Tour de France

8. etape | Cazères-sur-Garonne > Loudenvielle | 5. september

Så er feltet klar til en bjergetape og løbets første stigning uden for kategori. Det her kan kun blive godt.

Favoritter

***** Tadej Pogacar

**** Egan Bernal, Primoz Roglic

*** Nairo Quintana, Romain Bardet, Miguel Angel Lopez

** Thibaut Pinot, Mikel Landa

* Adam Yates, Julian Alaphilippe

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

Klassisk bjergetape med bjerge, som de fleste kender. Jeg glæder mig.

Nøglepunkt

Bjergene bliver selvfølgelig afgørende, men der kommer også en lille bakke ganske kort efter nedkørslen fra Peyresourde. Sidder som sidste mand i en lille gruppe, skal man rykke her, for så kan man blive svær at hente igen, hvis man slår hullet.

Hvis jeg var sportsdirektør

Hos AG2R ville jeg have forhåbninger til, at Romain Bardet kunne gøre noget stort. Han skal angribe langt udefra på Port de Balés.

Betydning for klassement

Jeg forventer, den bliver stor. Det er en etape, der kan laves ballade på - især, hvis det er dårligt vejr.

Dagens dansker

Niklas Eg er den bedste danske bjergrytter i feltet, så det er endnu en dag, hvor han skal i aktion - også selvom han viste svaghedstegn på den seneste bjergafslutning.

De sidste kilometer

Ruten

Selvom coronapandemien måske sætter lidt begrænsninger på det, kan jeg sagtens forestille mig, at vi får masser af baskiske flag at se i dag, for det er første dag i Pyrenæerne, hvor det fanatiske baskiske publikum plejer at støtte deres helte.

To kategori 1-stigninger og en stigning uden for kategori taler sit tydelige sprog. Vi har her at gøre med en rigtig bjergetape. Port de Balès, som stigningen udenfor kategori hedder, er nok mest kendt for, at det var der, hvor Andy Schleck tabte kæden. Det er dog også en rigtig hård stigning, man bestemt godt kan kalde en ny klassiker i Tour de France-sammenhæng.

Herefter er der en nedkørsel med nogle sving til at starte med. Blandt andet et lumsk sving i byen Bourg d’Oueil, inden det sidste stykke går rigtig hurtigt. Herefter går det direkte opad til toppen af Peyresourde, som ikke er løbets hårdeste stigning, men det, at man kommer direkte fra en nedkørsel og ind på den gør, at benene kan være helt kolde.

Løbet slutter med en nedkørsel. Noget, der nogle gange godt kan holde folk lidt tilbage. Omvendt er det en højfarts en af slagsen, hvor man meget af tiden kan finde en aerodynamisk position og bare lade cyklen trille. Derfor vil jeg mene, at der er ryttere i feltet, der bliver nødt til at angribe. Det er for god en mulighed til at sidde overhørig.

Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgår Tour de Frances 8. etape. Video: TV 2 SPORT