1. etape | Nice Moyen Pays > Nice | 29. august

Tour de France 2020 åbner med utraditionel 1. etape, der er en hidsig sag, som kan give problemer for sprinterne.

square to 16x9

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Favoritter

***** Caleb Ewan

**** Peter Sagan

*** Giacomo Nizzolo

** Sam Bennett, Elia Viviani, Alexander Kristoff

* Benoit Cosnefroy, Matteo Trentin, Christophe Laporte, Bryan Coquard

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Hold nu op en start. Væk er en flad klassisk sprinteretape til at komme i gang med, ind kommer en lille hidsig sag, der kan byde på lidt af hvert.

Nøglepunktet

Sidste gang op over Cote de Rimiez, selvom der er langt til mål, kan der angribes her, eller de lidt tungere sprinter kan sættes.

Hvis jeg var sportsdirektør

Hvis jeg stod i spidsen for Bora-holdet, så ville jeg sætte et par mand eller tre frem og føre sidste gang på Cote de Rimiez med håbet om at komme af med de værste af rivalerne i massespurten.

Betydning for klassement

Det bliver nok minimalt, medmindre det regner, for så kan nedkørslerne godt drille lidt.

Dagens dansker

Michael Mørkøv kommer til at få en vigtig rolle for sin sprinter, Sam Bennet, da den fem km lange opløbstrækning kræver et velfungerende tog, der ikke rammer fronten for tidligt.

Ruten

Selvom A.S.O. har været søde ved sprinterne og lader den neutrale start køre til hen over toppen af Cote de Rimiez, tror jeg ikke ligefrem, at sprinterne har taget konfettirørene frem i glædesrus, da de så ruten til årets første etape. De får jo glæde af den føromtalte stigning hele to gange til, hvor Christian Prudhommes bil ikke holder de mere klatrelystne tilbage. Derudover er der også en enkelt passage af den knap så slemme Cote de Levens.

Sådan så Caleb Ewan ud, da han vandt 21. etape af Tour de France sidste år. Han er min favorit på 1. etape.
Sådan så Caleb Ewan ud, da han vandt 21. etape af Tour de France sidste år. Han er min favorit på 1. etape. Foto: Christian Hartmann / Ritzau Scanpix

Selvom der er masser af højdemeter på ruten, så tror jeg mest af alt på en massespurt. De sidste 28 km er svagt nedadgående og på veje, hvor du kan se voldsomt langt frem. Her har feltet en kæmpestor fordel i forhold til udbryderne. Det kræver dog selvfølgelig, at udbryderne ikke har fået alt for lang snor på den mere kuperede del.

Nice Frankrig, 24. sep 2020, 14:00

24 Skyet Regnbyger 2 m/s Svag vind fra syd 0 mm

Vejret kan også få en stor rolle som altid. Hvis der er modvind på det 20 km lange stykke langs Var-floden, så får udbryderne det svært. Hvis der er medvind, så kan feltet få det svært, for så kører cyklen næsten af sig selv. Derudover er nedkørslerne ikke nemme, så hvis det regner, kan det blive en dramatisk etape, hvor feltet knækker i flere dele på de svære nedkørsler.

Mest sandsynligt er det dog, at det meste af feltet kommer samlet hjem. Med den fem km lange, dejligt brede og flade opløbsstrækning kan vi få en rigtig fed spurt at se. Da vejen er bred, kan vi få mange sprintertog at se side om side. Man kan dog også med fordel gemme sig lidt til sidste øjeblik. Vejen er bred, og der er ingen sving, så faren for at blive lukket inde er lidt mindre end normalt.

Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgår Tour de Frances 1. etape. Video: TV 2 SPORT