Tour de France

Superstjerne udgået af Tour de France i nat

Verdensmesteren fra 2012, Philippe Gilbert, er ude af Tour de France efter et styrt på 1. etape. Det samme gælder Bahrain McLarens Rafael Valls.

Verdens største cykelløb, Tour de France, blev på 1. etape ramt af de første alvorlige styrt. Allerede lørdag aften meddelte Lotto Soudal, at tyske John Degenkolb var udgået, efter han styrtede og missede tidsgrænsen.

I løbet af natten til søndag tikkede der så endnu en kedelig nyhed ind. Klokken 03.23 var det igen Lotto Soudal, der måtte sige farvel til en rytter - denne gang i form af den belgiske superstjerne Philippe Gilbert.

Jeg var i smerte. En smerte, jeg genkendte fra 2018...

Philippe Gilbert

Verdensmesteren fra 2012 var ligeledes involveret i et styrt på 1. etape og pådrog sig et brud på knæskallen (patella), som er den runde knogle, der ligger på forsiden af knæet.

- Jeg lå omkring 20. position i feltet, da de styrtede foran mig. Jeg formåede at undgå styrtet og passere to-tre styrtede ryttere, hvorefter jeg troede, jeg var i sikkerhed. Men så styrtede de igen, og denne gang kunne jeg ikke undgå dem mere. Så lå vi der omkring 10-15 ryttere, forklarer Gilbert, der med det samme forsøgte at komme tilbage på cyklen:

- Men det var umuligt. Jeg ventede et par minutter, hvor jeg stod lænet op imod et rækværk. Så kørte jeg alene videre, hvor jeg ikke rigtig var i stand til at træde i pedalerne. Jeg formåede at fuldføre etapen - uden at kunne hjælpe mit hold - med en lille gruppe af ryttere, der var sat af. Jeg var i smerte. En smerte, jeg genkendte fra 2018...

Blev mindet om grimt styrt

For to år siden var Gilbert nemlig involveret i et grimt solouheld, hvor han fik et brud på nøjagtig den samme knæskal under Tour de France. På nedkørslen fra Col de Portet d’Aspet endte han i et solouheld, hvor han kørte næsten sidelæns ind i barrieren og fløj ud over en stensætning.

Philippe Gilbert var helt forrest, men formår ikke at få drejet i et sving. Han ryger ud over skrænten, inden han senere får kravlet sig tilbage på cyklen. Video: TV 2 Sport

Efter lørdagens styrt blev Gilbert røntgenfotograferet umiddelbart efter målstregen i Nice, hvilket ikke viste nogle store problemer. Da han senere blev undersøgt mere grundigt på en klinik i Cagnes-sur-Mer, der er en forstad til Nice, afslørede en MR-scanning dog bruddet på knæskallen.

Herefter måtte Gilbert undsøges endnu mere grundigt, så man var sikker på, det ikke var bruddet fra 2018, man stadig kunne se. Det forklarer Lotto Soudals holdlæge, Jens De Decker.

- Han blev diagnosticeret med et frisk brud. De gode nyheder er, at bruddet er uden forskydning. I første omgang frygtede vi problemer med sener eller ledbånd, siger holdlægen og forklarer, at der formentlig venter en periode på et par uger, hvor Gilbert vil være immobil.

Spanier også udgået i nat

Få timer forinden havde Bahrain McLaren udsendt en pressemeddelelse, hvor de slog fast, at spanske Rafael Valls udgår af Touren efter et styrt og dermed ikke stiller til start på 2. etape.

Valls røg i asfalten med høj hastighed i styrtet tre kilometer før målstregen på Promenade des Anglais i Nice og pådrog sig et brud på højre lårben.

Den spanske rytter blev med det samme kørt til hospitalet, hvor han gennemgik en operation for det brækkede lårben. Samtidig modtog han behandling for overfladiske sår på højre skulder, albue og knæ, forklarer holdlægen Carlo Guardascione.

En lang række ryttere var desuden involveret i et hav af styrt undervejs på 1. etape, og det vækker formentlig ikke glæde, når de kigger på profilen for 2. etape. Der venter nemlig rytterne 187 kilometer med flere hårde stigninger undervejs.