Tour de France

Officielt: Dansk Tour-start risikerer at blive udskudt

Tour de France kommer stadigvæk til Danmark, men der forhandles nu om at få det udsat.

Københavns overborgmester, Frank Jensen, bekræfter nu, at man forhandler med organisationen bag Tour de France, ASO, om at udsætte den danske Tour-start.

I februar 2019 blev det for første gang bekræftet, at Tour de France kommer til Danmark.

Planen var, at de danske landeveje i 2021 skulle lægge asfalt til de tre første etaper af det franske etapeløb. Men onsdag kunne man i det franske medie Le Télégramme læse, at ASO har tilbudt starten til Bretagne-regionen som en plan B.

Årsagen er, at ASO ønsker at begynde løbet en uge tidligere for at undgå et overlap med OL, men det ønske har ikke været muligt at opfylde fra dansk side, da det i så fald vil karambolere med Københavns værtsskab for fire kampe ved EM i fodbold.

Derfor forsøger man nu at få den danske start udskudt, så man kan husere det franske etapeløb på et senere tidspunkt.

- Vi er der, hvor vi må sige, at det bliver svært at få presset det ind i 2021, og så er det, at 2022 er kommet ind i billedet. Vi har ikke truffet nogen beslutning endnu, siger Frank Jensen til TV 2.

Der vil være en økonomisk ekstra regning forbundet med en eventuel udskydelse. Frank Jensen fortæller, at man nu forhandler om, hvordan en sådan regning skal betales, og hvem der skal betale.

"Det er to parter, der ikke slipper hinanden"

Dermed er det stadig planen, at Tour de France kommer til Danmark. Nu er spørgsmålet bare, hvornår det bedst muligt kan lade sig gøre.

- Jeg kan sige med fuldstændig ærlighed, at ASO har besluttet sig for, at de vil bringe verdens største cykelløb til København. De slipper ikke, og de vil gerne os. Det er to parter, der ikke slipper hinanden. Vi prøver at finde løsninger, siger Frank Jensen.

Tidligere i år blev de tre danske etaper offentliggjort. Løbet skal starte med en enkeltstart i København, mens 2. etape går fra Roskilde til Nyborg. På 3. etape kører feltet fra Vejle til Sønderborg, hvorfra Tour-karavanen flyver til Frankrig.

Overborgmesteren oplyser, at man onsdag har haft et møde med mål- og startbyerne om status. Det er fortsat for tidligt at træffe en beslutning, om det fortsat vil være de samme byer.

UCI og IOC ville ikke rykke sig

ASO ønsker at rykke Tour de France, så det nu skal starte en uge tidligere, fordi man ellers ville blive presset af OL i Tokyo, der ligesom EM i fodbold er rykket til 2021.

Frank Jensen oplyser, at man har forsøgt at få rykket linjeløbet ved OL til et senere tidspunkt, så man kunne nå at afvikle hele det franske etapeløb inden linjeløbet ved De Olympiske Lege. Men det har ikke været muligt.

- Vi har haft kontakt til den Internationale Cykelunion, UCI, og Den Internationale Olympiske Komité, IOC, og de står fast. De vil ikke flytte linjeløbet, og derfor skal Touren flyttes, siger Frank Jensen.

Borgmester i Lorient har sendt besked til Prudhomme

Hvis den danske Tour de France-start ender med at blive udskudt, og valget falder på Bretagne-området, så står borgmesteren i Lorient, Fabrice Loher, klar til at byde verdens største cykelløb velkommen.

Det fortæller han i et interview med Le Télégramme.

- Vi har ikke modtaget nogen officiel forespørgsel endnu. Men jeg stemmer selvfølgelig for idéen. Jeg har sendt en besked til direktøren for Tour de France, Christian Prudhomme, angående dette emne i dag, torsdag 23. juli 2020. Jeg håber at få et snarligt svar fra ham, siger borgmesteren.

Det franske medie skrev onsdag, at både Lorient og Rennes var inde i billedet som mulige startbyer til næste års Tour de France, hvis det ikke bliver i København.