Mads Pedersen berettiget til tre trøjer - denne skal han køre i

En andenplads på 1. etape af Tour de France betyder, at Mads Pedersen er berettiget til at kunne køre i tre trøjer på søndagens etape.

Når Mads Pedersen søndag ruller ud på 2. etape i Tour de France, vil han være iført den hvide trøje.

Det skyldes, at han fører ungdomskonkurrencen i det franske etapeløb, efter han blev nummer to på lørdagens indledende etape og kun blev slået af norske Alexander Kristoff, der med sine 33 år er for gammel til at deltage i netop den konkurrence.

Men faktisk er den 24-årige dansker også berettiget til to andre trøjer - nemlig den regnbuestribede VM-trøje og Tourens grønne pointtrøje.

VM-trøjen er selvfølgelig aktuel på grund af danskerens titel som forsvarende verdensmester, mens den grønne pointtrøje er blevet et tema, fordi Mads Pedersen med sin placering på 1. etape er nummer to i pointkonkurrencen - kun overgået af Alexander Kristoff, der af naturlige årsager skal køre i løbets gule førertrøje.

I det officielle reglement fra Tour de France-arrangørerne står det skrevet, at hvis en rytter er i spidsen for enten klassementet, bjergkonkurrencen, pointkonkurrencen eller ungdomskonkurrencen, er vedkommende forpligtet til at bære den pågældende trøje.

Og da Mads Pedersen fører ungdomskonkurrencen, skal han altså iføre sig den hvide trøje på 2. etape frem for VM-trikoten, som han ellers har kørt med i denne sæson.

- Jeg skal køre i den hvide trøje. Nu har jeg ikke så mange dage i VM-trøjen, så det er lidt ærgerligt ikke at kunne lufte den. Ej, det er okay at have den hvide ungdomstrøje på i Touren, siger Mads Pedersen til TV 2 SPORT.

Pointtrøjen vægter højere end ungdomstrøjen

Ifølge reglementet fremgår det, at en rytter skal køre i trøjerne i følgende rækkefølge:

  1. Den gule
  2. Den grønne
  3. Den prikkede
  4. Den hvide

Årsagen til, at Mads Pedersen skal køre i den hvide og ikke den grønne, der ellers har en højere prioritet, er, at danskeren fører ungdomskonkurrencen og blot er nummer to i pointkonkurrencen.

Pointtrøjen ville derfor kun have været et tema, hvis Mads Pedersen ikke havde ført ungdomskonkurrencen. I det tilfælde ville danskeren selv kunne bestemme, om han ville køre i den grønne pointtrøje eller sin VM-trøje, fordi han kun ville være berettiget til pointtrøjen grundet en sekundær placering.

Det skete senest i 2018, hvor Peter Sagan havde valget mellem den grønne trøje og VM-trøjen. Dengang valgte han regnbuestriberne.

Mads P. i eksklusivt selskab

Selvom Mads Pedersen, der kører sit første Tour de France, fører ungdomskonkurrencen, er det ikke ensbetydende med, at han er glad efter lørdagens andenplads.

- Jeg tror på, at jeg kunne have slået ham. Det ved man aldrig. Jeg burde være glad for min andenplads. Men når jeg var så tæt på, ville jeg gerne have haft mere med, lyder det skuffet fra Tour-debutanten.

- En hvid trøje er ikke en god nok erstatning for en gul trøje, siger han.

Den seneste regerende verdensmester, der førte ungdomskonkurrencen, var Lance Armstrong i 1994. Greg LeMond i 1984 er den eneste anden rytter, der har opnået dette.