Tour de France

Europamester ville skifte trøje i Touren, hvis han fik lov

Giacomo Nizzolo har vundet både det italienske mesterskab og EM. Han må dog kun køre i én mesterskabstrøje under Tour de France.

Kan man være så uheldig at vinde det forkerte cykelløb?

Ja, vil nogen hævde. Og så 'uheldig' var NTT-rytteren Giacomo Nizzolo, da han vandt EM den 26. august. Blot tre dage forinden blev han nemlig også italiensk mester, og det betyder, at Nizzolo råder over både den italienske mesterskabstrøje og EM-trøjen.

Derfor er de ikoniske italienske farver ikke en del af årets Tour de France, og det ærgrer blandt andre TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen.

- Det er den klassiske trøje, tricoloren, ligesom den franske. Og så er den eftertragtet. Italien er en kæmpe cykelnation, så det er en prestigefyldt trøje at have på, siger Rolf Sørensen, der har boet og cyklet i Italien i en stor del af sit liv.

- Et eller andet sted synes jeg, det skal være rytterens egen beslutning, hvilken trøje han vil køre i.

Ifølge punkt 1.3.071 i regulativerne fra den internationale cykelunion er det dog ikke muligt at vælge.

Der er en klar orden for trøjerne, hvis en rytter har gjort sig fortjent til at køre med mere end én trøje ud over den sædvanlige holdtrøje. Reglerne gælder for alle cykelsportens discipliner.

  1. Førertrøjen i et etapeløb
  2. VM-trøjen
  3. Førertrøjen i en løbsserie, der er UCI-klassificeret
  4. Kontinental mesterskabstrøje
  5. National mesterskabstrøje
  6. Landsholdstrøjen

Giacomo Nizzolo holder også selv meget af den italienske trøje, men han bruger ikke ligefrem tid på at ærgre sig over, at han kører Tour de France i EM-trøjen.

- Det er ikke det værste problem at have. Jeg kan virkelig også godt lide den italienske trøje, og jeg planlægger at bruge den til træning derhjemme sommetider. Men jeg er også stolt over at bære den europæiske trøje, siger Giacomo Nizzolo til TV 2 SPORT.

Hvis du selv kunne vælge i løb, ville du så bære den italienske?

- Jeg vil sige det sådan, at jeg nok ville skifte mellem EM-trøjen og den italienske trøje fra dag til dag. Men nej, jeg har ikke muligheden for at vælge.

Lirens eller ulirens?

I cykelsporten bruger man betegnelsen lirens om noget, der er smukt eller fedt. Og i cykelsporten er der bred enighed om, at den italienske mesterskabstrøje er en af de mest lirens trøjer overhovedet.

Derimod har EM-trøjen ofte fået hug for at være det modsatte – nemlig ulirens.

- Det er jo noget æstetisk – og en smagssag. Der er nogle, der godt kan lide den. Men den er ny, kan man sige. Det traditionsbundne er utroligt vigtigt i cykelsporten, og det har EM-trøjen ikke endnu, så man skal lige vænne sig til den. Og så er der jo altid forskellige meninger om mode, siger Rolf Sørensen, der selv ville foretrække den italienske trøje, hvis han selv kunne vælge mellem den og EM-trøjen.

Afstemning

Giacomo Nizzolo blev også italiensk mester i 2016. Dengang havde han ikke andre trøjer, der trumfede de ikoniske grønne, hvide og røde striber.