Tour de France

Tour-favorit har skræmmende overtag på rival: - Det er vildt

Primoz Roglic er markant bedre end Egan Bernal, når etaperne slutter opad. Nu venter endnu en dyst på Tourens 6. etape.

Hvis Egan Bernal skal genvinde Tour de France-titlen, skal han måske overveje at angribe tidligere end på en finalestigning.

Ganske vist er den 23-årige colombianer en superklatrer, men når etaperne slutter opad, har han fundet sit kryptonit.

Primoz Roglic.

Den 30-årige slovener, som sidste år vandt Vuelta a España, har et massivt overtag i de to rytteres indbyrdes dueller.

17 gange har de begge stillet til start på en etape eller en klassiker, som er sluttet opad. Ud af dem er Roglic sluttet bedst 15 af gangene.

- Det er vildt. Men jeg synes godt, man kan se det overtag. Jeg så det tydeligt i Dauphiné, hvor Roglic bare kørte væk fra Bernal, som ikke kunne følge med. Han er uhyggelig stærk. Det skal han have. Han har det her siddende antrit, som er sindssygt vildt, siger Chris Anker Sørensen, cykelekspert på TV 2 SPORT.

Herunder er der lavet en oversigt over, hvem af Roglic og Bernal der er sluttet bedst på de etaper og klassikere, som begge er stillet til start i.

 • Sluttet bedst i etapeløb

  4
  0
 • Sluttet bedst på etaper

  28
  17
 • Sluttet bedst i klassikere

  2
  4
 • Sluttet bedst på etaper/klassikere med finalestigning

  15
  2

Roglic er lidt vildere

Tallene strækker sig tilbage fra Tirreno-Adriatico i 2017, som var det første løb, de begge to deltog i.

I alt er det blevet til 51 etaper eller klassikere, hvor de to har dystet mod hinanden.

Endnu har Bernal ikke vundet et etapeløb, som Roglic er stillet til start i.

Men det er særligt, når etaperne slutter opad, at det halter. Tallene dækker over de etaper, som har en finalestigning på mere end én kilometer.

Seneste eksempel var på 4. etape af dette års Tour de France. Nærmest alt var stilstand mod etapens afslutning, inden Roglic til sidst kørte fra konkurrenterne.

- Han har den her kraftfulde sidste kilometer. Bernal er egentlig også eksplosiv, men Roglic er bare lidt vildere. Så hvis INEOS skal ud og ryste ham, bliver Bernal nødt til at angribe længere udefra. Hvis han venter til sidste kilometer, kan han ikke følge med, siger cykeleksperten.

Selvom INEOS-kaptajnen formentlig ikke cykler rundt med den kedelige statistik i baghovedet, kan det ifølge Chris Anker Sørensen ikke undgås at mærkes mentalt.

- Det betyder enormt meget. Det gør ondt oven i hovedet, når den anden har stor selvtillid, mens Bernal ikke ved, hvad han skal gøre. Det er aldrig sjovt at blive kørt i sænk.

Næste mulighed for Bernal til at pynte på statistikkerne er torsdag på Tourens 6. etape, hvor der er mål i Mont Aigoual.

Etapen begynder klokken 12.10 og kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.

Herunder kan du se Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgå etapen.

Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgår Tour de Frances 6. etape.