Cykling

Fra VM-løb til postbud på to dage: - Det var ikke noget problem

Kim Andersen gik fra at deltage i Tour de France til at køre de aarhusianske landeveje tynde på en postcykel. Og det passede ham helt fint.

Den tidligere danske cykelrytter Kim Andersen kom på alle cykelelskeres læber, da han i 1983 blev den første dansker nogensinde til at køre i den gule førertrøje i Tour de France - og så endda i seks dage.

Da han efter 12 år på højeste plan indstillede karrieren i 1992, forblev han på to hjul.

Da jeg blev post, var det på en eller anden måde planlagt

Kim Andersen

Den gule førertrøje og stramme cykelshorts blev skiftet ud med den gule postcykel og brevomdeling. Nærmest fra den ene dag til den anden forsvandt han ud af rampelyset.

- Da jeg stoppede med at cykle, begyndte jeg som postbud to dage efter. Det sidste løb var VM i Benidorm, sagde Kim Andersen i TV 2-programmet 'Tour de ja-vu' torsdag.

Et løb hvor danskeren sluttede på en 78.-plads. Til gengæld blev han Danmarks vel nok hurtigste postbud, når han delte post ud i Aarhus.

'Jeg hyggede mig'

Andersen kunne i 80'erne se sig selv på spisesedler landet over. Da han tog beslutningen om at lægge det professionelle liv på hylden og begynde en mere anonym tilværelse, var det ikke svært for ham.

- Det var egentlig ikke noget problem for mig. Jeg har aldrig haft noget dybt sort hul. Jeg har oplevet opture. Jeg har også haft nedture - mange gange, lød det fra Kim Andersen.

Den nye tilværelse som postbud passede ham ganske fint.

- Da jeg blev post, var det på en eller anden måde planlagt. Vi havde tjent nogle penge, men vi tjente ikke de penge, man gør i cykelsporten i dag, og hele min familie havde været der, så da jeg gik ind til det, der hyggede jeg mig egentlig med det.

Kim var et monster. Når Kim sagde noget, så hørte man efter

Jesper Skibby, tidligere cykelrytter
Kim Andersen i sin postuniform

'Et monster'

En af de danskere, der nåede at køre mod Kim Andersen, var Jesper Skibby. Og han har kun ros til overs for sin tidligere modstander. Det fortalte han, da han gæstede 'Tour de ja-vu'-studiet sammen med Kim Andersen.

- Kim har altid været den, man så op til, da man var ung. For fanden, da du kørte rundt nede på La Vie Claire og fik den gule trøje..., sagde Skibby, mens han imponeret så på Kim Andersen.

Og særligt én oplevelse står tydeligt tilbage i Skibbys hukommelse.

- Kim var jo et monster. Jeg glemmer aldrig det første Danmark Rundt. Vi kørte i pisse-øse-regnvejr. Det var pisse koldt. Vi sad i regnjakker og frøs. Kim, han kom i korte arme og korte rør, og så kørte vi. Fuldstændig ligeglad. Så måtte vi hellere høre efter. Når Kim sagde noget, så hørte man efter, forklarede Jesper Skibby.

I slutningen af 90'erne vendte Kim Andersen tilbage til cykelverdenen som sportsdirektør. Fra 2004-2010 var han sportsdirektør på Bjarne Riis' hold, og siden 2011 har han været sportsdirektør hos Trek-Segafredo.