Cykling

Husker du Riis’ cykelkast ud på marken? Nu forklarer han detaljerne

Bjarne Riis forklarer, hvad der skete omkring den afsluttende enkeltstart i 1997, hvor han endte med at kaste sin dyre cykel i grøften.

Riis tog fat i sadlen og styret, svingede 180 grader, slap cyklen og sendte den afsted, som var han OL-deltager i hammerkast-disciplinen.

Men forud for det ikoniske Tour de France-øjeblik går en længere historie. Det løftede Bjarne Riis sløret for, da han mandag gæstede programmet Tour de ja-vu på TV 2.

Vi skal tilbage til juni 1997 - en måned før Touren startede. Her kørte Riis og Team Telekom-holdet Schweiz Rundt.

Op til det løb havde danskeren udviklet og designet sin egen enkeltstartscykel. I Schweiz var den klar til at blive kørt på for første gang.

Riis havde set frem til det, fordi han havde arbejdet hårdt på den.

- Jeg fik min cykel, men Jan Ullrich fik også en. De havde bare lige glemt at fortælle mig, at han også skulle have en, fordi det var mig, der havde udviklet den cykel. Så tænkte jeg: Okay, så får han en også. Det er så også i orden.

Herfra startede det, der kulminerede en måned senere i Tour de France.

- Gud hjælpe mig om ikke mekanikerne op til den enkeltstart, hvor jeg skal bruge den (cyklen, red.) i Schweiz Rundt, siger om morgenen: 'Du kan ikke køre på den alligevel Bjarne, fordi der er noget med krankboksen'. Så Jan Ullrich måtte køre på sin, mens JEG, der havde udviklet Jan Ullrichs cykel, ikke fik lov at køre på min egen.

Første tur på den dyre enkeltstartscykel

Da Telekom-holdet kom til Tour de France det år, kunne Riis så endelig se frem til at tage cyklen i brug. Men heller ikke her skulle det være nemt for danskeren.

- Morgenen før kører vi ruten igennem. Så kommer UCI og siger, at den ikke er godkendt. Det var noget med baggaflen, som fyldte for meget eller et eller andet, så vi kunne ikke få lov at køre på den, så jeg skulle igen køre på min gamle cykel.

Holdet sendte cyklen ned til fabrikanten, der rettede den til. Da den kom retur, fandt Riis ud af, at der aldrig har været noget galt med den.

- Så viste det sig efter prologen, at jeg godt kunne køre på den alligevel, at UCI har lavet en fejl, at de rent faktisk havde målt forkert ud, så jeg kunne godt have kørt på den, men det gjorde jeg så ikke.

Resultaterne gik ikke Riis' vej under Touren, og inden de sidste etaper indså han, at sejren fra året før ikke kunne gentages. Men han ville køre på sin specialdesignede cykel.

- Den cykel havde jeg brugt så meget energi og timer på at udvikle. Den var vigtig for mig, og jeg tænkte, at syvendepladsen, som jeg indtog på det tidspunkt, var fuldstændig ligegyldig. Jeg havde brugt så meget tid på den cykel, at nu ville jeg køre på den.

Den famøse enkeltstart

Om morgenen for den sidste etape inden Paris var Bjarne Riis sent på den. Det skulle vise sig ikke at blive dagens sidste udfordring for Telekom-rytteren. For det, der var startet i Schweiz, kulminerede på denne etape.

- På vej til start styrter jeg, fordi jeg havde glemt, jeg havde den der dumme dunk på sadlen.

Gearene blev ødelagt, og han var nødt til at tage sin gamle cykel i brug igen.

Jeg havde forventet, jeg skulle vinde Touren igen. Det i sig selv er jo en frustration

Bjarne Riis

24 sekunder forsinket rullede Riis ud på ruten på den gamle cykel. Men uheldene blev ved med at forfølge den forsvarende Tour-vinder.

- Så havde jeg kørt tre kilometer, da vender jeg mig om til min bil og siger, jeg skal have min cykel. ’Jamen, den kan vi ikke lave’. Og så vender jeg mig om én gang til og kigger på sportsdirektøren og mekanikeren og siger: ’Jeg skal have den cykel, og det skal være NU’. Så går der to minutter, og så havde han fikset kæden eller sådan noget. Så fik jeg min cykel.

'Mange ting fungerede ikke'

Selv med den nye cykel skulle det ikke være nemt for Riis. For blot fem kilometer senere kørte han ind i en punktering. Og det var dråben, der fik det berømte bæger til at flyde over.

For Bjarne Riis var der ikke andet at gøre end at stå af cyklen og kyle den ud i græsset.

- Det sker heldigvis ikke så tit, at jeg bliver så sur, og alligevel synes jeg jo, det er behersket. Jeg bliver jo ikke rigtig, rigtig sur. Husk på, jeg var forsvarende Tour-vinder. Det spillede ikke, som jeg gerne ville.

- Jeg havde forventet, jeg skulle vinde Touren igen. Det i sig selv er jo en frustration. Jeg havde problemer på hjemmefronten. Det gør ikke tingene nemmere. Der var mange ting, som bare ikke fungerede for mig.

Riis var kommet til Touren som forsvarende vinder fra 1996 og som kaptajn for sit hold, hvor han havde den unge tyske hjælperytter Jan Ullrich ved sin side.

Han sluttede som nummer syv i løbet, hvor Jan Ullrich tog den samlede sejr.

Q&A 'Tour de ja-vu'

Hvorfor skal vi dog se alle de gamle etaper?

Det skal du heller ikke – men du er velkommen til at gøre det. I et meget specielt år, hvor Tour de France for første gang kommer til at foregå uden for sommerferien, og hvor mange danskere derfor kommer til at savne ’lyden af sommer’ i ferien, giver TV 2 et helt særligt cykeltilbud på tv.

Det sker for at hylde de store højdepunkter i Tour de France, mens vi venter på, at dette års løb går i gang. Og det sker med visning af de etaper, som danskerne har peget på som særligt seværdige – dog med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Hvordan kan TV 2 stå inde for at kalde de udvalgte etaper og nedslag for højdepunkter, når flere af præstationerne er udført af doping-ramte ryttere?

Når TV 2 SPORT nu viser – og i øvrigt gennem de seneste coronaramte måneder har vist – ældre etaper fra blandt andet Tour de France, er det blandt andet sket på baggrund af adskillige opfordringer fra seere.

TV 2 har aldrig lagt skjul på, at doping er – og i særdeleshed har været – en del af topsport, herunder professionel cykling. Tværtimod har TV 2 SPORT mange gange beskæftiget sig med dette dopingmisbrug. Redaktionen har sendt et helt program med Bjarne Riis om hans dopingmisbrug, TV 2 har sendt indslag i programmet ’Lige på og sport’ om Michael Rasmussens dopingmisbrug, vi har sendt adskillige indslag i SportsNyhederne om Bo Hamburgers dopingmisbrug, og TV 2 har haft Jesper Skibby på besøg i vores studier for at fortælle om sin fortid – for blot at nævne et par eksempler.

Under de seneste års Tour de France har TV 2 sendt længere udsendelser, hvor man udelukkende har talt om doping med nogle af de berørte ryttere og med eksperter og kritiske debattører. Man kan desuden på sport.tv2.dk finde en lang række af artikler, som behandler både danske og internationale rytteres dopingmisbrug. TV 2 har derfor på sine forskellige platforme beskæftiget sig meget med dopingmisbruget i cykelsporten.

Det er også TV 2s oplevelse, at seerne er fuldt ud klar over, at der var frygteligt mange cykelryttere, der var dopede i tidligere perioder. TV 2 ønsker på ingen måde at forsøge at skjule, at det var tilfældet. Der er imidlertid – i denne særlige situation omkring corona og flytningen af dette års Tour de France – et ønske om at gense nogle af disse cykelløb på det tidspunkt i sommerferien, hvor Touren oprindeligt skulle være afviklet.

I lanceringen af ’Tour de ja-vu’ har TV 2 med vilje hyldet nostalgien og gensynet med nogle af de etaper fra Tour de France, som danskerne husker bedst. Denne gang sker det desuden med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Vi er trætte af at se på Bjarne Riis, Jesper Skibby og alle de andre. Hvorfor skal vi altid se på dem – og så endda når de har en doping-historie bag sig? Det er altid de samme, I sætter i fokus.

’Tour de ja-vu’ handler om mange forskellige etaper og ryttere – og ikke alene danske ryttere. Vi kan garantere, at du får – hvis du ser med – klip og indslag at se, som aldrig har været vist før.

Hvorfor viser I ikke *indsæt specifik etape/højdepunkt*?

De etaper, som vi viser, er primært fundet ud fra de ønsker, som seerne har foreslået.