Cykling

Riis er dybt imponeret over Mørkøv: - Noget af det mest eksklusive

Bjarne Riis kaster om sig med superlativer, når han skal beskrive Michael Mørkøvs kvaliteter som cykelrytter. Chris Anker Sørensen følger trop.

Michael Mørkøv debuterede for 15 år siden.

Og han er stadig med på højeste niveau, når han kører for Deceuninck-Quick-Step-holdet og for det danske landshold.

Karrieren tæller indtil videre da også blandt andet en OL-, to EM- og fem VM-medaljer. Her stopper det ikke, hvis det står til den rutinerede dansker. Han drømmer fortsat om mere metal af fineste karat.

Men hvad er det så for nogle kvaliteter, der gør, at Mørkøv er så dygtig en cykelrytter?

Det blev Bjarne Riis spurgt om i tirsdagens studie efter Tour de ja-vu-udsendelsen på TV 2.

Det skulle han ikke bruge mange sekunder på at tænke over.

- Jeg er dybt imponeret over Michael, og den måde han kører på.

'Holder hovedet koldt'

Michael Mørkøv har kørt under Bjarne Riis i seks år, da han kørte for Team Saxo Bank. Derfor har Bjarne Riis også stort kendskab til den danske rytters kvaliteter.

- Jeg har fortalt ham flere gange, at noget af det fedeste er, når Michael kører lead outs. Det er den måde, han leverer sin kaptajn på til sprinten, siger Riis.

- Den måde, han slår ud på og flytter sig for feltet. Det ser vi ikke ret mange lead outs, der gør. De fleste holder bare op med at pedalere, men Michael trækker sig væk fra scenariet og lader alle sprinterne komme til, og han generer ikke nogen. Det er simpelthen noget af det mest eksklusive, jeg kan se i en spurt.

Chris Anker Sørensen er enige med Bjarne Riis' rosende ord,og udpeger Mørkøvs evne til at holde hovedet koldt som en af de bedste kvaliteter.

- Michael er bare god til at holde hovedet koldt i pressede situationer. Det, der nærmest kendetegner Michael mest, er, når vi sidder i en massespurt eller noget hektisk, så kan han altid snakke helt klart i radioen, hvor vi ikke aner med os andre ryttere, hvad vi siger i radioen. Men Michael kan altid holde hovedet koldt, han sidder smukt på en cykel og kan køre rigtig stærkt.

Erfaring er nøglen

Mørkøv selv var utrolig glad for de ord, han fik med på vejen, da han var igennem til studiet under tirsdagens Tour de ja-vu-program på TV 2.

- Nu voksede jeg jo lige en halv meter med alt det ros, der kom igennem øresneglen. Tak for alle de pæne ord.

Deceuninck–Quick-Step-rytteren forklarer selv succesen med den mangeårige erfaring, han har samlet sig.

- Det, jeg føler, der fungerer for mig i spurterne og de her lead outs, er, at jeg efterhånden har rigtig meget erfaring i det og går ind med en utrolig selvtillid til de her spurter. Jeg stoler på mine instinkter og mine evner, og så kan jeg nemlig køre rundt og være rimelig koldblodig og stole på, at det, jeg gør, er rigtigt ni ud af ti gange.

Michael Mørkøv vandt tidligere på året VM-guld i parløb sammen med Lasse Norman Hansen. Dermed er de to både regerende europa- og verdensmestre i disciplinen.

Q&A 'Tour de ja-vu'

Hvorfor skal vi dog se alle de gamle etaper?

Det skal du heller ikke – men du er velkommen til at gøre det. I et meget specielt år, hvor Tour de France for første gang kommer til at foregå uden for sommerferien, og hvor mange danskere derfor kommer til at savne ’lyden af sommer’ i ferien, giver TV 2 et helt særligt cykeltilbud på tv.

Det sker for at hylde de store højdepunkter i Tour de France, mens vi venter på, at dette års løb går i gang. Og det sker med visning af de etaper, som danskerne har peget på som særligt seværdige – dog med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Hvordan kan TV 2 stå inde for at kalde de udvalgte etaper og nedslag for højdepunkter, når flere af præstationerne er udført af doping-ramte ryttere?

Når TV 2 SPORT nu viser – og i øvrigt gennem de seneste coronaramte måneder har vist – ældre etaper fra blandt andet Tour de France, er det blandt andet sket på baggrund af adskillige opfordringer fra seere.

TV 2 har aldrig lagt skjul på, at doping er – og i særdeleshed har været – en del af topsport, herunder professionel cykling. Tværtimod har TV 2 SPORT mange gange beskæftiget sig med dette dopingmisbrug. Redaktionen har sendt et helt program med Bjarne Riis om hans dopingmisbrug, TV 2 har sendt indslag i programmet ’Lige på og sport’ om Michael Rasmussens dopingmisbrug, vi har sendt adskillige indslag i SportsNyhederne om Bo Hamburgers dopingmisbrug, og TV 2 har haft Jesper Skibby på besøg i vores studier for at fortælle om sin fortid – for blot at nævne et par eksempler.

Under de seneste års Tour de France har TV 2 sendt længere udsendelser, hvor man udelukkende har talt om doping med nogle af de berørte ryttere og med eksperter og kritiske debattører. Man kan desuden på sport.tv2.dk finde en lang række af artikler, som behandler både danske og internationale rytteres dopingmisbrug. TV 2 har derfor på sine forskellige platforme beskæftiget sig meget med dopingmisbruget i cykelsporten.

Det er også TV 2s oplevelse, at seerne er fuldt ud klar over, at der var frygteligt mange cykelryttere, der var dopede i tidligere perioder. TV 2 ønsker på ingen måde at forsøge at skjule, at det var tilfældet. Der er imidlertid – i denne særlige situation omkring corona og flytningen af dette års Tour de France – et ønske om at gense nogle af disse cykelløb på det tidspunkt i sommerferien, hvor Touren oprindeligt skulle være afviklet.

I lanceringen af ’Tour de ja-vu’ har TV 2 med vilje hyldet nostalgien og gensynet med nogle af de etaper fra Tour de France, som danskerne husker bedst. Denne gang sker det desuden med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Vi er trætte af at se på Bjarne Riis, Jesper Skibby og alle de andre. Hvorfor skal vi altid se på dem – og så endda når de har en doping-historie bag sig? Det er altid de samme, I sætter i fokus.

’Tour de ja-vu’ handler om mange forskellige etaper og ryttere – og ikke alene danske ryttere. Vi kan garantere, at du får – hvis du ser med – klip og indslag at se, som aldrig har været vist før.

Hvorfor viser I ikke *indsæt specifik etape/højdepunkt*?

De etaper, som vi viser, er primært fundet ud fra de ønsker, som seerne har foreslået.