Tour de France

13. etape | Châtel-Guyon > Puy Mary Cantal | 11. september

13. etape er oplagt for klassementsrytterne til at teste hinanden af særligt i afslutningen.

TDF etapeprofil 13

Favoritter

***** Julian Alaphilippe

**** Alexey Lutsenko, Maximilian Schachmann

*** Marc Hirschi, Greg Van Avermaet

** Tiesj Benoot, Rudy Molard

* Toms Skujins, Valentin Madouas, Felix Großschartner

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så etapen

En klar tendens fra Tour de France-arrangørernes side er, at der er lidt flere tjubang-etaper.

Nøglepunkt

Hen over toppen af Col de Neronne er det vigtigt at sidde i en god position.

Bjergprofil: Etape 13 - Neronne et Puy Mary

Hvis jeg var sportsdirektør

Astana burde blæse til angreb og bruge Lutsenko og Fraile, som er eksperter i terræn som dette, til at lancere Miguel Angel Lopez med tre kilometer til toppen af Puy Mary.

Betydning for klassement

En etape, hvor der kan tages tid. Næppe minutter, men 30 sekunder kan der sagtens tages.

Dagens dansker

Mange af danskerne skal nok spare benene til i morgen. Christopher Juul-Jensen skal dog sørge for, at Adam Yates kommer ind på Col de Neronne i fronten af feltet.

Ruten

Rytterne er nu igen inde i Massif Central, som er berygtet for sine veje med noget asfalt, der virkelig er tungt at køre på. Vejene bugter sig, og det er et område, hvor der kommer en del nedbør. Det kan dog også være voldsomt varmt, men i år ligger Tour de France jo i efteråret i stedet for om sommeren, så mon ikke der er taget toppen af den værste varme.

Puy Mary debuterer som målstigning i Tour de France, men den har været med flere gange i Tour de France. Jeg var med de seneste to gange. Den blev nemlig kørt både 2011 og 2016.

Det går jo faktisk nærmest opad de sidste 30 kilometer. 11 kilometer før mål runder man toppen på Col de Neronne, som er en stejl sag. Det korte plateau, der er på toppen, inden en endnu kortere nedkørsel, som er lidt svær, giver garanti for positionskamp på plateauet. Det, der er tilbage af feltet, kommer til at ligge som perler på en snor, og der kan sagtens være 30 sekunder fra forreste til bagerste mand.

5,4 kilometer lyder ikke af meget, men med lidt over otte procent i snit er det nok til, at der kan blive lavet en forskel fra klassementsfolkenes side på den sidste stigning. Navnlig når de groft sagt kører opad i 30 kilometer i træk.

Klatrestærke udbrydere har bestemt også en chance en dag som denne. Greg Van Avermaet vandt jo etapen sidst, da Puy Mary blev forceret. Det er en dag, hvor de snørklede veje gør, at det er lettere at sidde ude foran i en 15-mandsgruppe end nede som nummer 100 i feltet.

Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgår Tour de Frances 13. etape. Video: TV 2 SPORT