Cykling

Sastre ville trække sig få uger før Tour-sejr – men så tog Riis sig af ham

Carlos Sastre vandt Tour de France i 2008, men var tæt på ikke at stille til start. Det ændrede Bjarne Riis.

I 2008 var Carlos Sastre ved at opgive at deltage i den 95. udgave af det traditionsrige franske cykelløb Tour de France.

De interne stridigheder på CSC Saxo Bank-holdet mellem Carlos Sastre, Andy Schleck og Frank Schleck var på sit højeste i den periode, og det var en af grundene til Sastres overvejelser.

Men holdejer Bjarne Riis ville ikke lade den spanske rytter opgive Touren.

På grund af problemerne splittede Riis derfor rytterne op i deres forberedelser frem mod Touren. En måned før deltog Andy og Frank Schleck derfor i Schweiz Rundt, hvor Carlos Sastre kørte Critérium du Dauphiné.

- Det var en måde at separere dem lidt, men separere holdet lidt, fordi vi spillede på flere heste. Dauphiné og Schweiz Rundt var to store cykelløb, som vi egentlig skulle satse på hver især, så det passede egentlig meget godt. Plus der var den her konflikt mellem brødrene og Carlos, sagde Bjarne Riis under programmet Tour de ja-vu på TV 2.

Jeg prøver ligesom at tage ham ind under armen og samle ham op igen, og vi bruger nogle dage sammen

Bjarne Riis

'Mentalt ikke i balance'

Selvom Sastre fik afstand til Schleck-brødrene, var det ikke nok til, at han kunne genfinde motivationen til at køre Tour de France, selvom han var en af årets favoritter til at vinde.

Bjarne Riis tog derfor en hurtig beslutning og ankom til Frankrig, da Critérium du Dauphiné nåede sin afslutning.

- Carlos var slet ikke der, hvor han skulle være. Han var mentalt ikke i balance og var faktisk ved at droppe det hele, og han var ved at sige, at han ikke skulle køre Touren.

- Vi kørte så nogle enkelte alpeetaper igennem. Og jeg prøvede ligesom at tage ham ind under armen og samle ham op igen, og vi brugte nogle dage sammen. Det blev så dårligt vejr i bjergene, og så snakkede vi, om han skulle tage hjem og træne.

Sastre genfandt motivationen hos Riis

I stedet tog han Sastre med Riis hjem til Lugano i Schweiz, hvor danskeren boede. Her trænede de sammen de næste mange dage. Med spanieren på cyklen og Riis på sin scooter ved siden af.

- Han boede hos mig. Det fik ham i ro. Og han fik trænet, det han skulle. Og vi var enige om at prøve at bygge op mod Touren. Her kunne jeg jo så presse ham og sige, at nu kører vi den her rute i dag, og nu gør vi sådan, og nu kører vi de her intervaller.

- Og stille og rolig blev han forberedt og mødte op i Touren i god form. Måske ikke på 100 procent fra starten, men god nok til at være med.

Carlos Sastre og Schleck-brødrene havde ikke det bedste forhold under Tour de France 2008.

Han var endda så god, at han undervejs i Tour de France vandt 17. etape, der startede i Embrun og sluttede på Alpe d'Huez. Her overtog han den gule førertrøje, som han bar, indtil han stod øverst på podiet og kunne lade sig hylde som vinder af Tour de France 2008. Noget, der pustede yderligere til den interne konflikt.

'Ingen favoritter'

Udefra kunne det derfor nemt se ud som om, at Riis i det øjeblik favoriserede Sastre over brødrene Schleck, men sådan har han aldrig selv set det. Han er heller ikke i tvivl om, at rytterne godt vidste, han ikke gjorde sig i at have favoritter på holdet.

- Nu kender de mig godt nok til, at det der med at tage parti, det bruger jeg ikke ret meget, fordi hvis du kigger på den trøje (rytterne har på, red.), så betyder de sponsorer, der er på, rigtig meget.

Som holdejer vægtede Riis holdet og sponsorerne langt højere end den enkelte rytter.

- Når du er holdejer, så tænker du på: 'Hvad er min pligt for de her sponsorer, og hvordan skal jeg forme mit hold på bedst mulig måde.' Det er min opgave at få det bedst mulige ud af det hold, jeg har.

- Teamet kommer før den individuelle, og det har det altid været i vores værdier. Og det er noget, jeg har kæmpet for og stået for altid, siger Riis.

Da sæsonen var ovre, var de interne problemer ikke længere noget, der kunne klares med at skille rytterne ad midlertidigt. Derfor forlod Carlos Sastre holdet.