Tour de France

'Skandale, ulogisk og forkert' - eksperter lamslåede over Mads Pedersens udmelding

Trek-Segafredo kører på 3. etape for Edward Theuns og ikke Mads Pedersen, fortæller den danske verdensmester. Rolf Sørensen kalder det en skandale.

Den danske verdensmester, Mads Pedersen, viste sig frem på 1. etape i Tour de France, hvor han lige nøjagtig missede sejren og blev nummer to i massespurten.

Mandag er der igen lagt op til en ny massespurt på 3. etape, men en topplacering betyder ikke automatisk, at holdet kører for Mads Pedersen. Faktisk har Trek-Segafredo besluttet at køre for en af de andre hurtige folk på holdet.

Der er kun én mand, der skal køres for, og det er Mads Pedersen

Cykelekspert Rolf Sørensen

Det fortalte Mads Pedersen før starten på etapen, hvor danskeren blev ganske fåmælt, da snakken faldt på holdets taktik og hans egne vinderchancer i dag.

- Det bliver det desværre ikke. Vi kører for Edward Theuns i dag.

Og hvad bliver din rolle så?

- Det bliver at køre leadout, lød det fra Mads Pedersen, der ikke kunne give nogen dybere forklaring:

- Jeg ved ikke hvorfor. Alle skal vel have en chance.

Men I tror på Theuns?

- Ja.

Mads Pedersens mundbind skjulte ganske naturligt, hvis der var nedadvendte mundvige. Men danskeren har været ganske snakkelysten de første dage af Tour de France, og man skal ikke være Einstein for at konkludere, at de få ord sammenfattet med et skuffet blik var svar nok på, om han var glad for den taktik.

Jeg kan ikke se logikken i det

Mads Würtz Schmidt, Israel Start-Up Nation

Rolf Sørensen: - Skandale

Trek-Segafredo havde på forhånd meldt ud, at de kom til Tour de France med tre sprintere i form af Mads Pedersen, Jasper Stuyven og Edward Theuns.

Spørger man TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen, der i mange år selv sad i cykelfeltet, så har Mads Pedersen dog god grund til at være særdeles skuffet og sur. Hvilket han i øvrigt ikke var i tvivl om, danskeren var, da han hørte interviewet.

- Normalt er Mads afklaret med sådan nogle beslutninger. Det var han ikke der. Han var irriteret over det.

- Jeg synes sådan set, at det er en skandale. Det er ikke, fordi det er en dansker. En mand i VM-trøjen, som vandt en spurt i Polen Rundt, slog de hurtigste og som blev nummer to på 1. etape af Touren. Og han har VM-trøjen på. Så er der kun én mand, der skal køres for, og det er Mads Pedersen, lød det kontant fra Rolf Sørensen.

Det er forkert

Cykelekspert Lars Bak

Flere forstår ikke beslutningen

Den holdning blev bakket op i TV 2s Tour de France-studie, hvor flere eksperter slog fast, at selvom man er nationalt præget, så er der kun én rigtig taktik på 3. etape.

  • Morten Bennekou, elitechef i Danmarks Cykle Union: - Mads siger selv, at han ved ikke, hvorfor det er Theuns i dag. Han siger faktisk, at han tror, at han kunne have gjort det bedre - det siger han med hele sin mimik og sit kropssprog. Jeg er også enig. Efter den andenplads og det momentum han har, hvor han også kom hurtigt frem mod målstregen, synes jeg, at de skulle give ham en chance igen. Så kan Theuns få chancen en anden dag.
  • Mads Würtz Schmidt, Israel Start-Up Nation: - Jeg kan ikke se logikken i det. Han havde den højeste topfart, men han sad også inde i klumpen, hvor han blev suget lidt med. Men han har vist, at han har farten til at være med de allerbedste. Jeg synes, at det er synd, at de ikke kører videre på den. Hvis Mads fejlede i dag, kunne de give en af de andre chancen. Så længe han kører gode spurter, synes jeg helt klart, at det er Mads, man skal køre for.
  • Lars Bak, cykelekspert TV 2 SPORT: - Det er forkert. Jeg synes, at de skulle køre videre på det momentum fra 1. etape, hvor Mads jo egentlig kørte flot. Han mistede lidt deres hjul, men gik over på Kristoff. Det var endnu bedre. Stuyven og Theuns kørte rigtig godt den første dag, og de burde jo køre videre med det. Han skal være skuffet. Han blev toer første dag. Vi regner helt sikkert også med, at det bliver en spurt i dag. Han havde jo allerede øjnet en chance i dag. Sådan er det. Nogle gange må man ofte sig for taktikken. Så må han køre et godt leadout.

Elitechef i Danmarks Cykle Union, Morten Bennekou, var tidligere tilknyttet Team Sunweb på samme tidspunkt som Edward Theuns, og han tilføjer desuden, at han flere gange har været ude for, Theuns er sat om som sprinter til den respektive etape, hvorefter han så har været ærlig og meldt ud, at han ikke havde benene.

- Nogle gange har jeg også haft en følelse af, at han måske ikke alligevel havde lyst. Med nationalistiske briller kunne man godt håbe på, at det sker i dag, siger Bennekou.

Feltet er allerede i gang med 3. etape, og som du kan se direkte på TV 2 og TV 2 PLAY. Alternativt kan du også følge strabadserne her i livebloggen.