Tour de France

Chris Anker afslører sjov Tour-detalje: - Det skulle jeg have vidst, siger Riis

På den legendariske Tourmalet-etape under Tour de France i 2010 havde Chris Anker Sørensen et trick i ærmet, så han kunne klare sig over toppen.

Team Saxo Bank havde lagt en stor plan på 17. etape af Tour de France 2010.

En etape med start i Pau og med mål på det ikoniske bjerg, Col du Tourmalet.

- Planen var at vinde. Og det var alt på ét bræt med Andy(Andy Schleck, red.) på den etape. Vi skulle se, hvad der var af muligheder for at ryste trøjen af Alberto Contador, som havde stjålet den fra Andy et par dage forinden.

Sådan fortæller holdejer Bjarne Riis om den særlige dag i 2010, som han tirsdag havde muligheden for at genopleve i Tour de ja-vu på TV 2.

Holdets guldfugl, Andy Schleck, endte med at vinde etapen, men kunne ikke ryste den gule trøje af Astanas Alberto Contador.

Med på holdet var også den danske bjergrytter, Chris Anker Sørensen, der i dag er cykelekspert på TV 2 SPORT. Og han husker også tydeligt den dag, hvor han længe fik lov at føre feltet an op ad Tourmalet.

- Det var fedt. Jeg kan stadigvæk huske det. Jeg havde så ondt i benene. Det var i slutningen af Touren, og det havde allerede været en hård tur. Jeg kørte virkelig på pumperne der, og det havde også været en hård etape. Lidt koldt og vådt, og oppe på toppen var der helt tåget.

- Så jeg var helt færdig. Men når man så hører, at Vinokurov er ved at blive sat, så får man lige de der 30 sekunder til. Så hører man, at en ny er ved at blive sat, så får man lige 30 sekunder til. Men på et tidspunkt så er der bare slukket, siger Chris Anker Sørensen i Tour de ja-vu.

Chris Ankers colaer

Men udover holdets samlede plan for etapen, så havde Chris Anker Sørensen også udtænkt sin egen lille nødplan, der skulle hjælpe ham det sidste stykke op på Tourmalet, efter han var færdig med at føre feltet an.

- Jeg vidste heldigvis, vi havde lavet den her plan på holdet. Og jeg vidste, nogenlunde hvor længe jeg skulle føre. Så jeg havde lavet en aftale med nogle danske fans, der havde skrevet til mig, at de ville stå klar med colaer. Så jeg havde sagt, hvor de skulle stå med dem. Og så fik jeg to-tre colaer for bare at komme op til toppen, siger Chris Anker Sørensen.

En detalje, som hans daværende chef aldrig havde hørt om.

- Det skulle jeg jo vide sådan noget, Chris. For så havde jeg jo bedt dem om at stå lidt længere fremme, griner Bjarne Riis.

- Han er jo heldig med, at vi ikke ser på tv, da han slår ud. For 500 meter længere nede, der sidder Chris på autoværnet med tre colaer og bare drikker, mens de andre sidder og kæmper op ad bjerget, siger Riis.

Andy Schleck og Alberto Contador fulgtes ad hele vejen op til toppen af Tourmalet, hvor Schleck kørte over målstregen lige foran Contador. Alberto Contador endte dog med at vinde Tour de France 2010 med 39 sekunder ned til Andy Schleck.

Alberto Contador fik dog frategt sejren i 2012, da han blev dømt for at have brugt doping. Dermed står Andy Schleck som officiel vinder af Tour de France 2010.

Q&A 'Tour de ja-vu'

Hvorfor skal vi dog se alle de gamle etaper?

Det skal du heller ikke – men du er velkommen til at gøre det. I et meget specielt år, hvor Tour de France for første gang kommer til at foregå uden for sommerferien, og hvor mange danskere derfor kommer til at savne ’lyden af sommer’ i ferien, giver TV 2 et helt særligt cykeltilbud på tv.

Det sker for at hylde de store højdepunkter i Tour de France, mens vi venter på, at dette års løb går i gang. Og det sker med visning af de etaper, som danskerne har peget på som særligt seværdige – dog med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Hvordan kan TV 2 stå inde for at kalde de udvalgte etaper og nedslag for højdepunkter, når flere af præstationerne er udført af doping-ramte ryttere?

Når TV 2 SPORT nu viser – og i øvrigt gennem de seneste coronaramte måneder har vist – ældre etaper fra blandt andet Tour de France, er det blandt andet sket på baggrund af adskillige opfordringer fra seere.

TV 2 har aldrig lagt skjul på, at doping er – og i særdeleshed har været – en del af topsport, herunder professionel cykling. Tværtimod har TV 2 SPORT mange gange beskæftiget sig med dette dopingmisbrug. Redaktionen har sendt et helt program med Bjarne Riis om hans dopingmisbrug, TV 2 har sendt indslag i programmet ’Lige på og sport’ om Michael Rasmussens dopingmisbrug, vi har sendt adskillige indslag i SportsNyhederne om Bo Hamburgers dopingmisbrug, og TV 2 har haft Jesper Skibby på besøg i vores studier for at fortælle om sin fortid – for blot at nævne et par eksempler.

Under de seneste års Tour de France har TV 2 sendt længere udsendelser, hvor man udelukkende har talt om doping med nogle af de berørte ryttere og med eksperter og kritiske debattører. Man kan desuden på sport.tv2.dk finde en lang række af artikler, som behandler både danske og internationale rytteres dopingmisbrug. TV 2 har derfor på sine forskellige platforme beskæftiget sig meget med dopingmisbruget i cykelsporten.

Det er også TV 2s oplevelse, at seerne er fuldt ud klar over, at der var frygteligt mange cykelryttere, der var dopede i tidligere perioder. TV 2 ønsker på ingen måde at forsøge at skjule, at det var tilfældet. Der er imidlertid – i denne særlige situation omkring corona og flytningen af dette års Tour de France – et ønske om at gense nogle af disse cykelløb på det tidspunkt i sommerferien, hvor Touren oprindeligt skulle være afviklet.

I lanceringen af ’Tour de ja-vu’ har TV 2 med vilje hyldet nostalgien og gensynet med nogle af de etaper fra Tour de France, som danskerne husker bedst. Denne gang sker det desuden med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Vi er trætte af at se på Bjarne Riis, Jesper Skibby og alle de andre. Hvorfor skal vi altid se på dem – og så endda når de har en doping-historie bag sig? Det er altid de samme, I sætter i fokus.

’Tour de ja-vu’ handler om mange forskellige etaper og ryttere – og ikke alene danske ryttere. Vi kan garantere, at du får – hvis du ser med – klip og indslag at se, som aldrig har været vist før.

Hvorfor viser I ikke *indsæt specifik etape/højdepunkt*?

De etaper, som vi viser, er primært fundet ud fra de ønsker, som seerne har foreslået.