- 16 dage inden Tour-starten er Roglic min store favorit

16x9
Primoz Roglic vinder Tour de l'Ain Foto: Guillaume Horcajuelo / Ritzau Scanpix

I en sæson hvor alt er anderledes end det plejer, er opskriften på den optimale forberedelse til Tour de France lige så.

I nyere tid har opskriften på succes i Tour de France været at køre nogle af forårets store etapeløb som Paris Nice og Catalonien Rundt, og måske lige et løb som Liège-Bastogne-Liège. Herefter har programmet stået på højdetræningslejr i maj måned inden Critérium du Dauphiné eller Schweiz Rundt i juni måned. Men alt dette er fuldstændig anderledes i år.

Schweiz Rundt er aflyst, og dermed er Dauphiné alene om at være det væsentligste forberedelsesløb frem mod Tour de France. Det understreger feltet også med alt tydelig klarhed. Med den ændrede kalender er der også løb, der har fået end helt anden status end andre år. Eksempelvis det lille tredages etapeløb Tour de l’Ain, der blev kørt i sidste uge. Det plejer hovedsageligt at være en fransk affære, men i år var der et klassefelt til start med mange store navne.

Når det er sagt så plejer de jo at være gode til at time den, og at ”ramme den lige i røven” lige som John Faxe gjorde i EM finalen i 1992

Jeg kan skrive under på, at der er en kæmpe forskel på at køre i tre uger og så på at køre i tre dage. Alligevel blev vi klogere på nogle ting under Tour de l'Ain. For det første ser det ud til, at Jumbo Visma er lykkedes med at have tre musketerer i Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk og Primoz Roglic. Movistar har jo forsøgt det samme uden held de seneste år, hvor Valverde, Quintana og Landa ikke rigtig kunne blive enige om rollerne.

Indtil videre ser det dog ud til, der er en klar rangorden, hvor Primoz Roglic er øverst, og de to andre følger efter i hierarkiet. Derudover var en rytter som George Bennet flyvende, og han lavede et gudsbenådet hjælpearbejde. Spørgsmålet er selvfølgelig, om sidstnævnte kan være lige så god i den sidste uge af Tour de France, og nok mere vigtig om en rytter som Tom Dumoulin vil være indforstået med at være anden eller tredje mand hierarkiet, når Tour de France starter om nogle uger. Det kan vi måske få en fingerpeg om i løbet af Dauphiné.

Jumbo Visma isolerede Bernal

Faktum er i hvert fald at Jumbo Visma satte sig tungt på Tour de l’Ain, også selvom Ineos kom med det helt store artilleri. På både anden og tredje etape fik de isoleret Egan Bernal, så han selv måtte jagte Steven Kruijswijk, når han angreb udefra. Det bliver interessant at se, om det kommer til at ske igen under Dauphiné, for et lignende scenarie kan være gift for Bernal, hvis det sker under Tour de France. Han risikerer at skulle blotte sig meget tidligt på et bjerg.

Team Ineos' andre tidligere Tour-vindere, Geraint Thomas og Chris Froome, virker begge to til at være et stykke vej fra topformen. De sluttede henholdsvis 21 minutter og små 27 minutter efter Primoz Roglic i Tour de l'Ain, og selvom Egan Bernal virker i til at være der, hvor han skal være, kan der godt være grund til lidt panderykker hos Team Ineos. Når det er sagt, så plejer de jo at være gode til at time formen på Ineos. De er gode til at ”ramme den lige i røven”, lige som John Faxe gjorde i EM-finalen i 1992.

Udover Jumbo Visma og Ineos er der selvfølgelig også mange andre hold med i Tour de France, og mange andre kandidater til sejren. Måske kan de faktisk komme til at nyde godt af det taktiske spil, der kommer til at finde sted imellem Ineos og Jumbo Visma.

Jeg ved godt, der fortsat er lidt tid til Tour de France, og at vi efter Critérium du Dauphiné er meget klogere, men som tingene står lige nu, så er Primoz Roglic favoritten til at stå på podiet i Paris iklædt den gule trøje som vinder af Tour de France.

Critérium du Dauphiné køres fra den 12. til den 16. august. Løbet vises på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY - se sendeplanen her.