Cykling

Dansker fik tårer i øjnene, da han sagde farvel til kæresten og begyndte vild udfordring

Rasmus Quaade har to gange vundet det danske mesterskab i enkeltstart i 2011 og 2014.  Privatfoto fra Rasmus Quaade

Rasmus Quaades ferieplaner blev aflyst. Nu vil han i stedet cykle til Nordkap. Alene.

Efter 4 timer og 22 minutter på den røde ladcykel har Rasmus Quaade tilbagelagt 100 kilometer på de norske landeveje, men der er et stykke vej endnu, før målet er nået.

Turen går nemlig mod midnatssolens land Nordkap.

I en vejkant langs søer og bjerge kan den danske cykelrytter tage sig et hvil, da vi ringer for at spørge ham om, hvordan man spontant tager på en 2000 kilometer lang cykeltur alene.

Den planlagte cykelferie rundt i Danmark med kæresten blev aflyst, og så måtte Riwal Readynez-rytteren sadle om.

- Jeg tænkte, at siden vi ikke kunne holde ferie sammen, og når der er så lang tid til cykelløb, så ville jeg lave noget, jeg synes, er sjovt. Og det er at køre en lang cykelferie og gøre det alene, siger Rasmus Quaade til TV 2 SPORT.

Rasmus Quaade har skiftet racercyklen ud med 'det røde lyn', som skal tage ham fra Oslo til Nordkap.

Onsdag besluttede han sig for at tage af sted, og fredag bookede han færgebilletten til Oslo. Alt sammen hurtigt, nemt og spontant. Men da Quaade skulle tage afsked med kæresten fra færgen lørdag, blev alt pludselig meget virkeligt.

- Det var ret vildt. Dels var det svært at sige farvel til min kæreste, fordi det her bliver en lang tur. Jeg har rejst meget i mange år, men jeg ved ikke helt, hvor lang tid det her er, og det kan godt gøre det svært, siger Quaade og uddyber:

Det var en følelsesladet Rasmus Quaade, der tog afsked med sin kæreste fra færgen lørdag.

- Da jeg så stod og vinkede farvel oppe på færgen, fik jeg en klump i halsen. Jeg har ikke prøvet det før, det folk beskriver med, at halsen snørrer sig sammen. Og så fik jeg tårer i øjnene. Det var ikke, fordi jeg kommer til at savne hende – det kommer jeg til uanset hvad. Men det var, fordi jeg kunne mærke, at nu starter det her eventyr, som jeg ikke helt ved, hvad indebærer.

'Jeg var rædselsslagen'

Det er dog ikke første gang, at Rasmus Quaade tager alene afsted på cykelferie. De seneste to år før Danmark Rundt har han været på en otte- og ti-dages tur.

- Sidste år kørte jeg til Stockholm og en lille omvej hjem, og forrige år kørte jeg op gennem Sverige og til Stavanger. Dengang tænkte jeg 'hold da op'. Nu har jeg kørt langt, men når man så kigger på kortet og ser, hvor Stavanger ligger i forhold til Nordkap, så kommer det til at ligne en miniputtur.

De tidligere ture har lært Quaade ikke at være bange for at være alene, og over for sig selv har han bevist, at han godt kan klare sig selv.

I ladcyklen har Quaade alt, han skal bruge undervejs på turen.

- Første gang turde jeg ikke lægge mig til at sove, så jeg blev ved med at køre, indtil det blev mørkt. Så lagde jeg mig på en rasteplads, hvor man ikke kunne se mig. Det var i Sverige, og så kom der en mistænksom type kørende med høj musik.

- Jeg sad klar med min dolk og den skruetrækker, jeg havde med til at reparere cyklen og var klar til at løbe væk. Dér var jeg rædselsslagen, og jeg var rædselsslagen hver dag på den tur. Men jeg har fundet ud af, hvor venlige folk er, og at sandsynligheden for, at der skulle ske mig noget, ikke er særlig stor.

Hjemturen

Udfordringen på denne tur bliver, at cykelrytteren skal være alene i længere tid. Og præcist hvor længe, ved han ikke endnu.

- Jeg håber på at køre 100 kilometer om dagen, og med de 2000 kilometer derop, så regner jeg med, at det kommer til at tage 20 dage. Og så skal jeg hjem igen på en eller anden måde, siger Rasmus Quaade.

Mens turen mod nord er nøje planlagt, er hjemturen stadig et stort spørgsmålstegn.

- Jeg er meget spændt på, om jeg må cykle hjem eller om jeg må tage imod det lift, jeg er blevet tilbudt. Det kan også være, at jeg kan få sneget mig ombord på et tog. Selvfølgelig betale for det, men ellers komme i sidste øjeblik og håbe på, at nogle søde togkonduktører siger: det er fint nok, du tager bare cyklen med.

Mellem søer og bjerge holder Quaade pause i vejkanten.

Hvis ikke det lykkes Quaade at snige en cykel med ombord på et tog, så har han fået tilbudt et helt særligt lift af en bekendt.

- To gange har jeg været med til noget, der hedder ’RideForRehab’. Det er en cykeltur gennem Danmark for soldaterveteraner især dem med PTSD. En derfra skrev, at fordi jeg havde gjort så meget for dem, så ville han gerne køre op og hente mig. Det var meget rørende.

To holdkammerater venter på ruten

Udover en flot natur på den 2000 kilometer lange rute får Rasmus Quaade også selskab af sine to norske holdkammerater Sindre Lunke og Kristian Aasvold.

- Jeg ved, at jeg har to holdkammerater i Trondheim, som jeg kommer til om et par dage. Så kan jeg besøge dem og se deres by.

Quaades mål er at cykle 100 kilometer om dagen, men allerede efter 4 timer og 22 minutter på dag et var målet nået.

- Hvis de har lyst, så må de gerne følges med mig. Jeg kører jo ikke så hurtigt som på racercyklen. Kun når det går nedad, for den (ladcyklen, red.) er meget tung. Så går det stærkt.

Uanset om Quaade får selskab af holdkammeraterne undervejs, er han ikke i tvivl om, at han kan lære en masse af den lange tur.

- Livet som cykelrytter er jo en slags dannelsesrejse. Men det her er jo også en ultimativ prøve på, om jeg kan klare mig selv.

Trods skybrud og store vandpytter er det første døgn på rejsen nu overstået for den danske cykelrytter.

Kursen er sat mod midnatssolens land, og målstregen er nu kun 1900 kilometer væk.