Tour de France

15. etape | Lyon > Grand Colombier |13. september

15. etape af Tour de France 2020 starter i Lyon og slutter i Grand Colombier. Den er 175 kilometer lang. Se profil, favoritter og analyse senere her.

TDF etapeprofil 15
  • Etapetype: Bjerg
  • Længde: 175 km
  • Etapen køres den 13. september

Det første jeg tænkte, da jeg så ruten

En voldsom etape, der vidner om den tendens, der er i cykling med stejlere stigninger.

Nøglepunkt

Grand Colombier er dér, hvor slaget skal slås, men alle tre stigninger kommer til at være supervigtige.

Bjergprofil: Etape 15 - Grand Colombier

Hvis jeg var sportsdirektør

på Arkea Samsic ville jeg sørge for at få mindst to og helst tre mand i udbrud, så jeg havde noget motorkraft til at hjælpe Nairo Quintana på stykket langs Rhone-floden inden sidste bjerg. Hvis det lykkedes, er det en dag, han kan lave stor ballade.

Betydning for klassement

Rigtig stor. Der er mulighed for at tage meget tid på en dag som denne. Der kommer helt sikkert til at ryge en podiekandidat eller to ud af ligningen.

Dagens dansker

Hvis du ikke er bjergrytter, handler denne dag om overlevelse. Niklas Eg er jo netop bjergrytter, og han skal hjælpe Richie Porte så meget som muligt, således at han kommer helskindet hen til opstigningen imod Colombier.

Ruten

Man kan i den grad dele denne etape op i to dele. Den første indledende del, som er forholdsvis flad, hvor udbruddet skal køre, og den sidste del, der modbydeligt hård.

De 100 flade km etapen begynder med, er sprinterne helt sikkert ikke utilfredse med. Det gør, at de kan komme langt ind på etapen, før de bliver sat. Dermed burde det ikke være en dag, hvor de skal frygte tidsgrænsen.

Den sidste del af etapen ændrer dog fuldstændig karakter med nogle modbydeligt hårde bjerge, hvor der er lange stykker over ti procent. Selvom der er et let faldende stykke fra Gignez til Culoz, hvor rytterne kører langs Rhone-floden, hvor der i tilfælde af modvind kan komme lidt samling på tingene, så er det en etape, der ligger op til angreb langt udefra.

Bjergprofil: Etape 15 - Col de la Biche

De to nedkørsler er nogle lumske størrelser. Lige som opkørslerne er de rigtig stejle, hvilket gør dem til højfartsnedkørsler.

Hvor der af og til kommer nogle sving, som er lidt skarpere, end man lige tror. Derudover kører man inde i en skov meget af tiden. Så selvom det ikke regner, kan der være fugtigt i nogle sving, hvis det har regnet dagen forinden. Det var jo netop på nedkørslen fra Monte du Chat, et bjerg, der ligger lige ved siden af dagens stigninger, at Richie Porte havde sit voldsomme styrt tilbage i 2017.

Bjergetaper byder selvfølgelig altid på chancer for en udbrydergruppe, men jeg tror, favoritternes finale bliver åbnet så tidligt, at udbryderne får det svært i dag. Derudover er der hviledag dagen efter, så kaptajnerne er måske ikke helt så modvillige til at bruge deres folk. Det er en af de dage, hvor man som Tour de France-elsker skal sætte ekstra stort kryds i kalenderen.