Tour de France

9. etape | Pau > Laruns | 6. september

9. etape kan både blive en dag for udbryderne og klassementsrytterne. Den er meget åben.

Favoritter

***** Nicolas Roche

**** Warren Barguil

*** Jesús Herrada, Greg Van Avermaet

** Daniel Felipe Martinez, Lennard Kämna

* Ion Izagirre, Gorka Izagirre, Alessandro De Marchi, Thomas De Gendt

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det først jeg tænkte, da jeg så ruten

Det er en skam, der ikke er mål i Bielle.

Nøglepunkt

Col de Marie Blanque. Der er ingen favoritter, der vil røre på sig før her.

Hvis jeg var sportsdirektør

Hos EF Pro Cycling ville jeg forsøge at sende alle mine klatrere, der ikke ligger til i klassementet, af sted i udbrud. Der er en god chance for, at en etapesejr godt kunne vente rundt om hjørnet.

Betydning for klassement

Når der er bjerge på programmet, kan det altid blive en klassementsdag. Det kan dog også sagtens blive en udbrudsdag uden alvorlige forskydninger i klassementet.

Dagens dansker

Søren Kragh Andersen kan blive en vigtig mand i udbruddet, hvis enten Nicolas Roche, Mark Hirschi eller Tiesj Benoot skal afsted, for Col de Marie Blanque bliver nok lige en tand for hård til danskeren.

Ruten

Otte kilometer lyder ikke af meget, men kan være det, der gør, at denne etape tipper i favør til en udbrudsetape fremfor klassementsdag. Dagens sidste stigning, Col de Marie Blanque, er en stejl sag på næsten otte kilometer og med en rigtig svær nedkørsel. Men fra bunden er der de føromtalte otte kilometer til mål i Laruns.

Det krydret med nogle lange dalstykker efter dagens første udfordringer gør, at mange ryttere måske godt kan holde sig lidt på måtten. Omvendt er der hviledag dagen efter, hvilket ofte medfører, at mange ryttere er lidt mere tilbøjelige til at gå i offensiven.

Etapen kan måske godt minde en anelse om 12. etape af sidste års Tour de France, hvor Michael Valgren var med i udbruddet. Simon Yates vandt senere nede i Bagnères de Bigorre, og favoritterne holdt sig relativt meget i ro. Den etape blev dog efterfulgt af nogle rigtig hårde dage, hvor denne som før skrevet bliver efterfulgt af en hviledag.

Hvis du synes, du er god nedad, ja så er det en etape, hvor du skal udnytte dine evner. Primoz Roglic vandt, sidst der var mål i Lauruns, men dengang var der lidt kortere fra bunden af nedkørslen, for dengang kom de fra Col d’Aubisque.

Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgår Tour de Frances 9. etape. Video: TV 2 SPORT