Tour de France

Svedende Riis måtte selv ud og afprøve Tour-stigninger

Teammanager hos NTT Pro Cycling, danske Bjarne Riis, har været i cykeltøjet for at teste de første etaper af årets Tour de France.

Imens de fleste cykelchefer og sportsdirektører formentlig foretrækker at rekognoscere Tour de France-etaperne i biler under mere luksuriøse forhold, så har Tour de France-vinderen anno 1996 en anden tilgang til tingene.

NTT's medejer og teammanager, Bjarne Riis, var torsdag og fredag ude at prøvekøre store dele af 1. og 2. etape omkring Nice. I et interview med Ekstra Bladet fortæller Riis, hvordan han dagen før Tour-starten var alene ude på cyklen i syv timer.

Allerede torsdag havde han kørt finalen på den svære 2. etape med rytterne, men det sidste stykke fra stigningen Col d’Èze og ind til Nice var ikke nok for den rutinerede teammanager. De to kategori 1-stigninger Col de la Colmiane og Col de Turini måtte også afprøves på en rute, hvor cykelcomputeren nåede at runde 180 kilometer.

- Jeg ville gerne lige se stigningerne, for jeg kendte dem ikke. Jeg ville gerne lige prøve ruten for at finde ud af, hvor hårdt det bliver for rytterne, siger Bjarne Riis til avisen og tilføjer:

- Tit, når jeg sidder derude på cyklen, så kommer der mange gode tanker, og jeg får reflekteret over mange ting. Når man selv sidder derude, så tænker man meget mere nøje over, hvad vi skal gøre her og der, når løbet er skudt i gang.

Undervejs på soloturen rundt i det franske landskab havde Riis også tid til at lave en video til NTT's egne sociale medier, hvor svedperlerne ikke var til at skjule.

- Jeg er på vej op ad etapens anden stigning. Den er 16 kilometer lang. Inden den her kørte jeg en anden stigning på 16-17 kilometer, og jeg har stadig ti kilometer tilbage af denne stigning. Se bag mig, jeg skal helt derop. Det er 2. etape i Touren. Det er hårdt, og jeg sveder. Den er faktisk rigtig hård.

- Jeg er glad for, jeg ikke er cykelrytter, og for at være ærlig har jeg lidt hjælp fra min BMC-cykel med en lille elmotor, der hjælper lidt til. Men det er stadig hårdt, og der er lang vej endnu, lød det blandt andet fra Riis.

Foruden 2. etape var Bjarne Riis også en tur ude på en af de knap 50 kilometer lange omgange, der venter på lørdagens første etape.

En etape, hvor benene bliver testet med flere stigninger og 1600 højdemeter. Også derfor har NTT-holdet et håb om, at den formstærke sprinter Giacomo Nizzolo kan vinde første etape og køre sig i den gule førertrøje.

Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgår Tour de Frances 1. etape. Video: TV 2 SPORT

Tour de France begynder lørdag den 29. august med 1. etape omkring Nice. Hele løbet kan følges på TV 2 og TV 2 PLAY frem til søndag den 20. september.

Her kan du få hele overblikket over sendeplanen fra Tour de France.