Cykling

Riis ser billeder af sig selv, han aldrig har set før: - Det er trist at se

At se billeder fra det skandaløse Tour de France i 1998 er ubehageligt at se for Bjarne Riis.

Bjarne Riis cyklede gang på gang op til Tour de France-direktøren Jean-Marie Leblanc i den røde bil.

Rytterne havde fået nok.

Nok af det franske politis manglende respekt. Nok af den store jagt på dopingsyndere. Nok af den manglende sportslige fokus på verdens største cykelløb.

For Tour de France 1998 var præget af skandaler, hvor storholdet Festina blev smidt ud undervejs. Flere ryttere og hold blev nærmest forfulgt af det franske politi, som hev dem til afhøringer og dopingtests på alle døgnets timer.

På 17. etape fortalte Riis så rytternes syn til Leblanc.

Billederne af situationen blev for første gang vist til den tidligere danske cykelrytter, da han var med i Tour de ja-vu på TV 2. Her blev han også forhold til cyklingen i 1990'erne, hvor han ligesom store dele af feltet brugte doping.

- Det er et afsnit i mit, liv som ikke er særlig behageligt. Selvfølgelig har jeg episoder med gode ting, som cykelsporten har bragt mig. Men det er selvfølgelig trist at se billederne og tænke tilbage på det. Og noget mærkeligt at se. Nogle af de billeder har jeg aldrig set. Jeg kan ikke huske nogle af episoderne.

- Jeg kan se, der er en leder, og det er mig. Og den leder kan jeg godt se i dag. For mig er det uheldigt, at det er sket i sådan nogle episoder. Heldigvis ligger det så langt tilbage, så det er ikke ting som er aktuelle eller relevante for mig i dag. Men det er en del af min historie. En del af cykelsportens historie.

- Ville jeg have været det foruden? Gerne. Hvis jeg kunne, havde jeg lavet historien om rigtig mange gange. Men jeg kan ikke lave det om. Desværre, siger Riis, som selv indrømmede at have brugt doping fra 1993-98.

Festina-skandalen

Skandalerne ved Tour de France i 1998 begyndte, allerede inden løbet blev sat i gang.

Willy Voet, soigneur på storholdet Festina, blev få dage før starten i Dublin stoppet ved den belgisk-franske grænse med flere hundrede dopingampuller i bilen.

Selvom han gik til bekendelse, fik holdet lov til at fortsætte i løbet. Det ændrede sig, da Tour-karavanen med ryttere og personale ankom til Frankrig.

Her stod det franske politi klar til at anholde blandt andet Festinas sportsdirektør Bruno Roussel. Da franskmanden så erkendte dopingsnyderiet, blev holdet smidt ud af Tour de France.

I takt med at løbet fortsatte, fortsatte politiet også jagten på flere dopingsyndere. Hold blev udsat for ransagninger, og specielt TVM stod øverst på politiets ønskeliste, efter der også blev fundet dopingampuller hos dem.

Efter 16. etape blev TVM-holdet så taget med af politiet for at blive dopingtestet. Det endte med at tage det meste af natten og ødelægge rytternes forberedelse til 17. etape, hvor feltet med Bjarne Riis i spidsen havde fået nok.

Undervejs på etapen stoppede rytterne op og satte sig på vejen.

Da de endelig blev overtalt til at cykle videre efter Riis' forhandlinger, kørte feltet samlet over målstregen med TVM-holdet forrest som vinder af etapen.

Q&A 'Tour de ja-vu'

Hvorfor skal vi dog se alle de gamle etaper?

Det skal du heller ikke – men du er velkommen til at gøre det. I et meget specielt år, hvor Tour de France for første gang kommer til at foregå uden for sommerferien, og hvor mange danskere derfor kommer til at savne ’lyden af sommer’ i ferien, giver TV 2 et helt særligt cykeltilbud på tv.

Det sker for at hylde de store højdepunkter i Tour de France, mens vi venter på, at dette års løb går i gang. Og det sker med visning af de etaper, som danskerne har peget på som særligt seværdige – dog med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Hvordan kan TV 2 stå inde for at kalde de udvalgte etaper og nedslag for højdepunkter, når flere af præstationerne er udført af doping-ramte ryttere?

Når TV 2 SPORT nu viser – og i øvrigt gennem de seneste coronaramte måneder har vist – ældre etaper fra blandt andet Tour de France, er det blandt andet sket på baggrund af adskillige opfordringer fra seere.

TV 2 har aldrig lagt skjul på, at doping er – og i særdeleshed har været – en del af topsport, herunder professionel cykling. Tværtimod har TV 2 SPORT mange gange beskæftiget sig med dette dopingmisbrug. Redaktionen har sendt et helt program med Bjarne Riis om hans dopingmisbrug, TV 2 har sendt indslag i programmet ’Lige på og sport’ om Michael Rasmussens dopingmisbrug, vi har sendt adskillige indslag i SportsNyhederne om Bo Hamburgers dopingmisbrug, og TV 2 har haft Jesper Skibby på besøg i vores studier for at fortælle om sin fortid – for blot at nævne et par eksempler.

Under de seneste års Tour de France har TV 2 sendt længere udsendelser, hvor man udelukkende har talt om doping med nogle af de berørte ryttere og med eksperter og kritiske debattører. Man kan desuden på sport.tv2.dk finde en lang række af artikler, som behandler både danske og internationale rytteres dopingmisbrug. TV 2 har derfor på sine forskellige platforme beskæftiget sig meget med dopingmisbruget i cykelsporten.

Det er også TV 2s oplevelse, at seerne er fuldt ud klar over, at der var frygteligt mange cykelryttere, der var dopede i tidligere perioder. TV 2 ønsker på ingen måde at forsøge at skjule, at det var tilfældet. Der er imidlertid – i denne særlige situation omkring corona og flytningen af dette års Tour de France – et ønske om at gense nogle af disse cykelløb på det tidspunkt i sommerferien, hvor Touren oprindeligt skulle være afviklet.

I lanceringen af ’Tour de ja-vu’ har TV 2 med vilje hyldet nostalgien og gensynet med nogle af de etaper fra Tour de France, som danskerne husker bedst. Denne gang sker det desuden med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Vi er trætte af at se på Bjarne Riis, Jesper Skibby og alle de andre. Hvorfor skal vi altid se på dem – og så endda når de har en doping-historie bag sig? Det er altid de samme, I sætter i fokus.

’Tour de ja-vu’ handler om mange forskellige etaper og ryttere – og ikke alene danske ryttere. Vi kan garantere, at du får – hvis du ser med – klip og indslag at se, som aldrig har været vist før.

Hvorfor viser I ikke *indsæt specifik etape/højdepunkt*?

De etaper, som vi viser, er primært fundet ud fra de ønsker, som seerne har foreslået.