Cykling

Armstrong fik dansk sportsdirektør degraderet: - Den eneste, der turde sige ham imod

Johnny Weltz mistede gradvist magten som sportsdirektør på US Postal, efter Lance Armstrong blev en del af holdet.

Du kan se første del af dokumentaren 'Den kontroversielle cykelhelt' på TV 2 PLAY.

Selvom Lance Armstrongs navn er streget fra Tour de Frances historiebøger, er det svært at komme udenom hans magtdemonstrationer på cyklen.

Også af cyklen var amerikaneren en bestemt herre - noget som både hans danske holdkammerat og sportsdirektør oplevede på tætteste hold.

Så tog han sin egen sportsdirektør ind og sagde: "Nu kan du sidde på hjul der, Johnny"

Johnny Weltz, tidligere sportsdirektør på US Postal

I slutningen af 1990'erne var Johnny Weltz sportsdirektør på US Postal, som Lance Armstrong skiftede til i 1998. Der gik ikke mange måneder, inden Lance Armstrong tog teten på holdet. Det skabte problemer mellem den danske sportsdirektør og cykelstjernen.

- Johnny var den eneste, der turde sige Lance imod. Han var jo en gud, og det blev han rimelig hurtigt, da han kom til holdet i 1998 og viste, at han kunne køre cykelløb, fortæller Peter Meinert, der kørte på US Postal i den periode.

- Johnny er, som han er. Han siger sin mening. Alle andre talte ham (Lance Armstrong, red.) efter munden, og derfor havde de det forhold, de havde.

Selvom der var ballade i kulissen, oplevede holdet stor succes i 1999. Her vandt Lance Armstrong sit første Tour de France, men det var ikke med Johnny Weltz i holdbilen hele vejen igennem.

På dette tidspunkt var de to nemlig begyndt at gå skævt af hinanden, så Weltz stødte først til Tour de France, da feltet nåede Alperne.

- Det fører tilbage til, at jeg fik en opstartsperiode og ligesom kunne få kørt ham ind på et hold, der allerede fungerede. Så tog han teten der og bestemte farten. I og med det var mig, holdet var indbegrebet af, skulle jeg devalueres på en eller anden måde og degraderes.

- Så tog han sin egen sportsdirektør ind og sagde: "Nu kan du sidde på hjul der, Johnny", husker Johnny Weltz.

Danskeren forlod holdet samme år, mens Lance Armstrong kørte for det til og med 2005.

Ny sportsdirektør ud af det blå

Ligesom Johnny Weltz var Peter Meinert en del af US Postal i perioden 1997-99. Dog som rytter. Derfor oplevede han også, hvordan den danske sportsdirektør mistede magten over holdet, imens Lance Armstrong bestemte mere og mere.

- Jeg kan faktisk huske i 1999, da vi skulle på træningslejr. Der talte jeg med Johnny en uge før, vi skulle derover, og der var Johnny stadig fungerende sportsdirektør. Så kom jeg over til træningslejren i Californien, og så var Johan Bruyneel der - og jeg har intet hørt om det, fortæller Peter Meinert i programmet Tour Retour.

Johan Bruyneel og Lance Armstrong havde sidenhen et tæt samarbejde. Belgieren var sportsdirektør på US Postal resten af Armstrongs dage på holdet, ligesom han stod i spidsen for Astana i 2009, hvor Lance Armstrong gjorde comeback i Tour de France.

Armstrong ødelagde planlagt sponsoraftale

Selvom Johan Bruyneel på papiret var chefen, fik han dog også prøver på, at Lance Armstrong var en magtfuld mand.

Peter Meinert oplevede flere gange, at Lance Armstrong havde mere at skulle have sagt end den belgiske sportsdirektør, og han husker især en bestemt episode.

- Efter Touren i 1999 skulle vi alle til USA for at blive hyldet af det amerikanske postvæsen. Vi var alle inviteret derover til deres kongres.

- Jeg flyver derover sammen med Bruynell, hvor han blandt andet fortæller, hvad de skal næste år. Han fortæller, de skal køre i det og det cykeltøj. Da vi så kommer derover, har Lance lavet en aftale med Nike, fortæller Peter Meinert.

Lance Armstrong vandt Tour de France syv gange i træk, men siden har han fået frataget sine sejre. Det skete i 2012, hvor UCI - på opfordring af det amerikanske antidopingagentur (USADA) - idømte Lance Armstrong livsvarig karantæne fra cykelsporten. I samme ombæring besluttede Tour de France-ledelsen og UCI at fratage ham sejrene i det prestigefyldte etapeløb.

Året efter - i 2013 - indrømmede Lance Armstrong at have taget doping.