Cykling

Får vi dannebrogstrøjen med til Tour de France?

Søndag køres der DM i landevejscykling i Middelfart, og her duelleres der udover titlen også om et år i dannebrogstrøjen.

Jeg kan stadigvæk huske, da Bjarne Riis vandt på Sestriere iført dannebrogstrøjen.

Selv uden den trøje ville sejren have været noget specielt, men lige præcis den trøje gav alligevel noget ekstra til den sejr. Derfor håber jeg også, at vi får dannebrogstrøjen med til Tour de France i år.

Jeg kan da selv huske, hvor ærgerlig jeg var over det, da jeg i 2009 nede i Sønderborg stod med sølvmedaljen om halsen og dermed ikke kunne tage trøjen med til Frankrig.

I skrivende stund er der fire navne fra søndagens startliste, der er i spil til Tour de France: Kasper Asgreen, Mads Pedersen, Niklas Eg og Michael Mørkøv.

Selv om han er en af mine storfavoritter, får Mads Pedersen altså ikke lov at køre i dannebrog til Tour de France, for han er som bekendt verdensmester, og den trøje trumfer alle de nationale trøjer.

De fire overnævnte ryttere kører for enten Deceuninck - Quick-Step eller Trek-Segafredo. Det er de to hold, som mange, inklusiv jeg selv, regner for at have den kommende danske mester på holdet.

Trek-Segafredo stiller med fire mand. Udover Nicklas Eg og Mads Pedersen er det Alexander Kamp og Mattias Skjelmose, der for øjeblikket kører på prøve på holdet. Deceuninck - Quick-Step kommer med tre mand: Den forsvarende mester Michael Mørkøv, Kasper Asgreen og Mikkel Honoré.

Selvom de to World Tour-hold er i undertal i forhold til eksempelvis ColoQuick og BHS-PL Beton Bornholm, som helt sikkert vil gøre deres for at drille 'de store', så har de alligevel mulighed for at ofre en mand, som vi så i Esbjerg sidste år, hvor Mikkel Honoré førte for fem mand.

Hårdere rute end normalt

Ruten i år er noget mere kuperet en de seneste års udgaver. Dermed vil vi nok se en noget større udskilning, end vi har gjort de seneste par år. Der har Michael Mørkøv kørt efter en taktik, der hedder 'vente-princippet', hvor han så at sige har lagt alle sine æg i én kurv - spurten til sidst.

World Tour-rytterne ved DM i linjeløb

 • Mads Pedersen, Trek-Segafredo
 • Niklas Eg, Trek-Segafredo
 • Alexander Kamp, Trek-Segafredo
 • Michael Mørkøv, Deceuninck - Quick-Step
 • Kasper Asgreen, Deceuninck - Quick-Step
 • Mikkel Frølich Honoré, Deceuninck - Quick-Step
 • Jonas Vingegaard, Jumbo-Visma
 • Jesper Hansen, Cofidis
 • Asbjørn Kragh Andersen, Sunweb
 • Michael Carbel, NTT
 • Andreas Stokbro, NTT
 • Rasmus Byriel Iversen, Lotto Soudal
 • Mathias Norsgaard Jørgensen, Movistar

Kilde: DCU.

Det kan meget vel blive hans taktik igen i år, og vi må jo sige, at den har fungeret glimrende de seneste to år.

Jeg tror dog, at både Mads Pedersen og Kasper Asgreen gerne vil ud over stepperne, men de vil næppe køre af sted med hinanden. Selvom Mads Pedersen er hurtig, spørg bare Matteo Trentin eller Pascal Ackermann, er det ikke givet, at Pedersen bare slår Asgreen i en spurt med to fingre i næsen.

Dermed er der lagt op til et løb, hvor situationen kan ændre sig mange gange, og faktisk er det på forhånd svært lige at se den perfekte konstellation på en udbrydergruppe.

Tjubang-cykelløb i vente

Så som altid ser det altså ud til, at DM bliver tjubang-cykelløb, hvor der bliver skudt til højre og venstre som en anden spaghettiwestern. For udover de etablerede navne fra Deceuninck - Quick-Step og Trek-Segafredo er der mange andre om buddet.

Asbjørn Krag Andersen er på hjemmebane, de to NTT-danskere Andreas Stokbro og Michael Carbel er begge hurtige folk, og hvis Jonas Vingegaard har timet formen lige så godt som holdkammeraten Wout van Aert, burde han have diamanter i benene.

De to hold Uno-X og Riwal fra næstøverste hylde skal bestemt også nævnes. Norske Uno-X har samlet en del danskere på holdet og har også en dygtig dansk sportsdirektør i Christian 'Gummisko' Andersen. Alle i feltet ved godt, at de ikke skal slæbe Frederik Rodenberg eller Niklas Larsen med hen til stregen, da de er voldsomt hurtige i en spurt.

Riwal skal nok satse på et hårdt løb og håbe på, at Andreas Kron, der lige har fået en kontrakt på plads med Lotto Soudal næste år, kan lave noget på de sidste omgange.

Jeg tror dog allermest på Mads Pedersen, hvilket jo er skidt med hensyn til at få dannebrogstrøjen at se i Tour de France, men en verdensmester som dansk mester er vel også helt i orden.

Mine favoritter

***** Mads Pedersen

**** Kasper Asgreen

*** Michael Mørkøv

** Alexander Kamp og Asbjørn Kragh Andersen

* Andreas Kron, Niklas Larsen, Anthon Charmig og Jonas Vingegaard