Cykling

Topsprinters første ord om frygteligt styrt: - De gav mig chancen for at leve

Den 23-årige hollænder Fabio Jakobsen er hjemme igen, efter han for to uger siden styrtede slemt. Nu sætter han for første gang selv ord på uheldet.

Onsdag er det to uger siden, at cykelrytteren Fabio Jakobsen styrtede ind i en barriere på 1. etape i Polen Rundt og efterfølgende havnede i koma.

Nu er Quick-Step-rytteren ved at komme sig efter skaderne, og han sætter ord på episoden og takker sine støtter på holdets hjemmeside.

- Traumelægerne og sygeplejerskerne ved målstregen i Katowice reddede mit liv, hvilket jeg er dem ekstremt taknemmelige for, udtaler Jakobsen.

'De gav mig chancen for at leve'

Den hollandske sprinter lå en uge på intensivafdelingen på St. Barbara hospital i Sosnowiec, hvor de allerede ved hans ankomst havde opereret ham i fem timer.

- De gav mig chancen for at leve. Jeg er meget taknemmelig over alle de ansatte på hospitalet.

23-årige Fabio Jakobsen lægger ikke skjul på, at han var bange for at dø efter styrtet.

- Det var en svær og mørk periode for mig på intensivafdelingen, hvor jeg var bange for ikke at overleve. Takket være arrangørerne af Polen Rundt og mit hold, Deceuninck - Quick-Step, fik min familie mulighed for at være tæt på mig, hvilket gav mig stor styrke.

Flere operationer og behandlinger venter

Fabio Jakobsen kæmpede med om sejren i en massespurt på 1. etape, da han blev presset ud i barrieren af landsmanden Dylan Groenewegen, der efterfølgende blev suspenderet af sin arbejdsgiver, Jumbo-Visma.

Reklamebarrieren splintredes, da Fabio Jakobsen ramte den i høj fart, og flere andre ryttere blev revet med i faldet. Hollænderen blev lagt i kunstig koma, og to dage senere blev han vækket, inden han sidste onsdag blev fløjet til sit hjemland, hvor han blev behandlet yderligere på øre-, næse- og halsafdelingen.

- Trin for trin kan jeg begynde at leve mere selvstændigt. Lige nu er jeg hjemme, hvor sårene i mit ansigt og de andre skader kan fortsætte med at hele. Derudover er jeg nødt til at hvile mig meget i de kommende måneder på grund af en alvorlig hjernerystelse.

- I de kommende uger og måneder vil jeg gennemgå en række operationer og behandlinger for at ordne skaderne i ansigtet, udtaler Fabio Jakobsen.

Samtidig slår han igen og igen fast i udmeldingen på holdets hjemmeside, at han er taknemmelig over at være i live, og at han langsomt begynder at se en fremtid, hvor han vil kæmpe for at komme sig.

Den internationale cykelunion (UCI) fordømte med det samme Dylan Groenewegens handling, ligesom han blev smidt ud af løbet. Det er endnu uvist, om det får yderligere konsekvenser.