Cykling

Nicki Sørensen åbner for dopingfortid: - Jeg er jo flov over, hvad der er sket

Den forhenværende cykelrytter har tidligere indrømmet brug af doping, men han har ikke uddybet sit valg før nu.

I 2015 stod Nicki Sørensen frem og indrømmede brug af doping.

Uden at gå i detaljer fortalte han, at det var foregået i de tidlige år af hans karriere.

Man kan måske stille spørgsmålet: Hvad er min plads i cykelsporten i dag som sportsdirektør?

Nicki Sørensen, tidl. cykelrytter

Da han lørdag var med i TV 2's studie i forbindelse med programmet Tour de ja-vu, lukkede han dog mere op for den dystre fortid.

- Jeg er jo flov over, hvad der er sket. Jeg følte mig lidt som et offer for tiden, men det var jo stadigvæk mit valg at gøre det, siger den tidligere etapevinder i Tour de France.

Etapesejren i det franske etapeløb blev sikret i 2009. Lørdag fortalte Nicki Sørensen, at hans fortid med doping foregik fra karrierens begyndelse i 1998 til 'omkring 2004'.

'Generel kultur for doping'

Den tidligere CSC-rytter tog dog ikke udelukkende doping af egen fri vilje. Således fortalte han, at der på daværende tidspunkt herskede en opfattelse af, at det var sådan, man gjorde.

- Jeg fik at vide fra professionelle cykelryttere, at det var sådan, det fungerede. Det var den eneste måde. Så tog jeg det svære valg at hoppe med på den vogn, lyder det fra Nicki Sørensen.

Omkring årtusindeskiftet fik den tidligere cykelrytter i det hele taget en fornemmelse af, at langt de fleste i feltet tog doping.

- Da jeg kom ind i professionel cykelsport, var det min klare opfattelse, at der var en generel kultur for, at cykelryttere tog doping. Den hoppede jeg med på.

I begyndelsen af nullerne skete der imidlertid et skred i holdningen til doping i feltet, som Nicki Sørensen selv udtrykker det. Omkring 2004 besluttede han sig for, at det var slut.

Hvad er din plads i cykelsporten?

Siden har den tidligere cykelrytter efter eget udsagn været dopingfri. I 2014 indstillede han sin aktive karriere i en alder af 39 år.

Han er siden blevet sportsdirektør og performance coach for World Tour-holdet Israel Start-Up Nation. Her er han chef for blandt andre danske Mads Würtz Schmidt.

- Man kan måske stille spørgsmålet: Hvad er min plads i cykelsporten i dag som sportsdirektør? Jeg føler, at jeg kan vise de unge, at det er ikke vejen at gå (at tage doping red.), siger han.

Derfor er han da også klar i mælet, når han i dag bliver bedt om at give et godt råd til unge og nuværende cykelryttere.

- Det er ikke vejen frem, lyder meldingen.

Nicki Sørensen blev i løbet af sin aktive karriere dansk mester fire gange.

Q&A 'Tour de ja-vu'

Hvorfor skal vi dog se alle de gamle etaper?

Det skal du heller ikke – men du er velkommen til at gøre det. I et meget specielt år, hvor Tour de France for første gang kommer til at foregå uden for sommerferien, og hvor mange danskere derfor kommer til at savne ’lyden af sommer’ i ferien, giver TV 2 et helt særligt cykeltilbud på tv.

Det sker for at hylde de store højdepunkter i Tour de France, mens vi venter på, at dette års løb går i gang. Og det sker med visning af de etaper, som danskerne har peget på som særligt seværdige – dog med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Hvordan kan TV 2 stå inde for at kalde de udvalgte etaper og nedslag for højdepunkter, når flere af præstationerne er udført af doping-ramte ryttere?

Når TV 2 SPORT nu viser – og i øvrigt gennem de seneste coronaramte måneder har vist – ældre etaper fra blandt andet Tour de France, er det blandt andet sket på baggrund af adskillige opfordringer fra seere.

TV 2 har aldrig lagt skjul på, at doping er – og i særdeleshed har været – en del af topsport, herunder professionel cykling. Tværtimod har TV 2 SPORT mange gange beskæftiget sig med dette dopingmisbrug. Redaktionen har sendt et helt program med Bjarne Riis om hans dopingmisbrug, TV 2 har sendt indslag i programmet ’Lige på og sport’ om Michael Rasmussens dopingmisbrug, vi har sendt adskillige indslag i SportsNyhederne om Bo Hamburgers dopingmisbrug, og TV 2 har haft Jesper Skibby på besøg i vores studier for at fortælle om sin fortid – for blot at nævne et par eksempler.

Under de seneste års Tour de France har TV 2 sendt længere udsendelser, hvor man udelukkende har talt om doping med nogle af de berørte ryttere og med eksperter og kritiske debattører. Man kan desuden på sport.tv2.dk finde en lang række af artikler, som behandler både danske og internationale rytteres dopingmisbrug. TV 2 har derfor på sine forskellige platforme beskæftiget sig meget med dopingmisbruget i cykelsporten.

Det er også TV 2s oplevelse, at seerne er fuldt ud klar over, at der var frygteligt mange cykelryttere, der var dopede i tidligere perioder. TV 2 ønsker på ingen måde at forsøge at skjule, at det var tilfældet. Der er imidlertid – i denne særlige situation omkring corona og flytningen af dette års Tour de France – et ønske om at gense nogle af disse cykelløb på det tidspunkt i sommerferien, hvor Touren oprindeligt skulle være afviklet.

I lanceringen af ’Tour de ja-vu’ har TV 2 med vilje hyldet nostalgien og gensynet med nogle af de etaper fra Tour de France, som danskerne husker bedst. Denne gang sker det desuden med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Vi er trætte af at se på Bjarne Riis, Jesper Skibby og alle de andre. Hvorfor skal vi altid se på dem – og så endda når de har en doping-historie bag sig? Det er altid de samme, I sætter i fokus.

’Tour de ja-vu’ handler om mange forskellige etaper og ryttere – og ikke alene danske ryttere. Vi kan garantere, at du får – hvis du ser med – klip og indslag at se, som aldrig har været vist før.

Hvorfor viser I ikke *indsæt specifik etape/højdepunkt*?

De etaper, som vi viser, er primært fundet ud fra de ønsker, som seerne har foreslået.