Cykling

Riis så kaptajnen tabe Touren med otte sekunder: - Det var uvirkeligt og brutalt

Bjarne Riis var holdkammerat med Laurent Fignon på Super U-holdet, da franskmanden tabte Tour de France med otte sekunder til Greg LeMond.

Tour de France 1989 forløb over 87 timer, 38 minutter og 35 sekunder, hvor der blev kørt 3285 kilometer.

Alligevel var det blot otte sekunder, der skilte vinderen, amerikanske Greg LeMond, fra løbets nummer to, franske Laurent Fignon, efter det hele blev afgjort på 21. og sidste etape.

Vi mistede det hele med otte sekunder på Champs-Élysées. Det var brutalt og meget specielt

Bjarne Riis

Meget utraditionelt var det en 24,5 kilometer enkeltstart, der skulle afgøre Tour de France. Inden etapen førte Laurent Fignon løbet med 50 sekunder, men da samtlige ryttere var kommet i mål på Champs-Élysées, havde Fignon tabt løbet med otte sekunder.

- Det var totalt uvirkeligt. Selvfølgelig var vi skuffet. Vi havde kæmpet en hel Tour for ham og håbet indtil det sidste, og så misser det med sølle otte sekunder, erindrer Bjarne Riis 31 år senere i TV 2-programmet Tour de ja-vu.

LeMond overraskede med nyt tiltag

Bjarne Riis var i 1989 holdkammerat med Laurent Fignon på det franske Super U-hold, og efter Fignon havde tilbageerobret den gule førertrøje på 17. etape, var alt lagt op til, at han skulle triumfere i hjembyen, Paris.

Der var bare én altafgørende detalje, der fik betydning for den endelige sejr. Til Tour de France 1989 mødte amerikanske Greg LeMond for første gang op med tribøjlen på sin enkeltstartscykel, hvilket gav ham en kæmpe aerodynamisk fordel, når han liggende over styret bragede af sted på landevejene.

Allerede på 5. etapes 73 kilometer enkeltstart havde LeMond vist, at han kunne skabe en afgørende forskel. Hos Super U-holdet havde man dog regnet med, at 50 sekunders forskel var nok inden de sidste 24,5 kilometer til Champs-Élysées. Det fortæller Bjarne Riis.

- Jeg tænkte, han kørte den hjem. Det var en forholdsvis kort enkeltstart, men vi vidste også godt, at Greg LeMond var ret hurtig med sit nye styr. Der var selvfølgelig en vis spænding, men Fignon havde været stærkeste mand i Touren bortset fra enkeltstarterne, hvor Greg Lemond kørte rigtig stærkt. I dag ved vi hvorfor. Fordi det styr var genialt at køre med.

Første parket til historieskrivning: - Brutalt og meget specielt

Alligevel var Riis og co. overbevist om, at Fignon nok skulle køre den hjem. De havde så småt åbnet champagnen, inden Fignon skulle starte. Men allerede ved første mellemtid kunne de se, LeMond kørte stærkt. Da de to førende havde vendt ved Triumfbuen, gik det op for Super U-holdet, at det blev rigtig snert. Og til sidst måtte holdkammeraterne, den franske befolkning og cykelverdenen konstatere, at de blev vidne til historie. Den mindst mulige margin i en Tour-sejr nogensinde.

- Touren 1989 var noget helt specielt. Fignon tabte med otte sekunder, efter han havde vundet Giroen få måneder forinden, ført næsten gennem hele Touren og været den stærkeste. Og så blev han slået med otte sekunder. Det var hårdt for ham, men det var også hårdt for os, hans hjælperyttere.

Meget utraditionelt var det en 24,5 kilometer enkeltstart, der skulle afgøre Tour de France. Inden etapen førte Laurent Fignon løbet med 50 sekunder, men da samtlige ryttere var kommet i mål på Champs-Élysées, havde Fignon tabt løbet med 8 sekunder. Video: TV 2 SPORT

- Vi havde givet alt, hvad vi kunne for ham hver eneste dag. Og så mistede vi det hele med otte sekunder på Champs-Élysées. Det var brutalt og meget specielt. Det var meget emotionelt for os alle sammen, mindes Bjarne Riis, der selv blev nummer 96 i klassementet det år - to timer, tre minutter og 37 sekunder efter vinderen, LeMond.

'Hvordan er det, han ser ud?'

Også Jesper Skibby, der kørte for TVM-holdet og blev nummer ti som bedste dansker på sidste enkeltstart, kommer aldrig til at glemme, hvad der skete. Tydeligst husker han dog synet af LeMond.

- Det var revolutionerende, hvad han kom med. Vi tænkte jo: "Hvordan er det, han ser ud? Kan han ikke bare tage tilbage til USA, hvis man skal se sådan ud, når man kører på cykel." Vi snakkede om, det ikke kunne være rigtigt, og vi regnede med, Fignon ville vinde. Senere gik det op for os, netop styret, hans hjelm og aerodynamiske stil var med til at sikre ham Tour-sejren, siger Skibby.

Afgørelsen på Tour de France efterlod franskmændene lamslået. Tour-triumferne fra 1983 og 1984 stod ikke længere som det, man huskede Laurent Fignon for. Han vil for altid stå i historiebøgerne som manden, der tabte Tour de France med otte sekunder.

Laurent Fignon døde i 2010 af kræft, efter han få uger forinden var fyldt 50 år.

Q&A 'Tour de ja-vu'

Hvorfor skal vi dog se alle de gamle etaper?

Det skal du heller ikke – men du er velkommen til at gøre det. I et meget specielt år, hvor Tour de France for første gang kommer til at foregå uden for sommerferien, og hvor mange danskere derfor kommer til at savne ’lyden af sommer’ i ferien, giver TV 2 et helt særligt cykeltilbud på tv.

Det sker for at hylde de store højdepunkter i Tour de France, mens vi venter på, at dette års løb går i gang. Og det sker med visning af de etaper, som danskerne har peget på som særligt seværdige – dog med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Hvordan kan TV 2 stå inde for at kalde de udvalgte etaper og nedslag for højdepunkter, når flere af præstationerne er udført af doping-ramte ryttere?

Når TV 2 SPORT nu viser – og i øvrigt gennem de seneste coronaramte måneder har vist – ældre etaper fra blandt andet Tour de France, er det blandt andet sket på baggrund af adskillige opfordringer fra seere.

TV 2 har aldrig lagt skjul på, at doping er – og i særdeleshed har været – en del af topsport, herunder professionel cykling. Tværtimod har TV 2 SPORT mange gange beskæftiget sig med dette dopingmisbrug. Redaktionen har sendt et helt program med Bjarne Riis om hans dopingmisbrug, TV 2 har sendt indslag i programmet ’Lige på og sport’ om Michael Rasmussens dopingmisbrug, vi har sendt adskillige indslag i SportsNyhederne om Bo Hamburgers dopingmisbrug, og TV 2 har haft Jesper Skibby på besøg i vores studier for at fortælle om sin fortid – for blot at nævne et par eksempler.

Under de seneste års Tour de France har TV 2 sendt længere udsendelser, hvor man udelukkende har talt om doping med nogle af de berørte ryttere og med eksperter og kritiske debattører. Man kan desuden på sport.tv2.dk finde en lang række af artikler, som behandler både danske og internationale rytteres dopingmisbrug. TV 2 har derfor på sine forskellige platforme beskæftiget sig meget med dopingmisbruget i cykelsporten.

Det er også TV 2s oplevelse, at seerne er fuldt ud klar over, at der var frygteligt mange cykelryttere, der var dopede i tidligere perioder. TV 2 ønsker på ingen måde at forsøge at skjule, at det var tilfældet. Der er imidlertid – i denne særlige situation omkring corona og flytningen af dette års Tour de France – et ønske om at gense nogle af disse cykelløb på det tidspunkt i sommerferien, hvor Touren oprindeligt skulle være afviklet.

I lanceringen af ’Tour de ja-vu’ har TV 2 med vilje hyldet nostalgien og gensynet med nogle af de etaper fra Tour de France, som danskerne husker bedst. Denne gang sker det desuden med ny kommentering og med involvering af nogle af hovedpersonerne fra disse etaper. Samtidig har Tour de France-rettighedshaverne åbnet ekstraordinært for arkivet, så vi også kommer til at sende klip og begivenheder, som aldrig er vist på tv før.

Vi er trætte af at se på Bjarne Riis, Jesper Skibby og alle de andre. Hvorfor skal vi altid se på dem – og så endda når de har en doping-historie bag sig? Det er altid de samme, I sætter i fokus.

’Tour de ja-vu’ handler om mange forskellige etaper og ryttere – og ikke alene danske ryttere. Vi kan garantere, at du får – hvis du ser med – klip og indslag at se, som aldrig har været vist før.

Hvorfor viser I ikke *indsæt specifik etape/højdepunkt*?

De etaper, som vi viser, er primært fundet ud fra de ønsker, som seerne har foreslået.