Cykling

Dopingdømt dansker får prøvekontrakt: - En helt surrealistisk følelse

Mattias Skjelmose har repræsenteret de danske farver og blev blandt andet nummer to i juniorernes danmarksmesterskab i 2017. TV 2

I 2018 gav et kosttilskud Mattias Skjelmose en positiv dopingprøve og ti måneders karantæne. Nu er han tilbage på cyklen og tilknyttet Trek-Segafredo.

”Alle ved, det går op og ned, sådan er det jo”.

Sådan synger Thomas Helmig i sin sang 'Op og ned', og det 19-årige cykeltalent Mattias Skjelmose kan i den grad relatere til de ord.

At jeg kan få den her positive oplevelse er bare en helt surrealistisk følelse

Mattias Skjelmose

Lørdag fremgik det nemlig på UCI's hjemmeside, at han for resten af sæsonen har fået en såkaldt stagiaire-kontrakt hos Trek-Segafredo. Det betyder, at han er på prøve som en slags praktikant på holdet.

Det sker lidt over et år efter, at han har overstået en karantæne på ti måneder fra sporten, fordi han afleverede en positiv dopingprøve for stoffet methylhexanamine. Det skulle skyldes et kosttilskud, og UCI lagde i domsfældelsen vægt på, at de fandt det sandsynligt, at det ikke var hans hensigt at indtage et ulovligt produkt.

Mattias Skjelmose overstod karantænen i maj 2019 og blev i 2020 en del af kontinentalholdet Leopard Pro Cykling. Men nu får han altså mulighed for at køre på den største scene - nemlig World Touren.

- Det er en meget emotionel rutsjebanetur, jeg har været igennem. Men jeg har heldigvis haft rigtig gode personer omkring mig til at støtte op og hjælpe mig igennem det her. Det har også gjort, at jeg er kommet meget bedre ud på den anden side og har udviklet mig meget mere som person, end jeg måske ellers ville have gjort førhen.

- At jeg kan få den her positive oplevelse er bare en helt surrealistisk følelse, fordi man bare føler, at man har kæmpet i så lang tid, og så får man en belønning på en eller anden måde, siger Mattias Skjelmose til TV 2 SPORT.

Danskeren ved endnu ikke, hvilke løb han skal køre for Trek-Segafredo.

Hans første løb efter coronapausen bliver med Leopard Pro Cycling 6. august, da han skal køre løbet Czech Tour.

Erfaring vægter højest

I år er der 22 danske cykelryttere på World Touren, og nu får endnu en altså chancen.

I første omgang er der dog tale om en prøvekontrakt, og her vægter det højt for Mattias Skjelmose at få en masse erfaring, selvom drømmen om at blive World Tour-rytter også rumsterer i baghovedet.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det slet ikke fyldte noget. Det handler ikke om for mig at komme så hurtigt som muligt på World Touren. Min hovedprioritet er udvikle mig og få så mange ting som muligt med fra de forskellige step, jeg er på. Jeg vil gerne have opbygget et godt fundament, så jeg kan blive en god professionel senere i livet, siger han.

- Det er en kæmpe stor chance, der ikke er mange, som får, så jeg er selvfølgelig super stolt og glad for at have fået den her chance.

Virker som en stor familie

På Trek-Segafredo får Mattias Skjelmose selskab af tre danskere, nemlig Niklas Eg, Alexander Kamp og Mads Pedersen.

Derudover kommer danskeren til at stifte bekendtskab med profiler som Jasper Stuyven, Bauke Mollema og Vincenzo Nibali.

Allerede i december mødte han holdet, da han blev inviteret med på træningstur, og siden da har han haft en god dialog med mandskabet.

- Først og fremmest er det et super professionelt hold, hvor der er styr på det hele, og der mangler ikke noget som helst. Mentaliteten med at man godt kan drille hinanden, men at der er stadig seriøsitet – det er som om, at man er en stor familie, og hvis man har brug for hjælp, bliver man hjulpet. Det er noget, der betyder rigtig meget for mig i hvert fald, fortæller han.

Mattias Skjelmose har trods sine 19 år allerede leveret bemærkelsesværdige resultater.

Danskeren fulgte i juniorårene lige i hælene på stortalentet Remco Evenepoel, og han er blandt andet også blevet nummer tre i Fyn Rundt 2019 og nummer fire i U23-mesterskabet i enkeltstart samme år.