Tour de France

Mader og Leth endte i kæmpe skænderi på Alpe d'Huez: - Du har slagtet mig

Et år under Tour de France kom Leth og Mader på kant af hinanden, fordi en bil var parkeret forkert. Gin og Tonic gjorde dem gode venner igen.

Det legendariske kommentatorpar Jørn Mader og Jørgen Leth lagde lydsporet til Tour de France op igennem 90'erne og frem til midten af 00'erne. Og det har kastet utallige anekdoter af sig.

I gensynsglæde og med store grin delte de ud af en af dem under søndagens Tour de ja-vu-program på TV 2.

Det er kraftedeme mord for åben skærm. Du har slagtet mig

Jørgen Leth

Når man er intensivt sammen i tre uger under Tour de France kan det ikke undgås, at der opstår kontroverser. Det var også tilfældet for Leth og Mader inden en etape på Alpe d'Huez.

- Der var da nogle gange, hvor jeg godt kunne blive ret irriteret over, at Mader pludselig overtog det hele, og jeg følte mig skubbet ud i siden, siger Jørgen Leth.

En parkeret bil udløste krisen

På et tidspunkt blev det for meget for Leth, og derfor valgte han at strejke fra arbejdet - dog kun kortvarigt.

- Jeg sagde: "Nu vil jeg ikke kommentere resten af den her dag", og så forlod jeg tribunen. Jeg holdt op med at tale, og det er jo hårdt. Det er jo også ondt af mig at gøre det. Og Mader blev også meget ked af det bagefter og undervejs.

Mader husker også situationen tydeligt her mange år efter.

- Den krise opstod, da vi kørte op med bilen. Du (Leth, red.) ville partout holde helt oppe ved mållinjen. Og så sagde jeg: "Vi kommer aldrig ned Jørgen, det gør vi ikke." Men vi holdt så længere nede, siger Jørn Mader.

Der var gensynsglæde i studiet, da Leth og Mader delte anekdoter fra kommentatortiden sammen.

Stemningen var i mellemtiden blevet så dårlig mellem de to, at den eneste løsning, Mader så, var at speake igennem hele etapen, så Leth ikke fik plads til at sige noget.

- Jeg kan huske det tydeligt. Jeg var virkelig uforskammet. Du (Leth, red.) prøvede sådan at pippe dig ind en gang imellem. Du var meget sur, men det lykkedes ikke.

'Du har slagtet mig'

Da etapen sluttede, var Leth og Mader stadig ikke blevet gode venner, og derfor gik de tilbage til deres hotel - hver for sig. Mader satte sig i loungen.

- Så tænkte jeg: "Jeg må hellere vente på Leth. Det går sgu ikke, det her". Så kommer Jørgen Leth bragende ind ad døren (til loungen, red.) og siger: ’Det er mord. Det er kraftedeme mord for åben skærm. Du har slagtet mig. Jeg finder mig ikke i det.’, siger Mader.

Men der var ikke mere krise, end det kunne løses med en tur i baren.

- Så vendte han sig om og kiggede på mig og sagde: "Og så to dobbelte gin og tonic". Så var det overstået, husker en grinende Mader.

- Vi forligedes uden slagsmål i baren bagefter etapen. Men der var krise. Det var der, tilføjer Leth.

De nåede at kommentere Tour de France sammen fra 1990 til 2003. Jørgen Leth fortsatte et par år efter det, inden han forsvandt fra skærmen i fire år.

I 2009 vendte han tilbage til kommentatorboksen, og der var han, indtil samarbejdet med TV 2 stoppede sidste år.