Cykling

Riis fik et chok, da læremesteren gav ham generøs besked

De tidligere Tour de France-vindere Bjarne Riis og Laurent Fignon kørte sammen fra 1989-1991. En tid, danskeren beskriver som karrieredefinerende.

Op til cykelsæsonen i 1989 stod Bjarne Riis uden hold og var tæt på at stoppe karrieren, men i sidste øjeblik dukkede det franske Super U-hold op og tilbød danskeren en kontrakt.

Det var franskmanden Cyrille Guimard, der tog Riis ind på holdet, men det var først efter opfordring fra den helt store stjerne Laurent Fignon. Tour de France-vinderen fra 1983 og 1984 havde set et lys i Bjarne Riis, og han ville have den danske rytter ind som hjælperytter.

Jeg fik jo et chok. Jeg troede min opgave bare var at føre for ham

Bjarne Riis om etapesejren i Giroen 1989

Det blev startskuddet på et samarbejde, Bjarne Riis stadig lovpriser den dag i dag - mere end tre årtier senere. Det fortæller han som en del af TV 2-programmet Tour de ja-vu, hvor der kigges tilbage på cykelhistorien.

- Selvom han var lederen på holdet, var han absolut en mega teamplayer. Jeg har set ham, når han kørte for nogen af sine hjælperyttere, og det var enormt flot at se den gestus, han kunne give med sin styrke.

'Bjarne, så kan du godt køre'

Allerede få måneder inde i samarbejdet fik Riis første forsmag på, hvad der ventede, hvis man var en loyal hjælperytter, der leverede sit arbejde til perfektion.

Bjarne Riis' var udtaget til Giro d'Italia i 1989 som oppasser for Laurent Fignon. En lang og hård 9. etape på 221 kilometer var ved at nå sin afslutning. Danske Riis havde trofast udført sit arbejde og passet på den franske kaptajn i favoritgruppen.

- Da der manglede 20-25 kilometer, kunne Fignon godt se, jeg sad der, og jeg sad med gode ben. Det havde han luret. Så sagde han lige pludselig til mig, da vi kørte ind i finalen, og jeg lå og skulle føre for ham: ”Bjarne, så kan du godt køre.” Jeg sagde: ”Hvad mener du?”

- ”Så kan du godt køre. Kør og vind," sagde han. Jeg fik jo et chok. Jeg troede min opgave bare var at føre for ham, men han havde set, at jeg havde gode ben den dag, så han var mega generøs.

Fignon var en speciel mand

Laurent Fignon blev senere samme år kendt som manden, der tabte Tour de France med otte sekunder. Den mindste margin i Tour-historien. Men selvom han lå med fremme i de største cykelløb - og vandt et hav af store sejre, så var han ikke en højtråbende kaptajn, der dirigerede sine tropper.

Faktisk var han en meget anderledes type, som de færreste lærte at kende.

- Han var en meget speciel type, men jeg var så heldig at få et godt og tæt forhold til ham. Så tæt man nu kan komme på Fignon. Og det var interessant. Jeg lærte utrolig mange ting, fortæller Bjarne Riis i dag.

- Det var fantastisk for mig som ung rytter dengang at få lov at sidde ved siden af og foran ham og føre ham igennem feltet. Tage vinden for ham. Det lærte jeg rigtig meget af og blev rigtig stærk af det.

Den lydløse kommunikation

Sammen med de andre ryttere på Super U-holdet oplevede Bjarne Riis en kaptajn i Fignon, der var glad for sit hold og satte pris på det.

Ligegyldigt hvor vi var, så ville han have mig med, fordi han vidste, jeg var 100 procent loyal over for ham

Riis om Fignon

Det var ikke fordi, han nødvendigvis gjorde opmærksom på det med tale og rosende ord, men sådan var Fignon bare. En fantastisk leder, der altid udviste ro og overblik - uden der nødvendigvis skulle kommunikeres. Heller ikke med en af de mest trofaste hjælpere i form af Riis.

- Oftest, når vi sad sammen i feltet, så talte vi ikke sammen. Jeg kiggede bare lige ned, og så kunne jeg se hans forhjul, og så vidste jeg, han sad der. Han skulle ikke fortælle mig, hvor vi skulle sidde i feltet, for jeg havde en rigtig god fornemmelse omkring, hvor jeg skulle sidde.

- Hvis der var noget, sagde han til mig, at vi skulle lidt tilbage eller frem, og så gjorde jeg det, og han fulgte bare med. Der var den her connection, hvor han havde blind tillid til, at jeg førte ham de rigtige steder i feltet. Det er utrolig vigtigt som hjælperytter, at du ved, hvordan man gør det, siger Bjarne Riis.

De vildeste træningsture

Forholdet mellem Riis og Fignon udviklede sig over årene fra 1989-1991, hvor de kørte på hold sammen, inden danskeren skiftede til Ariostea, og franskmanden gik en anden vej.

Men i de tre år levede Riis under franskmandens vinger, hvor de også trænede sammen.

- Han tog mig også på de vildeste træningsture, hvor vi forberedte ting. Han lærte mig virkelig at træne hårdt og målbevidst.

- Han ville selvfølgelig gerne vinde, men det var ikke sådan, at når han ikke vandt, så var han umulig at være sammen med. Hans ro betød utrolig meget. Han panikkede aldrig. Han kunne godt blive sur, men panikkede aldrig. Jeg tror, det er vigtigt, du som leder ikke panikker, men bevarer roen og overblikket.

Riis har videreført Fignons væremåde

I 2010 døde Laurent Fignon af sygdom, efter han året forinden havde fået konstateret kræft. Franskmanden blev 50 år. Også i den forbindelse hyldede Bjarne Riis franskmanden som en af de største stjerner i cykelhistorien.

På det tidspunkt var danskeren blevet holdejer, og tilliden, Fignon havde vist Riis, var noget, der kunne videreføres i den nye rolle.

- Han viste, hvad tillid er i et cykelfelt, og hvad tillid er til dine holdkammerater. Jeg fandt ud af, hvor vigtigt det er, og det var noget, jeg brugte mange gange siden, efter jeg fik et cykelhold.

- Hvis du ikke kan vinde selv, så skal du gøre dig uundværlig. Ligegyldigt hvor vi var, så ville han have mig med, fordi han vidste, jeg var 100 procent loyal over for ham.

Bjarne Riis' etapesejr i Giro d'Italia blev den første store triumf for danskeren, inden det hele naturligvis kulminerede med Tour de France-sejren i 1996.