Cykling

Topsprinter vil blive forsøgt vækket fra koma efter vanvittigt styrt

Dylan Groenewegen er blevet diskvalificeret fra Polen Rundt. Fabio Jakobsen har gennemgået en ansigtsoperation et sit styrt kort før målstregen.

Et vanvittigt styrt åbnede etapeløbet Polen Rundt onsdag.

Dylan Groenewegen var ganske vist først over målstregen, men blev siden hen diskvalificeret for at være årsagen til den dramatiske afslutning.

Få meter fra målstregen bragede hollandske Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step) i høj fart ind i de opsatte barrierer, da han forsøgte at cykle på indersiden af Groenewegen i spurten.

Jakobsen i bedring

Efter torsdagens anden etape kom løbschefen med den opløftende besked, at Fabio Jakobsen er i hurtig bedring.

- Jeg er virkelig glad for, at hans rygsøjle ser fin ud, at hans kranie er fint, at hævelsen er minimal, og at lægerne siger, at han gradvist får det bedre, efter sådan en forfærdelig ulykke. Vi frygtede for endnu en fatal ulykke, som vi havde sidste år, siger Czeslaw Lang.

Kort efter styrtet blev Jakobsen hurtigt undersøgt af læger og senere på aftenen oplyste løbslægen Barbara Jerschina, som var med til at behandle Jakobsen, til flere polske medier, at han var i kritisk tilstand.

- Det er alvorligt. Hans liv er i fare. Han har mistet store mængder blod og har pådraget sig betydelige skader, sagde lægen ifølge AFP til tv-stationen Polsat Sport.

Kort efter midnat natten til torsdag kom Deceuninck - Quick-Step med en opdatering på Fabio Jakobsens tilstand.

Her var meldingen, at hans situation var alvorlig, men at han var i en stabil tilstand. Diagnostiske undersøgelser viste ikke skader på hjerne eller rygmarv.

Jakobsen ville dog på grund af omfanget af skaderne blive holdt i koma og fulgt nøje af personalet på Wojewódzki Szpital i Katowice.

Torsdag formiddag beretter det belgiske storhold, at Fabio Jakobsen har gennemgået en ansigtsoperation. Hans tilstand er fortsat stabil, og fredag vil lægerne forsøge at vække ham fra koma.

UCI fordømmer handlingen

Den internationale cykelunion (UCI) fordømmer Dylan Groenewegens handling.

- UCI fordømmer på det kraftigste den farlige kørsel af rytteren Dylan Groenewegen, som sendte Fabio Jakobsen ind i barrieren et par meter fra målstregen og forårsagede et stort styrt i slutningen af 1. etape af Polen Rundt, skriver unionen i en pressemeddelelse:

- UCI anser opførslen som uacceptabel og har ført sagen videre til disciplinærkomitéen, som skal finde en sanktion, der er passende for situationens alvor.

Jakobsen ramte i styrtet en kommissær, som stod på den anden side af barrieren. Natten til torsdag kom der en opdatering på hans tilstand:

- Kommissæren, der også var involveret i styrtet, pådrog sig en hovedskade, men har allerede genvundet bevidsthed og er nu i en stabil tilstand, lød det fra Czeslaw Lang, der er repræsentant for organisationen bag Polen Rundt, i en pressemeddelelse.

Flere andre ryttere var ligeledes involveret i styrtet.

Hold undskylder

Jumbo-Visma, som Groenewegen kører for, har undskyldt på det sociale medie Twitter.

- Vores tanker går til Fabio Jakobsen og andre involverede folk i dagens forfærdelige styrt i Polen Rundt. Styrt som disse burde ikke ske.

- Vi giver vores oprigtige undskyldning, og vi vil diskutere internt, hvad der er sket, før vi kommer med en yderligere udtalelse.

Ifølge statistikmediet Procyclingstats er Jakobsen krediteret for sejren, da han styrtende passerede målstregen lige efter Groenewegen.

Nummer to på etapen blev Marc Sarreau (Groupama - FDJ) efterfulgt af Luka Mezgec (Mitchelton-Scott). Sarreau stiller dog ikke til start på anden etape, da også han kom til skade i forbindelse med det voldsomme styrt på 1. etape.

Det betyder, at Mezgec bærer løbets førertrøje på 2. etape torsdag.

Casper Pedersen (Sunweb) og Mads Pedersen (Trek-Segafredo) spillede en rolle i afslutningen på etapen.

Desuden er Danmark også repræsenteret i løbet med Jakob Fuglsang (Astana), Jonas Gregaard (Astana), Jesper Hansen (Cofidis) og Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

Ingen af danskerne var umiddelbart i asfalten.