Tour de France

Opskriften på Jumbo-Visma-succes var at skrotte lyst brød og pålægschokolade

Det tidligere Rabobank-hold er igen blevet en magtfaktor i cykelsporten, men det krævede en voldsom omlægning af strategien tilbage i 2015.

Fem sejre.

Det var alt, det hollandske cykelhold Team LottoNL-Jumbo kunne bryste sig af i 2015-sæsonen. Bare to gange stod de øverst på sejrsskamlen på cykelsportens øverste niveau, World Touren.

Hver en sten er blevet vendt

Richard Plugge, manager på Team Jumbo-Visma, om den katastrofale 2015-sæson

Fem år senere er holdet som forvandlet. Nærmest hvert eneste løb, holdet stiller til start i, kan de vinde. Fladt, kuperet eller bjergrigt terræn. Alle steder kan Team Jumbo-Visma, som holdet hedder i dag, gøre sig gældende.

- Det har været en ret vild udvikling. Der er virkelig sket noget, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen.

- De har været helt nede og vende, og lige nu er det holdet, der skal slås. Også selvom Ineos nærmest har patent på at vinde Tour de France. Umiddelbart vil jeg mene, at Jumbo-holdet ser lidt stærkere ud.

Det 30 år gamle hold, der tidligere var kendt som Rabobank, er igen blevet en magtfaktor i cykelsporten. Team Jumbo-Visma er et mandskab, der skal regnes med.

2020-udgaven af verdens største cykelløb, Tour de France, har de selv udset som der, hvor de for første gang skal stå med den gule trøje i Paris.

Men det har krævet lidt for Team Jumbo-Visma at gå fra cykelsportens prygleknappe til førsteudfordrer i Tour de France på bare fem år.

Team Jumbo-Visma har kunne strække armene i vejret efter sejre mange gange de seneste år.

Ud med chokoladekrymmel og lyst brød

Morgenbordet hos det hollandske mandskab var én af de ting, der for alvor vakte opsigt tilbage i den rædselsfulde 2015-sæson.

Lyst brød med hollandsk hagelslag, en slags chokoladekrymmel, var en fast del af menuen for de ellers topprofessionelle cykelryttere som Robert Gesink og Steven Kruijswijk, der også dengang var en del af holdet.

- Det grinte vi altså en del af, husker Chris Anker Sørensen, der kørte sin sidste sæson for Tinkoff-Saxo i 2015.

Om det var den tvivlsomme morgenmad alene, står hen i det uvisse, men de store resultater for LottoNL-Jumbo var der langt i mellem.

Vi startede fra nul. Vi var godt klar over, at vi var nødt til at gøre vores hold mere attraktivt for unge ryttere

Merijn Zeeman, sportsdirektør på Team Jumbo-Visma

Jos van Emden vandt enkeltstarten i Eneco Tour, og Bert-Jan Lindeman tog noget overraskende sejren på 7. etape af Vuelta a España. Det var alt, der var at komme efter på World Touren.

- Hver en sten blev vendt. Træning, mad, udstyr. Hvordan kan det hele blive bedre?, husker holdets manager Richard Plugge at have spurgt sig selv og sit hold efter den katastrofale sæson.

- Ud af kaos kom muligheden for at starte en ny organisation. Bygge en ny kultur. Vi gjorde det hele ret klart for alle. Hvis du vil være en del af det her hold, skal du tro på vores kultur.

Selvransagelsen havde der været brug for længe. Det var på høje tid at få gjort op med de seneste års dårlige vaner.

Ikke mindst for at genfinde den respekt i feltet fra de andre hold, der ikke for alvor brugte tid på at bekymre sig om det tidligere Rabobank-hold.

- De var fyld. Vi talte ikke engang om dem på taktikmødet. Var de med i udbruddet, trak vi egentlig bare lidt på skulderne, forklarer Chris Anker Sørensen.

- Der var intet, der på det tidspunkt indikerede, at de på noget tidspunkt skulle komme til at kunne dominere et Tour de France. Slet ikke.

2015 blev et problemfyldt år for det hollandske mandskab.

Det gode øje for talenter skabte fremtiden

Det er dog lige præcis der, Jumbo-Visma står nu.

Ikke kun på grund af ændringerne på morgenbordet, hvor chokoladekrymmel nu er bandlyst, men i lige så høj grad for deres evne til at finde talent - eller rettere; forvandle talenter til stjerner.

Året efter den katastrofale 2015-sæson kom Primoz Roglic ind på holdet. Den tidligere skihopper viste sig stærk på enkelstartscyklen, men den første Grand Tour, Giro d'Italia, sluttede han langt efter de bedste som nummer 58.

- Jeg kan godt huske, da Roglic kom ind på deres hold. Han var god i kampen mod uret, men jeg troede aldrig, at 'ham skihopperen' skulle blive til mere end det, forklarer Chris Anker Sørensen om den 30-årige slovener, der er hollændernes klassement-es i dette års Tour de France.

- De har virkelig gjort et fænomenalt stykke arbejde med ham. Han har vist sig at være en fuldstændig fantastisk cykelrytter.

Sidste års vinder af Vuelta a España er langt fra den eneste uslebne diamant, som hollænderne flittigt har fået filet godt til i kanterne og forvandlet til en stor profil.

De har fået et rigtig godt renommé, og det er noget, du som rytter gerne vil være en del af

Chris Anker Sørensen om Team Jumbo-Visma

Dylan Groenewegen er blandt verdens absolut bedste sprintere, mens amerikanske Sepp Kuss imponerede stort i Critérium du Dauphiné og ser ud til at være godt på vej til at blive den næste 'store ting' hos det succesfulde mandskab.

- Vi må bare tage hatten af for deres evne til at spotte talent, lyder det fra Chris Anker Sørensen.

Ét er det gode øje, noget andet er evnen til at kunne blive ved med at lægge på og få forløst potentialet. Det kan tage år, og det er det berømte lange seje træk, der nu for alvor begynder at give gevinst for Jumbo-Visma.

- Vi startede fra nul. Vi var godt klar over, at vi var nødt til at gøre vores hold mere attraktivt for unge ryttere, har sportsdirektør Merijn Zeeman tidligere udtalt om det omfattende arbejde, det har været at genrejse det fallerede cykelhold.

- Vi holdt flere møder, og vi kiggede virkelig på, hvilken retning holdet var på vej i. Vi skulle gå fra udelukkende at se på resultater i løb til at være meget mere opmærksomme på resultater i hverdagen.

Primoz Roglic er blevet forvandlet fra skihopper til cykelstjerne hos Team Jumbo-Visma.

Vuelta-sejr og stor transfer sendte holdet til tops

De mange ændringer og kulturskiftet på holdet skulle hurtigt vise sig at give gevinst på cyklen.

I 2016 stod holdet med 19 sejre. Det blev forbedret til 26 i 2017. I 2018 sprang champagnepropperne så ved 33 lejligheder.

I 2019 etablerede Team Jumbo-Visma sig så for alvor i cykelsportens top. Kun belgiske Deceuninck - Quick-Step kørte flere point hjem på holdenes 'verdensrangliste', og Jumbo-Visma snuppede hele 51 sejre. Den største; Primoz Roglic' samlede sejr i året sidste Grand Tour, Vuelta a España.

- Det er den største præstation i holdets historie, sagde manager Richard Plugge efter slovenerens sejr.

- Vi har vist, at vi har været på vej i den rigtige retning. Tour de France er selvfølgelig det største løb, men det her er et stort og smukt skridt på vejen.

Nu var Jumbo-Visma igen blevet et respekteret hold i feltet. Nøjagtigt som da dragten op gennem 90'erne og 00'erne var orange og sponsoren hed Rabobank.

Det viser sig også på holdets tiltrækningskraft. Et par uger før sejren i Vuelta a España offentliggør Jumob-Visma, at den tidligere hollandske verdensmester og nummer to i Tour de France i 2018, Tom Dumoulin, bliver ny mand i den gule trikot.

- Den transfer viser, at de virkelig er blevet et førende hold. Det er blevet et virkeligt attraktivt sted. Et sted, rytterne ved, der er gode muligheder for at blive bedre, fortæller Chris Anker Sørensen.

- De har fået et rigtig godt renommé, og det er noget, du som rytter gerne vil være en del af.

Tom Dumoulin her ved den officielle holdpræsentation forud for 2020-sæsonen.

Den store Ineos-test

Nu skal det hollandske projekt så stå sin prøve i verdens største cykelløb.

Der er ingen undskyldninger. Holdet med Primoz Roglic og Tom Dumoulin som de to klassementshåb skal kunne udfordre sidste års vinder Egan Bernal og hans Ineos-mandskab.

- Alt i alt ser det fantastisk ud for det her Jumbo-hold, lyder Chris Anker Sørensens vurdering.

- De har fået vendt det hele på hovedet. I dag er det hele fuldstændig styret, og de har lært meget af den professionelle tilgang, Ineos og Sky har haft gennem årene.

Tour de France begynder den 29.august i sydfranske Nice.