Tour de France

15. etape | Lyon > Grand Colombier |13. september

15. etape bliver vild, og et klassementsslag skal slås på de stejle bjerge.

Favoritter

***** Primoz Roglic

**** Egan Bernal, Tadej Pogacar

*** Nairo Quintana, Mikel Landa

** Miguel Angel Lopez, Richie Porte

* Sergio Higuita, David Gaudu, Daniel Martin

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så ruten

En voldsom etape, der vidner om den tendens, der er i cykling med stejlere stigninger.

Nøglepunkt

Grand Colombier er dér, hvor slaget skal slås, men alle tre stigninger kommer til at være supervigtige.

Hvis jeg var sportsdirektør

... på Arkéa-Samsic, ville jeg sørge for at få mindst to og helst tre mand i udbrud, så jeg havde noget motorkraft til at hjælpe Nairo Quintana på stykket langs Rhone-floden inden sidste bjerg. Hvis det lykkes, er det en dag, han kan lave stor ballade. Det kræver selvfølgelig, at han er okay efter sit styrt på 13. etape.

Betydning for klassement

Rigtig stor. Der er mulighed for at tage meget tid på en dag som denne. Der kommer helt sikkert til at ryge en podiekandidat eller to ud af ligningen.

Dagens dansker

Hvis du ikke er bjergrytter, handler denne dag om overlevelse. Niklas Eg er jo netop bjergrytter, og han skal hjælpe Richie Porte så meget som muligt, således han kommer helskindet hen til opstigningen imod Grand Colombier.

Ruten

Man kan i den grad dele denne etape op i to. Den første indledende del, som er forholdsvis flad - her skal udbruddet køre. Og den sidste del, der modbydelig hård.

De 100 flade kilometer etapen begynder med, er sprinterne helt sikkert ikke utilfredse med. Det gør, at de kan komme langt ind på etapen, før de bliver sat. Dermed burde det ikke være en dag, hvor de skal frygte at falde for tidsgrænsen.

Den sidste del af etapen ændrer dog fuldstændig karakter med nogle modbydeligt hårde bjerge, hvor der er lange stykker over ti procent. Selvom der er et let faldende stykke fra Gignez til Culoz, hvor rytterne kører langs Rhone-floden, er det en etape, der ligger op til angreb langt udefra. I tilfælde af modvind langs floden kan der til gengæld komme lidt samling på tingene.

De to nedkørsler er nogle lumske størrelser. Ligesom opkørslerne er de rigtig stejle, hvilket gør dem til højfartsnedkørsler, hvor der af og til kommer nogle sving, som er lidt skarpere, end man lige tror.

Derudover kører man inde i en skov meget af tiden. Så selvom det ikke regner, kan der være fugtigt i nogle sving, hvis det har regnet dagen forinden. Det var jo netop på nedkørslen fra Monte du Chat - et bjerg, der ligger lige ved siden af dagens stigninger - at Richie Porte havde sit voldsomme styrt tilbage i 2017.

Bjergetaper byder selvfølgelig altid på chancer for en udbrydergruppe, men jeg tror, at favoritternes finale bliver åbnet så tidligt, at udbryderne får det svært i dag. Derudover er der hviledag dagen efter, så kaptajnerne er måske mere tilbøjelige til at bruge deres folk. Det er en af de dage, hvor man som Tour de France-elsker skal sætte et ekstra stort kryds i kalenderen.

Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgår Tour de Frances 15. etape. Video: TV 2 SPORT