lance Armstrong, der var den mest magtfulde cykelrytter på daværende tidspunkt.

Armstrong truede Simeoni med at destruere ham i en retssag med argumentet om, at han havde tid og penge til at gøre det. Derudover stemplede han ham som en ”komplet løgner”.

Også i cykelfeltet var texanerens indædte had mod Simeoni tydelig.

Det kom til udtryk på 18. etape af Tour de France 2004. Her forsøgte Simeoni at køre i udbrud, men i den gule førertrøje kørte Lance Armstrong højst usædvanligt efter ham og tvang således italieneren til at falde tilbage til feltet.

Armstrongs offensiv påvirkede Simeoni. Han fortæller, at andre i cykelfeltet opfattede ham som en forræder, og at han blev udsat for massive mishagsytringer.

Sket er sket

Kort efter Armstrongs indrømmelse i 2013 var en såret Simeoni i tvivl om, hvorvidt han nogensinde ville kunne tilgive amerikaneren.

- Jeg anerkender Armstrongs tilståelse på tv, men han har taget mig gennem en så ydmygende oplevelse og skadede mig så meget, hvad angår sport, moral og økonomi, at jeg ikke ved, om jeg nogensinde kan tilgive ham, sagde han dengang.

Trods den triste tid, der tog hårdt på italieneren, er han i dag villig til at tilgive Armstrong. Faktisk opfordrer han alle andre til at gøre det samme.

- Han er en mand, der har lavet en fejl, indrømmet og betalt for det. Nu er det tid til at komme videre, siger han.