Tour de France

Bardet kørte 90 km med hjernerystelse - ekspert forklarer hvorfor

Eksperten antager, at Romain Bardet blev testet ordentligt, efter han styrtede og slog hovedet i asfalten.

Han lignede ikke en mand, der var i stand til at gennemføre de sidste 90 kilometer, som bød på voldsomme stigninger.

Franske Romain Bardet, der inden 13. etape var nummer fire i Tour de France-klassementet, var involveret i et stort styrt med høj fart og slog hovedet ned i asfalten.

Man har instinktivt i sig, at det er op på cyklen og så videre

Chris Anker Sørensen

Han blev et kort øjeblik liggende, men satte sig op. Da han efterfølgende forsøgte at rejse sig op, mistede han fodfæstet og satte sig igen. Og tog sig til hovedet.

- Jeg slog hovedet og havde svært ved at komme til mig selv igen lige bagefter. Jeg fik nogle skrammer på benet og min højre balde. Jeg blev helt sanseløs ved det styrt, sagde Bardet efter etapen ifølge RMC Sport.

Men med holdets hjælp kom han ikke alene tilbage på cyklen, men også tilbage i favoritfeltet.

I den bjergrige og stejle finale - omkring 80 kilometer senere - måtte han dog slippe klassementsfavoritterne og inkasserede et tidstab på to og et halvt minut til manden i førertøjen, Primoz Roglic.

Fredag aften udsendte Bardets hold, Ag2r La Mondiale, en pressemeddelelse om, at den franske stjernerytter er færdig i løbet.

En hjernescanning viste efterfølgende, at Bardet havde pådraget sig en hjernerystelse, som han altså kørte 90 kilometer på cykel med.

Vil ikke pege fingre

Det lyder nok ekstremt uforsvarligt, men TV 2 SPORTs ekspert Chris Anker Sørensen ser ingen grund til at pege fingre.

- Det er ikke en optimal situation, at han kører rundt med en hjernerystelse. Han skulle helst være stoppet, for det var halvvejs på etapen, siger Chris Anker Sørensen.

- Omvendt er det en svær beslutning at træffe. Der er meget på spil i Touren, og jeg er sikker på, han selv ville fortsætte.

Den tidligere cykelrytter understreger, at der er stor opmærksomhed på sikkerheden i forbindelse med potentielle hovedskader.

Rytterne skal tjekkes igennem og får stillet en række spørgsmål for at vurdere, om det er forsvarligt at fortsætte, eller om det er slut.

På tv-billederne bemærkede Chris Anker Sørensen desuden, hvad der lignede en lægefaglig person fra løbet - og altså ikke en af holdets læger.

- Jeg vil ikke pege fingre ad dem (Ag2r, red.), for jeg tror, de fleste andre ville gøre det samme.

Svarede rigtigt, men husker intet

Faktisk har Chris Ankersen Sørensen selv været ude for en situation, hvor han fortsatte i et cykelløb trods en hjernerystelse.

- Der var jeg klar nok til at kunne sige alle mulige ting. En læge spurgte mig, hvad min kone og børn hedder. Jeg var klar nok. Hjernerystelser er bare en svær størrelse.

Finten var bare, at han ikke selv kunne huske episoden. Det blev optaget af et filmhold, og flere dele husker Chris Anker Sørensen ikke.

Ligger i rytternes DNA

Læg dertil, at cykelryttere er skabt af noget helt særligt.

Der findes utallige historier om ryttere, der med brækkede knogler er kørt videre og har gennemført etaper og cykelløb. Først bagefter bliver bruddene konstateret.

- Det ligger i cykelrytterens DNA, at man ikke giver op. Man har instinktivt i sig, at det er op på cyklen og så videre. Det er af sted og se, hvad der sker. Derfor hører man også om folk, der gennemfører etaper med brud, siger han.

Romain Bardet tilføjede sit navn til den lange liste, men er ikke en del af feltet, når 14. etape skydes i gang lørdag.

Det er uvist, hvornår han er tilbage på cyklen.

- Styrtet var voldsomt, ned ad bakke, og jeg havde problemer hele dagen. Undersøgelserne bekræftede min mistanke, og jeg er ikke i stand til at fortsætte, siger Romain Bardet i pressemeddelelsen fra Ag2r.