Tour de France

14. etape | Clermont-Ferrand > Lyon | 12. september

En håndfuld danskere har store chancer for at vinde 14. etape, hvis de rammer udbruddet.

Favoritter

***** Matteo Trentin

**** Peter Sagan

*** Søren Kragh Andersen, Daryl Impey

** Michael Valgren, Alberto Bettiol, Maximilian Schachmann

* Michael Gogl, Kasper Asgreen, Krists Neilands, Toms Skujins

Se hele etapen LIVE på TV 2 PLAY​

Det første jeg tænkte, da jeg så ruten

Endnu en dag, der meget vel kan blive en danskerdag.

Nøglepunkt

Kan sagtens blive kategori 2-stigningen Col du Béal, hvor udbruddet sandsynligvis kører.

Hvis jeg var sportsdirektør

Denne etape er god for Sunweb. Jeg ville dele holdet op i to med fire mand, som ikke skal i udbrud. De fire mand skal sørge for, at udbruddet ikke kommer afsted de første 30 kilometer. Herefter kan de folk, jeg gerne vil have afsted så køre på stigningerne. Det gør det mindre tilfældigt, hvem der rammer udbruddet.

Betydning for klassement

Minimal betydning. De store navne rører næppe på sig.

Dagens dansker

Drømmen er selvfølgelig, at vi både får Kasper Asgreen, Mads Pedersen, Michael Valgren og Søren Kragh Andersen med i dagens udbrud, for det er en etape, de alle sammen kan vinde. Jo mere jeg kigger på afslutningen, jo mere synes jeg, den har skrevet Søren Kragh ud over sig. Så han er et godt bud på dagens dansker.

Ruten

Selvom der er nogle etaper endnu, er det nok sidste chance for de ryttere i feltet, der ikke er deciderede bjergryttere, klassementsryttere, har kæmpe enkeltstartspotentiale eller er sprintere til at vinde en etape. Den her etape er nemlig for udbrydere.

Selvom stigningerne undervejs ikke er stejle, i forhold til hvad der venter i resten af Tour de France, er der masser af højdemeter på etapen. Der er også to små stigninger i finalen, der gør, at sprinterholdene ikke kan vide sig sikre. Det er surt at føre 190 kilometer for ens sprinter, som så bliver sat på sidste stigning.

Det er klart, at en rytter som Peter Sagan sagtens kan komme over, men spørgsmålet er, om BORA-hansgrohe har lyst til at kontrollere alene. De har flere gange forsøgt uden at få maksimalt udbytte. Det kan være, de forsøger i starten, for at se om de kan få en mindre gruppe afsted, de kan kontrollere uden at bruge for mange kræfter. Det kan også være, de bare vælger, at Sagan skal gå i udbrud selv.

Alt taler dog for, at et udbrud vil holde hjem. Trentin vandt en etape i 2013, der mindede om denne – netop fra et større udbrud. Et udbrud, hvor også danske Lars Bak var med. Det kunne sagtens blive et lignende scenarie, hvor en timandsgruppe skal spurte om sejren inde i Lyons gader.

Rolf Sørensen og Chris Anker Sørensen gennemgår Tour de Frances 14. etape. Video: TV 2 SPORT