Cykling

VM i cykling i fare for aflysning - kræver lempelse af restriktioner

Den schweiziske regering opdaterer forsamlingsforbud og restriktioner 12. august. Herefter besluttes det, om VM i landevejscykling afholdes eller ej.

Rytterne har det seneste år forberedt sig på bjerglandskaber, stigninger på over ti procent og 4000 højdemeter.

Men i skyggen af coronapandemiens udvikling og skarpe restriktioner i Schweiz er det nu ikke sikkert, de får lov til at rulle ud i det kuperede terræn til verdensmesterskaberne i landevejscykling.

Det slog de schweiziske arrangører fast fredag.

- Uden nogen større lempelse fra myndighedernes side og under hensyntagen til, at listen over højrisiko-lande, der kræver karantæne for at komme ind i Schweiz, er stigene, vil betingelserne for at afholde UCIs verdensmesterskab i landevejscykling i 2020 i Aigle-Martigny ikke være opfyldt, siger arrangørerne, ifølge Cycling News.

Kræver lempelser

Arrangørerne har indvilliget i at afholde VM med et begrænset antal tilskuere og store foranstaltninger, men de mener altså ikke, det kan lade sig gøre, hvis ikke der sker en lempelse af restriktionerne ved begivenheder med mere end 1000 mennesker.

- På det her tidspunkt og baseret på den epidemiologiske situation kan det ikke udelukkes, at begivenheden muligvis ikke får lov til at blive afholdt. En endelig beslutning kan kun træffes efter udmelding fra regeringen og baseret på sen epidemiologiske situation i Schweiz og internationalt.

Derfor er 12. august en dato, der er værd at skrive sig bag øret.

Her melder den schweiziske regering nemlig ud, om de hæver forsamlingsforbuddet på 1000 mennesker, der gælder til 31. august, eller ej, og om hvilke restriktioner der skal overholdes ved store begivenheder.

Mellemøsten har været på tale

Netop på grund af coronapandemiens nedlukning af Schweiz, var den internationale cykelunion, UCI, tidligere på året ude og kigge på andre lokationer, der kunne afholde mesterskabet. Her trak de både Oman, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater op af hatten.

Den mulighed blev dog lukket to måneder senere, da UCI-præsidenten, David Lappartient, slog fast, at der ikke er nogen plan B, hvis Schweiz ikke har mulighed for at afholde løbet på de nuværende datoer fra 20. til 27. september 2020.

Som det ser ud nu, ruller de første ryttere afsted på mændenes enkeltstart 20. september. Det er samme dag, som Tour de France-feltet kører ind på Champs-Élysées.

Bliver en aflysning aktuel, kan danske Mads Pedersen se frem til at køre med den regnbuefarvede trøje endnu et år.