Tour de France

20. etape | Lure > La Planche des Belles Filles | 19. september

20. etape af Tour de France 2020 går fra Lure til La Planche des Belles Filles. Den er 36 kilometer lang. Se profil, favoritter og analyse senere her.

TDF etapeprofil 20
  • Etapetype: Enkeltstart
  • Længde: 36 km
  • Etapen køres den 19. september

Det først jeg tænkte, da jeg så ruten

Hvorfor lavede de ikke flere af sådan nogle enkeltstarter, imens jeg var aktiv?

Nøglepunkt

Bunden af stigningen – skal der skiftes cykel eller ej?

Bjergprofil: Etape 20 - La Planche des Belles Filles

Hvis jeg var sportsdirektør

Jeg ville jeg være meget i tvivl om, hvorvidt der skal skiftes cykel i bunden. Du mister hurtigt 20 sekunder på det. Omvendt er positionen jo helt anderledes på en enkeltstartscykel, og dermed kan det være lettere at køre de watt, du skal på en almindelig cykel. Enkeltstartscyklen er lidt tungere end landevejscyklen, så der mister du også lidt, hvis du ikke skifter cykel i bunden.

Betydning for klassement

Enormt stor. I dag skal løbet afgøres.

Dagens dansker

Selvom både Søren Kragh Andersen, Michael Valgren og Kasper Asgreen kan køre gode enkeltstarter, så tror jeg ikke, de kommer så meget i fokus.

Ruten

I morgen venter Paris, og dermed er det sidste chance til at lave forskydninger for alvor. Jeg må godt nok sige, at ASO har gemt en spektakulær enkeltstart til at slutte det hele af med. Man kan inddele Tourens eneste enkeltstart i tre dele.

Første del er på en stor, flad og lige landevej, hvor der kun er få rundkørsler, der kan bryde rytmen. Her har de store motorer rig mulighed for at boltre sig. Det er også her, de skal få tid i banken, for det bliver ikke ved med at være en fest for dem.

Efter første mellemtid ændrer enkeltstarten lidt karakter, og den ikke særligt stejle Col de la Chevestraye skal passeres. Denne er en højfartsstigning, hvor du virkelig kan køre stærkt, og hvor enkeltstartsrytterne fortsat kommer til deres ret.

Efter toppen er nedkørslen ikke jordens sværeste, men for en rytter, der er vant til at køre meget på enkeltstartscyklen, så flyver han nok lidt hurtigere igennem højfartsvingene.

På de sidste seks km ændrer ruten så fuldstændig karakter igen, hvor det stejle bjerg Planche des Belles Filles skal passeres. Her kan bjergryttere hente lidt af det tabte tilbage, og man kan smide meget tid, hvis man ikke har pacet sig selv ordentlig på de første 30 km.

Selvom de sidste seks km jo er vanvittigt hårde, så er det fortsat specialister som Primoz Roglic, Geraint Thomas og Tom Dumoulin, der kommer til at køre om sejren på den her. Bjergrytterne kommer dog til at miste mindre tid end en pandekageflad enkeltstart på tilsvarende distance.