Cykling

Ti ting du skal holde øje med i den store Tour-test

En perlerække af cykelsportens største stjerne stiller til start i Critérium du Dauphiné. Guillaume Horcajuelo / Ritzau Scanpix

Onsdag begyndte cykelløbet Critérium du Dauphiné, der vanen tro fungerer som optakt til Tour de France.

I et anderledes sportsår er der enkelte holdepunkter, vi stadig kan regne med. Et af disse er det franske cykelløb Critérium du Dauphiné – den store test inden Tour de France.

I årets forkortede udgave stiller en perlerække af Tour-aspiranterne til start, og med lutter bjergetaper er der god grund til at følge med fra onsdag til start.

Her er ti ting, der er værd at holde øje med - også selvom Jakob Fuglsang ikke kommer til at forsvare sin sejr fra 2019.

 1. Alle fem etaper slutter på en kategoriseret stigning. I alt skal rytterne op over 27 kategoriserede stigninger, og derfor bliver der rig lejlighed til at holde øje med, hvem der har de bedste bjergben.
 2. De tre seneste Tour de France-vindere stiller til start: Chris Froome, Geraint Thomas og Egan Bernal. Hvordan er hierarkiet på Team Ineos?
 3. De to seneste Grand Tour-vindere stiller til start: Primoz Roglic og Egan Bernal. Hvem er bedst kørende, og hvem nyder størst opbakning fra holdkammeraterne? Både Roglic og Bernal debuterer i løbet.
 4. Chris Froome kan blive den første rytter, der vinder Critérium du Dauphiné fire gange. Han har allerede vundet i 2013, 2015 og 2016.
 5. Edvald Boasson Hagen kan blive den første rytter, der vinder en etape i seks forskellige udgaver af løbet.
 6. Julian Alaphilippe kan blive den tredje franske rytter, der vinder en etape tre år i træk.
 7. Alejandro Valverde kan blive den ældste rytter, der vinder enten en etape eller hele løbet. Valverde er fyldt 40 år, mens den ældste etapevinder var 38 år. Den ældste vinder af løbet var 36 år.
 8. Tadej Pogacar kan blive den yngste vinder af Criterium du Dauphiné. Hvis han vinder, vil han være 21 år og 330 dage på sidste etape. Det er 15 dage yngre end rekordholderen Greg Lemond, der vandt i 1983.
 9. Nairo Quintana kan udbygge sin suveræne sæson i Frankrig. Han er noteret for fem sejre på franske veje i år, mens de nærmeste konkurrenter har vundet seks sejre på franske veje i 2020.
 10. Seks danskere stiller til start: Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step), Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), Niklas Eg (Trek-Segafredo), Søren Kragh Andersen (Team Sunweb), Michael Valgren (NTT Pro Cycling), Mads Würtz (Israel Start-Up Nation).

Critérium du Dauphiné køres fra onsdag den 11. august til søndag den 16. august. Løbet vises direkte på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY – se sendeplanen her.