- Jeg kunne ikke blive ved med at leve med løgnen og utrygheden, siger Riis

Bjarne Riis angrer i høj grad sin dopingfortid og fortæller, det gør ondt at se sine triumfer fra 1990'erne.

En majdag i 2007 kom de berømte ord fra Bjarne Riis på et pressemøde.

- Jeg har taget doping. Jeg har taget EPO.

Ligesom efter flere andre kollegaers dopingindrømmelser måtte Tour de France-vinderen fra 1996 lægge øre til en debat om sit eget eftermæle i sporten.

Men var det egentlig lettere at være Bjarne Riis før eller efter dopingindrømmelsen?

Det blev han spurgt om i forbindelse med programmet Tour de ja-vu pĂĄ TV 2.

- Jeg tror ikke, jeg har fået det spørgsmål før. Det nemmeste for mig personligt vil være at sige, det aldrig har været nemt at være Bjarne Riis. Men det kan vi ikke bruge til så meget. Fordi en del af mit liv har jeg selv valgt.

- Men efter 2007 var det umiddelbart nemmere at være mig. En del tyngde, der faldt fra mine skuldre. Har jeg et godt forhold til det i dag? Absolut. Men for 5-10 år siden var det absolut ikke sjovt. Det var ikke sjovt at blive mindet om det.

- Men jeg er godt klar over, at jeg ikke kan ikke lave det om. Jeg har forsøgt at undskylde så meget, jeg overhovedet kan. Og skal jeg undskylde resten af mit liv, så gør jeg også det. Hvis det er det, der skal til. Velvidende jeg ikke kan lave historien om. Det er skår i det, der skulle have været en stor glæde. Nogle gange er livet sådan.

Et nødvendigt onde

Bjarne Riis fortæller, at doping dengang var et vilkår i branchen. En nødvendighed for at vinde cykelløb.

Han vidste dog godt, at han gjorde noget forkert. Selvom han ikke ligefrem gik og kiggede sig over skulderen i frygt for at blive taget, så lå frygten og ulmede. En forløsning, der først kom efter dopingindrømmelsen.

- Som cykelrytter i 90’erne var det ikke sjovt. Jeg følte, doping var et nødvendigt onde. Sådan var det for mig. Men at leve under de vilkår var ikke sjovt.

- Vi ved, at dem, der vælger at leve sådan i dag, når ikke langt. Så heldigvis er det kun få. Men at leve i frygt for at blive nappet er aldrig rart. At bære rundt på en løgn og den utryghed tærer rigtig meget. Jeg kender mig selv godt nok til, at jeg ikke kunne blive ved med at leve under det, siger han.

Havde ikke noget valg end at lyve

Den dag i dag stĂĄr ordet doping nederst i hans egen personlige bog. Et sort ord.

Men i 90'erne løj han flere gange over for dansk presse og folk hjemme i stuerne om at have taget doping.

- Det havde jeg det rigtig skidt med. Hvis jeg sagde, jeg var ligeglad, ville det være en endnu større løgn. At være på landsdækkende tv og sige det. Jeg har tit tænkt over det de seneste år. Hvorfor og kunne man have gjort det anderledes? Men i momentet følte jeg ikke, jeg havde noget valg. For hvad var konsekvensen? Jeg kunne ikke overskue konsekvensen, siger han.

Bjarne Riis har indrømmet, at han tog doping fra 1993 til 1998. Han stoppede karrieren i 2000.

Q&A 'Tour de ja-vu'

Hvorfor skal vi dog se alle de gamle etaper?

Det skal du heller ikke – men du er velkommen til at gøre det. I et meget specielt år, hvor Tour de France for første gang kommer til at foregå uden for sommerferien, og hvor mange danskere derfor kommer til at savne ’lyden af sommer’ i ferien, giver TV 2 et helt særligt cykeltilbud på tv.

Det sker for at hylde de store højdepunkter i Tour de France, mens vi venter på, at dette års løb går i gang. Og det sker med visning af de etaper, som danskerne har peget på som særligt seværdige – dog med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Hvordan kan TV 2 stå inde for at kalde de udvalgte etaper og nedslag for højdepunkter, når flere af præstationerne er udført af doping-ramte ryttere?

Når TV 2 SPORT nu viser – og i øvrigt gennem de seneste coronaramte måneder har vist – ældre etaper fra blandt andet Tour de France, er det blandt andet sket på baggrund af adskillige opfordringer fra seere.

TV 2 har aldrig lagt skjul på, at doping er – og i særdeleshed har været – en del af topsport, herunder professionel cykling. Tværtimod har TV 2 SPORT mange gange beskæftiget sig med dette dopingmisbrug. Redaktionen har sendt et helt program med Bjarne Riis om hans dopingmisbrug, TV 2 har sendt indslag i programmet ’Lige på og sport’ om Michael Rasmussens dopingmisbrug, vi har sendt adskillige indslag i SportsNyhederne om Bo Hamburgers dopingmisbrug, og TV 2 har haft Jesper Skibby på besøg i vores studier for at fortælle om sin fortid – for blot at nævne et par eksempler.

Under de seneste års Tour de France har TV 2 sendt længere udsendelser, hvor man udelukkende har talt om doping med nogle af de berørte ryttere og med eksperter og kritiske debattører. Man kan desuden på sport.tv2.dk finde en lang række af artikler, som behandler både danske og internationale rytteres dopingmisbrug. TV 2 har derfor på sine forskellige platforme beskæftiget sig meget med dopingmisbruget i cykelsporten.

Det er ogsĂĄ TV 2s oplevelse, at seerne er fuldt ud klar over, at der var frygteligt mange cykelryttere, der var dopede i tidligere perioder. TV 2 ønsker pĂĄ ingen mĂĄde at forsøge at skjule, at det var tilfældet. Der er imidlertid – i denne særlige situation omkring corona og flytningen af dette ĂĄrs Tour de France – et ønske om at gense nogle af disse cykelløb pĂĄ det tidspunkt i sommerferien, hvor Touren oprindeligt skulle være afviklet.

I lanceringen af ’Tour de ja-vu’ har TV 2 med vilje hyldet nostalgien og gensynet med nogle af de etaper fra Tour de France, som danskerne husker bedst. Denne gang sker det desuden med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Vi er trætte af at se på Bjarne Riis, Jesper Skibby og alle de andre. Hvorfor skal vi altid se på dem – og så endda når de har en doping-historie bag sig? Det er altid de samme, I sætter i fokus.

’Tour de ja-vu’ handler om mange forskellige etaper og ryttere – og ikke alene danske ryttere. Vi kan garantere, at du får – hvis du ser med – klip og indslag at se, som aldrig har været vist før.

Hvorfor viser I ikke *indsæt specifik etape/højdepunkt*?

De etaper, som vi viser, er primært fundet ud fra de ønsker, som seerne har foreslået.